10 + 1 VINKKIÄ LEGOLANDIIN

Tämän kesän odotetuin juttu oli ehdottomasti reissu Legolandiin! Ollaan oltu siellä kaksi kertaa aikaisemminkin ja etenkin esikoinen on monesti kysellyt voitaisiinko mennä joskus taas Legolandiin uudestaan. Reissu on nyt tehty ja olihan siellä taas aika ihanaa, ihan meidän kaikkien mielestä.

Keräsin muutamia vinkkejä muillekin Legolandiin matkaaville meidän omien kokemusten perusteella. Nappaa siis vinkit tästä, jos suunnittelet reissua Legolandiin!

legoland vinkkejä

legolandi billund 2022

legoland billund

Matkusta sesongin ulkopuolella

Jos vain mahdollista, matkusta Legolandiin sesongin ulkopuolella, eli ennen juhannusta tai elokuun puolivälin jälkeen.

Me oltiin tällä kertaa Legolandissa juuri ennen juhannusta ja tämä oli kyllä aivan täydellinen ajankohta (ollaan oltu aikaisemmin toukokuussa ja elokuussa), sillä puistossa oli ihanan väljää ja rauhallista. Moneen laitteeseen pääsi vain 5-10 minuutin jonottelulla ja suosituimpiinkin laitteisiin oli vain noin 20 minuutin jonot! Legolandissa tuon arvioidun jonotusajan näkee laitteen edessä olevalta digitaaliselta näytöltä, mikä on mun mielestä kiva juttu. Osa jonotusalueista on rakennuksen sisällä, joten muuten olisikin vaikea arvioida kauan laitteeseen joutuu jonottamaan.

Toki sesongin ulkopuolella osa toiminnoista saattaa olla kiinni (nyt esim. osa kioskeista tai kahvioista oli kiinni, mutta suurin osa oli kuitenkin auki) ja puiston aukioloajat ovat suppeammat. Ennen juhannusta laitteet menivät jo viideltä kiinni, mutta puisto oli tämän jälkeen vielä tunnin auki.

Liput Legolandiin

Lippuja Legolandiin voi ostaa ja hankkia jos jonkinlaisella tavalla. Liput voi ostaa suoraan portilta, mutta tämä on kallein tapa. Netistä liput saa vähän edullisemmin ja vaihtoehtona on yhden päivän lipun lisäksi myös kahden päivän lippuja (lippuja ei tarvitse käyttää peräkkäisinä päivinä, vaan toinen lippu on käytettävä kuuden päivän sisällä). Kauppojen Lego-osastoilta löytyvistä ilmaisista Lego-lehdistä löytyy ilmaisia lastenlippuja Legolandiin! Jokaisessa lehdessä on yksi ilmaislippu ja tuon lasten ilmaislipun voi käyttää silloin, kun aikuinen ostaa normaalihintaisen lipun Legolandin portilta. Legolandin infopisteellä (eli puiston sisällä) myydään todella edullisesti ”paluulippuja”, jos puistoon aikoo tulla uudelleen kuuden päivän sisällä.

Että siinäpä sitten pohdittavaa mikä lippukombo on itselle paras, heh.

Meitä oli matkassa kaksi aikuista ja neljä lasta, joten meidän oli mahdollista käyttää kaksi Lego-lehden mukana tullutta ilmaislippua. Ostettiin siis portilta kaksi yhden päivän aikuisten lippua ja käytettiin kahdelle lapselle nuo ilmaisliput. Kahdelle muulle lapselle ostin etukäteen netistä kahden päivän liput. Puiston sisäpuolelta sitten ostin meille aikuisille ja kahdelle ilmaislipukkeella tulleelle lapselle ”paluuliput”. Kuulostaa melko sekavalle, mutta tällä säädöllä säästettiin noin 100 euroa siihen nähden, että oltaisiin vain ostettu kaikille netistä kahden päivän liput!

Tutustu etukäteen Legolandin karttaan

Legoland on jaettu teemoittain kymmeneen eri alueeseen, kuten Pirate Land, Knight’s Kingdom, Adventure Land jne. Alueen karttaan kannattaa tutustua jo etukäteen ja ehkä samalla vähän suunnitella miten aikoo puistossa kulkea.

Ensimmäinen alue puistoon tultaessa on Miniland, eli alue, josta löytyy upeat pienoismallit, mutta myös laitteita perheen pienimmille (lisää puuhaa pikkuisille löytyy viereisestä Duplo Landista). Me päätettiin viipottaa näiden ja muidenkin alueiden ohi ja suunnattiin taktikoidusti puiston perälle ja uuteen The Lego Movie Worldiin, sillä arveltiin sen olevan uusimpana alueena suosittu. En tiedä olisiko siellä ollut päivällä ruuhkaista, mutta aamulla saatiin kävellä siellä suoraan laitteisiin!

Veikkaan monen (varsinkin ensikertalaisen) jäävän Legolandin alkupäähän aluksi, joten voi olla viisasta aloittaa puiston kiertely toisesta päästä.

Pysäköinti

Legolandin ympärillä on arvatenkin valtavan suuret pysäköintialueet. Nämä on jaettu eri alueisiin ja P1 on lähinnä Legolandin sisäänkäyntiä. Toki voi olla mukava kävellä pidempääkin, mutta me haluttiin pysäköidä auto lähelle sisäänkäyntiä, sillä meillä oli kesken päivää auton luo asiaa (vietiin mm. ostokset sinne meidän toisena Legoland-päivänä ja haettiin eväitä).

