MILLAISTA ON OLLA TUKIPERHEENÄ?

Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

Olen monesti kertonut, että meidän perhe toimii päivystävänä sijaisperheenä, eli meidän perheeseen voidaan sijoittaa kiireellisesti tilapäisesti kotia tarvitsevia lapsia. Olen ehkä myös kertonut, että ollaan toimittu tukiperheenäkin, mutta en varmaankaan ole kertonut tarkemmin millaista tuo tukiperhetoiminta on.

Mitä eroa on sijaisperheellä ja tukiperheellä?

Jos termit ei ole tuttuja, niin on olemassa lyhytaikaisia ja pitkäaikaisia sijaisperheitä. Lyhytaikaisessa sijaisperheessä (eli päivystysperheessä, kriisiperheessä tai millä nimellä missäkin päin meitä kutsutaan) lapset asuvat niin kauan, kunnes voivat palata takaisin omaan kotiinsa tai kunnes muuttavat pitkäaikaiseen sijaisperheeseen. Tämä aika on yleensä jotain viikkojen tai vuoden väliltä, useimmiten lapset asuvat lyhytaikaisessa sijaisperheessä joitain kuukausia. Pitkäaikaisessa sijaisperheessä taas lapset asuvat usein aikuistumiseen saakka, vaikka on toki mahdollista, että myös pitkäaikaisesta sijaisperheestä lapsi palaa jossain vaiheessa biologisten vanhempiensa luo.

Tukiperhe on perhe, jonka luona lapsi voi viettää aikaa sovitusti, yleensä yhden viikonlopun kerran kuukaudessa. Lapsi asuu yleensä omien vanhempiensa kanssa (tai sijaisperheessä, jolloin lapselle toimitaan lomitusperheenä) ja vierailee tukiperheessä sovitusti. On monia eri syitä miksi lapsi tarvitsee tukiperhettä. Perheen tilanne voi esimerkiksi olla jostain syystä kuormittunut tai lapsella voi olla yksinhuoltajavanhempi, joka kaipaa hengähdystaukoja omaan arkeensa.

Mitä tukilapsen kanssa tehdään?

Tukilapsen kanssa tehdään aivan tavallisia asioita. Mitään erikoisia ohjelmanumeroita ei siis tarvitse järjestää, vaan yhdessä voi puuhailla aivan kaikkea tavallista. Me ollaan oltu usein ihan vain meillä kotona ja ulkoiltu, leikitty, piirrelty ja tehty muita aivan samoja tavallisia asioita kuin omienkin lasten kanssa tehdään. Joskus ollaan lähdetty vaikka metsään retkelle tai autoiltu jonnekin kaukaisempaan leikkipuistoon. Talvella ollaan voitu käydä vaikka pulkkamäessä tai luistelemassa. Ja ollaan me joskus käyty eläinpuistoissa tai huvipuistoissakin, sellainenkin on toki mahdollista, vaikka tärkeintä onkin tavallinen yhdessä olo.

Miten tukiperheeksi pääsee?

Jos tukiperheasiat kiinnostaa, niin näissäkin kannattaa olla yhteydessä oman kunnan lastensuojelun sosiaalityöntekijään tai vaikka googlata löytyykö oman kunnan sivuilta jotain infoa tukiperhetoiminnasta. Tukiperheistä on yleensä aivan hurjan kova pula ja esimerkiksi Tampereella yli 100 lasta odottaa omaa tukiperhettä!

Aika moni laittaa mulle viestiä tuohon päivystysperhetyöhön liittyen ja kertoo, että sellainen toiminta kiinnostaisi, mutta ei ehkä vielä juuri siinä elämäntilanteessa. Tukiperhetoiminta ei olekaan niin sitovaa kuin sijaisperheenä toimiminen, sillä tämä sitoo vain yhden viikonlopun kuusta ja tämä viikonloppu on yleensä aika joustavasti sovittavissa lapsen perheen kanssa.

Meillä käy vierailemassa säännöllisesti eräs lapsi, joka on ollut meidän elämässä jo usean vuoden ajan ja se on mun mielestä aivan älyttömän ihanaa. En olisi osannut silloin vuosia sitten arvatakaan, että saataisiin päivystys- ja tukiperhehommien myötä jotain näin pysyvää ja tärkeää meidän perheeseen.

lastenhuone

Mukavaa viikonloppua!