Mitä vauvalle tarvitsee?

Taannoin Äitiyshousut-blogissa oli kirjoitus, mitä vauva tarvitsee. Postaus oli tietenkin toteutettu heidän näkökulmasta, mitkä vauvan tarvikkeet olivat heidän perheessä osoittautuneet tarpeellisiksi, mitkä taas vähemmän tarpeellisiksi.
Koska itsekin pari vuotta sitten ensimmäistä lasta odottaessa pohdin paljon vauvalle tehtäviä hankintoja, niin ajattelinpa tehdä samantapaisen listauksen, meidän perheen näkökulmasta. Mitä me hankimme vauvalle, ja osuivatko ne hankinnat nappiin.

Tarpeellisimmat


Yksi tärkeimmistä tarvikkeista oli turvakaukalo ja siihen lisävarusteena saatava jalusta. Vaikka jalusta kirpaisi muistaakseni lähemmäs parinsadan euron verran, oli se ehdottomasti jokaisen euron arvoinen. Jalusta naksautettiin auton isofix-kiinnikkeisiin, ja turvakaukalo sen sijaan naksautettiin jalustaan. Kuinka helppoa kun ei tarvinnut taistella joka kerta turvakaukaloa autoon turvavöillä kiinni!
Samaisessa Britaxin turvakaukalossa myös matkustettiin lähemmäs kymmenkuiseksi asti, joten käyttöikääkin oli mielestäni pitkään.

mitä vauvalle tarvitsee

Kuten tässä postauksessa kerroin, oli meillä vauvaa odottamassa kahdet vaunut, toiset kaupunkikäyttöön, toiset lenkkivaunuiksi. Molemmat istuvat tiukasti tarpeellisimmat kategoriaan, varsinkin lenkkivaunut ovat käytössä päivittäin, edelleen niissä nukutaan myös päiväunet ulkona.
Jos uskoo liikkuvansa paljon vaunujen kanssa, suosittelen ehdottomasti panostamaan kunnollisiin vaunuihin, ja ottamaan myös käyttötarkoituksen huomioon vaunuja valittaessa. Pienet ja kääntyvät etupyörät ovat näppärät kaupunkikäytössä, mutta soratiellä ja loskassa tarpominen saattaa olla hermoja raastavaa…
Meillä molemmissa vaunuissa on sekä vaunukoppa, että ratasosa, joten samoilla vaunuilla pärjätään niin kauan kun lapsi vain rattaita käyttää.

Ostettiin myös kaupunkivaunuihin kuuluva hoitolaukku, joka oli ihan päivittäisessä käytössä ensimmäisen vuoden ajan. Tämähän on varmasti siinä mielessä turhakin kapistus, että tottakai samat kamat kulkee ihan tavallisessa tilavassa käsilaukussa, mutta itse kyllä tykkäsin kun kassi oli samaa sarjaa vaunujen kanssa ja kulki kätevästi vaunujen työntöaisassa.
Vaikka enää ei lapselle tarvitse hoitolaukullista tavaraa kuljettaa mukana, niin hoitolaukku on näppärä kaupunkirattaiden kanssa reissuilla ollessa, kun muuta tavaraa on paljon mukana.

mitä vauvalle tarvitsee

Tutustuin netissä erilaisiin kantoreppuihin, ja lopulta päädyin Manducaan, joka osottautui erittäin toimivaksi valinnaksi. Kantoliinaa en edes miettinyt, sillä en uskonut jaksavan opetella sitä käyttämään. Repuista katselin nimenomaan ergonomisia malleja, joissa vauva on aina kasvot kantajaan päin, jalat ergonomisessa sammakkoasennossa. Kun vauva saavutti Manducan käyttöön tarvitun 3,5kg minimipainorajan, oli kantoreppu meillä ahkerassa käytössä. Vauva repussa saattoi laittaa ruokaa, siivota, lenkkeillä koirien kanssa metsässä. Manducaa voi myös käyttää aina 20kg saakka, joten pitkäikäinen hankinta tämäkin. Tosin nyt lapsen lähestyessä parin vuoden ikää, olen harkinnut taaperotulan hankkimista, joka on erityisesti tarkoitettu taaperoikäisten kantamiseen.

Meillä ei ollut varsinaista hoitopöytää, vaan pehmeä hoitoalusta oli meillä kylpy-/kodinhoitohuoneen tasolla. Taso tyhjättiin täysin muista tavaroista, ja siitä tehtiin vauvan hoitopiste josta löytyi kaikki tarpeellinen pumpulipuikoista vaippoihin. Aika pitkään hoitopiste olikin meillä käytössä, ehkä siinä vaiheessa kun lapsi oppi kävelemään jäi hoitotaso pikkuhiljaa vähemmälle käytölle, ja nyt se on jo kokonaan toisessa käytössä.

Paljon myös pohdin etukäteen vaatepuolta, mitä vaatteita vauvalle tarvitsisi olla valmiina. Tähän en kyllä osaa sanoa mitään järkevää ohjetta, sillä paria kuukautta ennen vauvan syntymää olimme lomamatkalla Briteissä, joissa vähän sekosin vauvanvaatekaupoissa…
Vaatetta meiltä siis löytyi ihan joka lähtöön, lopulta jo huolehdin miten ihmeessä ehditään käyttämään kaikkia pikkuvaatteita edes yhden kerran… Myös vauvan synnyttyä lähes kaikki toivat tuliaisiksi vaatteita, joten niistä meillä ei todellakaan ollut pulaa.
Olin myös jostain lukenut, että bodeja on hyvä olla monta, jos vauva on kova pulauttelemaan. No, meillä ei juuri pulautellut, mutta bodeja kyllä riitti.

