KOLME KIVAA LAUTAPELIÄ PIENTEN KANSSA

lasten lautapelit

Erilaisten lautapelien pelailu on mun mielestä mukavaa yhdessä tekemistä lasten kanssa. Isompien lasten kanssa on kiva pelata jo vähän vaikeampia pelejä (mun lemppari taitaa olla Cluedo tai Alfapet), mutta ihan pienillekin löytyy monia mukavia lautapelejä.

Meille kiireellisesti sijoitettujen, jo vähän taaperoikää isopien (eli noin kolmevuotiaasta ylöspäin) lasten kanssa on kiva pelailla lautapelejä sijoituksen ensimmäisinä päivinä ihan senkin takia, että se on mun mielestä mukava tapa tutustua puolin ja toisin. Kun ei oikein vielä tunneta, niin on luontevaa viettää aikaa yhdessä pelilaudan äärellä.

Nämä alle eskari- ja kouluikäisten kanssa pelattavat pelit vaihtelee vähän kausittain, mutta tällä hetkellä mulla on kolme lempparia, joita ollaan viime viikot pelailtu. Tykkään sellaisista sopivan simppeleistä peleistä, joissa ei sen kummemmin tarvitse taktikoida tai miettiä siirtojaan, vaan voitto on yleensä tuurista kiinni. Tällaisten pelien aikana ehtii miettiä kaikenlaista muutakin, jutella vaikka sellaisista asioita joita mielessä silloin pyörii.

Kun peliseurueessa on useita eri ikäisiä lapsia, valitaan peli nuorimman taitojen mukaan.

Tässä nämä mun kolme tämän hetken lempparipeliä, jotka sopivat hyvin pikkuisten kanssa pelattavaksi. Jos siis teillä kaivataan vinkkejä uusiin peleihin, niin kurkkaa nämä, elleivät nämä ole teille jo ennestään tuttuja. Mitään uutuuspelejä nämä eivät siis ole, mutta luulen, että jokaista löytyy edelleen kauppojen valikoimista.

muumipeikon kalaretki

Muumipeikon kalaretki

Tämä kuopuksen joitain vuosia sitten syntymäpäivälahjaksi saama peli on yksi mun lemppareista! Muumipeikon kalaretki -pelissä asetetaan pelikiekot pöydälle ja sen jälkeen vuorotellen jokainen pelaaja asettaa peliin kuuluvan Muumipeikon yhden kiekon päälle ja nostamalla Muumipeikon ylös kokeilee onko Muumipeikolla kalaonnea (eli tarttuuko kiekko muumihahmon pohjaan kiinni).

Jos kiekko tarttuu Muumipeikkoon, on pelaaja saanut saalista. Saaliina on usein kalaa, mutta saaliina voi olla myös hieman epäonnea tuova Haisuli (pelaaja joutuu silloin luopumaan yhdestä jo aikaisemmin saamastaan saaliistaan) tai uuden pelivuoron tuova Nuuskamuikkunen. Osa kiekoista on tyhjiä, eli ne eivät tartu Muumipeikon pohjaan ja silloin pelaaja jää ilman saalista sen pelivuoron aikana.

Se pelaaja, joka saa ensimmäiseksi kasaan tarvittavan määrän kaloja voittaa.

Peli on hauska ja sopivan helppo, mutta toisaalta myös hyvää muistia ja tarkkoja silmiä tarvitaan. On nimittäin etua, jos muistaa missä kohtaa oli esimerkiksi tyhjä kiekko, ettei itse kokeile laittaa Muumipeikkoa omalla vuorollaan juuri siihen samaan kiekkoon.

Tämän pelin suositusikä on 3 vuotiaasta ylöspäin.

muumi lotto

Muumi Lotto

Meillä on ollut monenlaisia Lotto-pelejä, mutta tämä kirpparilta parilla eurolla bongaamani Muumi Lotto on kyllä kaikista kivoin.

Tässä idea on ihanan yksinkertainen. Pelaajille jaetaan pelilaudat ja kortit laitetaan kuvapuoli alaspäin pakaksi pöydälle. Pelin aloittava pelaaja nostaa päällimäisen kortin ja näyttää sen kaikille. Se kenen pelilautaan kortti sopii saa kortin itselleen ja on seuraavana vuorossa nostamassa kortin pakasta. Näin jatketaan, kunnes joku saa pelilautansa täyteen ja voittaa pelin.

Peli on tosi helppo ja sopii pienillekin pelaajille, vaikka ”virallinen” suositusikä onkin 4 vuotiaasta ylöspäin. Pelissä ei tarvitse taktikoida mitään, sillä kortteja nostellaan vain järjestyksessä ja on täysin sattumanvaraista kuka pelin voittaa. Toki meillä ainakin lapset ”tietävät” mikä pelilaudoista on onnenlauta tai voittolauta (ja näistä tietenkin välillä kinataan kuka saa ottaa minkäkin laudan), joten ehkä lopputulos ei sittenkään ole pelkästä tuurista kiinni, vaan mukana on ripaus taikaa, heh.

lautapelit
oppi ja ilo

Vauhtia ja vipinää

Jos paikoillaan istuminen tympii, kannattaa ottaa esiin Oppi & Ilon Vauhtia ja vipinää -peli. Tässä nimittäin pääsee liikkumaan ja venyttelemään kroppaansa ties millaisiin hassuihin asentoihin.

Ensin kasataan pelilauta, eli tehdään paloista ympyrä. Järjestys on vapaa, joten pelilauta on joka kerta vähän erilainen, eli siinä olevat tehtävät eri järjestyksessä.

Lyhyesti kerrottuna pelin idea on liikkua nopan määrään silmäluvun verran ja sen jälkeen tehdä se liike, mikä kyseisessä ruudussa on. Tässä pääsee muun muassa venyttämään jalkaansa niin, että varvas osuu suuhun, tasapainoilemaan vaaka-asennossa tai tanssimaan kuin sammakko! Eikä ole niin väliä vaikka liike ei ihan täydellisesti onnistuisikaan, sillä pelkkä yrittäminen riittää hyväksytyksi suoritukseksi. Tätä peliä ei voi pelata kovin vakavalla naamalla, vaan kikatusta on takuulla luvassa!

Voittaja on se, joka on ensimmäisenä maalissa, eli samassa ruudussa josta peli aloitettiinkin.

Pelin suositusikä on 3-6 vuotta.

lautapelit lasten kanssa

Mukavia pelihetkiä!