mitä vauvalle tarvitsee

Vähemmälle käytölle jääneet, mutta kuitenkin tarpeelliset


Pinnasänky oli myös odottamassa vauvaa, ja toki sitä jonkin verran myös käytettiin. Kuitenkin melko nopeasti vauva siirtyi nukkumaan vanhempien sänkyyn, sillä koin sen itselleni helpoimmaksi vaihtoehdoksi. Sain vauvan helpoiten nukahtamaan meidän sänkyyn viereeni, ja yösyötöt sujuivat lähes huomaamatta vauva kainalossa.
Vajaan vuoden iässä alettiin tietoisesti harjoittelemaan omassa sängyssä nukkumista, myös sen takia, että saataisiin uudelleen alanneet yösyönnit loppumaan. Reilun vuoden iässä pinnasänky siirrettiin lapsen omaan huoneeseen, ja siitä lähtien on yöt vietetty omassa sängyssä omassa huoneessa.
Joten sänkykin oli tietenkin tarpeellinen hankinta, mutta meillä ensimmäisen vuoden aikana tosi vähällä käytöllä.

Tuttipulloja en ollut etukäteen ostanut, mutta aika nopeasti niiden hankinta tuli eteen. Mikäli meinasi yhtään poistua kotoa ilman vauvaa, täytyi kotoa tietenkin löytyä jotain millä vauvaa syöttää. Aventin Rintapumpun mukana tuli pari pulloa, ja samaisia pulloja ostin toiset pari lisääkin. Koska pienen vauvan pullot täytyi joka käyttökerran jälkeen desinfioida, samoin kun rintapumpun osatkin, ostin vielä samaa sarjaa Mikrosteriloijan, joka ei paljoa maksanut, mutta oli maailman kätevin kapistus!

mitä vauvalle tarvitseeTurhuudet


Sitteri hankittiin myös vauvalle, mutta se jäi meillä kyllä tosi vähälle käytölle. Yleensä vauva oli sylissä, Manducassa tai lattialla puuhamattonsa päällä. Oikeastaan sitteri pääsi käytölle siinä vaiheessa kun alettiin maistelemaan soseita, mutta vielä ei voinut istuttaa syöttötuolissa. Ehkä tämä voisi mennä tuohon ylempään vähemmälle käytölle jääneet osioon myös.
Tulipa vielä mieleen, että siskoni Pomeranian koira ihastui sitteriin niin paljon, että siskoni nettikirppiksellä samanlaisen sitterin bongattuaan, hankki koiralleen semmoisen pediksi! Ei siis ollenkaan turhuus kaikkien mielestä :D

mitä vauvalle tarvitsee

Vaikka imetin reilun vuoden ikään asti, jäi etukäteen hankkimani imetystyyny täysin käyttämättä. Kokeilin kerran pari, mutta en vain osannut ottaa sitä käyttöön. Tuntui olevan vain tiellä.

Mitä hankittiin myöhemmin?


Syöttötuolin hankinta tuli ajankohtaiseksi puolenvuoden iässä. Hetken pohdin Stokken Tripp Trapp tuolia, mutta korkean hinnan vuoksi päädyttiin kaikkein perinteisimpään ja edulliseen malliin.
Syöttötuoli on ajanutkin ihan hyvin asiansa, aina tähän asti. Nyt syöttötuoli on alkanut tuntumaan liian vauvalta, mutta normaali ruokapöydän tuoli on vielä liian matala ruokailuun. Tavallisellakin tuolilla jo välipalan syönti sujuu, mutta vielä kaivattaisiin korkeampaa istuinta. Nyt meillä onkin edessä juniorituolin hankinta. Tässä vaiheessa ehkä vähän harmittaa, että se Tripp Trapp jäi hankkimatta, sillä nyt sen voisi säätää taaperon kokoon sopivaksi, eikä erikseen tarvitsisi hankkia toista tuolia. Perinteinen edullinen syöttötuoli yhdistettynä edulliseen juniorituoliin kun ei hinnaltaan enää jää paljoa Tripp Trapista.

Mitä jäi hankkimatta


Vauvoillehan saa kyllä vaikka mitä! Vaikkapa oman vaipparoskiksen. Sellaista ei meille hankittu, vaan vaipat nakattiin tavalliseen roskikseen, ja roskis kiikutettiin ulos päivittäin. Kätevää! Hyvin siis pärjättiin niin, ja edelleen jättäisin sen vaipparoskiksen kauppaan.

Myös liikuteltavia vauvojen sänkyjä on saatavana, mikäli pitää kätevänä kuljettaa nukkuvaa vauvaa ympäri asuntoa. Meillä jo pelkkä tilanpuute ja kahdessa kerroksessa asuminen jätti tämmöisen sängyn hankkimatta, eikä kyllä sellaista kaivattukaan.


No osuiko ne hankinnat nappiin?
Aika vähän niitä hutiostoksia tuli, oikeastaan ihan turhaksi jäi vain se imetystyyny. Vaikka vauvaa odotettiin innolla ja malttamattomana, tehtiin hankintoja kuitenkin harkiten ja maltilla (ellei niitä vaatteita oteta huomioon…), sillä en halunnut nurkkia täyteen turhaa tavaraa. Suurin osa siis nappiostoksia!

mitä vauvalle tarvitsee

Olihan meillä paljon muutakin vauvaa odottamassa, aina unipupusta (joka on muuten edelleen kovassa käytössä!) pehmoleluihin. Tässä kuitenkin listattuna nyt jotain tarpeellisiksi ja vähemmän tarpeellisiksi koetuista tarvikkeista.

Nämä listat ovat varmasti jokaisella ihan eri näköiset. 

Osuiko samoja suosikkeja tai turhuuksia, vai näyttääkö teidän lista ihan erilaiselta?