Jos tälle parkkialueelle mielii saada autonsa kannattaa paikalle tulla ajoissa. Me oltiin ehkä puolisen tuntia ennen porttien aukeamista paikalla ja tuolloin (ainakin näin sesongin ulkopuolella) koko parkkipaikka oli vielä lähes tyhjä. Pysäköinti on maksullista (sen voi maksaa mm. Legolandin lipunmyynnissä, infopisteellä tai netissä), mutta huvipuistopysäköinniksi ei kovin kallis, pikkuisen alle kymmenen euroa.

legoland vinkkejä

vinkit legolandiin

legoland vinkit

Ostokset

Vaikka tämä oli jo meidän kolmas kerta Legolandissa, tehtiin kyllä aivan hölmö virhe ostosten kanssa ensimmäisenä päivänä. Koska laitteet menivät jo viideltä kiinni, mutta puisto oli tämän jälkeen vielä tunnin auki, me ajateltiin, että tehdään ostokset tuon viimeisen tunnin aikana. VIRHE! Arvatkaa olivatko KAIKKI muutkin ajatelleet juuri samalla tavalla, heh. Mentiin lasten kanssa Legolandin suurimpaan kauppaan sisälle, mutta siellä oli niin hirvittävä tungos, kamalan kuuma ja kassoille kilometrin mittaiset jonot, että päätettiin kääntyä pois. Oltiin tulossa Legolandiin toisenakin päivänä, joten voitiin jättää ostosten teko myöhempään. Seuraavan kerran mentiinkin myymälään keskellä päivää ja saatiin tehdä ostokset viileässä, lähes tyhjässä myymälässä, jonka kassoille ei ollut jonoja lainkaan.

Älä siis jätä ostosten tekoa viimeiselle aukiolotunnille!

Myymälöissä kyllä kannattaa ehdottomasti poiketa, sillä ne ovat jokaisen Lego-fanin unelmakauppoja. Pienempiä myymälöitä löytyy pitkin puistoa, mutta sisääntulon luona on suurin, jättimäinen Lego-kauppa. Lego-settejä on myynnissä aivan valtavasti, myös vanhempia, joita ei muualta välttämättä enää löydy. Näiden lisäksi löytyy vaikka mitä Lego-aiheista tavaraa, mukeja, jääkaappimagneetteja, vaatteita, leluja, koulutarvikkeita ja vaikka mitä!

Ruokailu

Legolandista löytyy paljon erilaisia ruokapaikkoja, mutta nämä ovat aika kalliita. Me jonotettiin aikamme yhteen hampurilaiskojuun (siellä hinnat noin 15 euroa/ ateria luokkaa), jonka jono oli hiljaisesta ajankohdasta huolimatta PITKÄ. Ei jaksettu kovin kauaa nälkäisinä jonottaa, joten lähdettiin etsimään muuta ruokapaikkaa ja päädyttiin pian Family buffetiin, jossa ruokaa ei tarvinnut odottaa. Ruoka buffetissa oli kyllä parempaa kuin odotin, valikoima oli monipuolinen ja hintaan kuului myös pehmisbuffet ja jälkiruokakahvit. Meidän kuuden hengen poppoolta buffet kustansi noin 130 euroa, mikä on kyllä mielestäni paljon huvipuistolounaasta.

Toiselle Legoland-päivälle me haettiinkin kaupasta eväät ja tämä oli kyllä hyvä vaihtoehto! Ostettiin kaupasta mm. salaatteja, leipiä, suolakeksejä, karkkia, pillimehuja jne ja kasattiin niistä oma perhebuffet. Legolandissa on todella paljon paikkoja omien eväiden syöntiä varten, joten omien eväiden kanssa voi todellakin tulla puistoon.

Legolandista olisi myös saanut ostaa mukin, jota saa vapaasti täyttää koko päivän ajan eri puolelta puistoa löytyvistä Coca-Cola -automaateista. Houkutteleva ajatus kuumana kesäpäivänä, paitsi että tuo muki ja sen myötä pääsy juoma-automaateille maksoi noin 15 euroa, eli meidän kuusihenkiseltä perheeltä päivän limut olisivat kustantaneet noin 90 euroa! Juotiin tyytyväisinä vettä. Heh.

Varaa aikaa

Legolandin kyllä kiertää päivässäkin, mutta kahdessa päivässä siitä saa ehdottomasti enemmän irti. Alue on valtavan kokoinen, eikä me tällä kertaa ehditty kahdessakaan päivässä käydä aivan joka paikassa (osin siksi, että käytiin molempina päivinä läpi samoja lempparilaitteita).

Laitteiden, myymälöiden, ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Legolandista löytyy mm. leikkipuistoja, Sea Life, 4D elokuvateatteri ja toki erilaisia tiloja, joissa pääsee rakentamaan Legoilla. Niin ja se kuuluista Miniland, jonka ohi kannattaa aamulla kävellä ja jatkaa matkaa ensin puiston muihin osiin. Minilandin pienoismallien tutkimiseen kannattaa myös varata aikaa, sillä niitä ihastelisi vaikka kokonaisen päivän!

legoland billund

legoland vinkkejä

legoland blogi

Laitteet

Legoland on suunnattu 2-12 vuotiaille ja juuri tämän ikäisille puisto onkin sopivin. Minilandin ympäristöstä löytyy laitteet pienimmille ja muualta puistosta löytyy laitteet isommille (ala-asteikäisille) hurjapäille.

Meidän seurueesta kaikki olivat yli 120 senttimetrin mittaisia ja tämän kokoiset pääsivät lähes jokaiseen laitteeseen! Suurimpaan osaan laitteista pääsee jo 100 senttiset yhdessä aikuisen kanssa.

Todella hurjia laitteita kaipaaville teineille ei ehkä Legolandissa ole tarjontaa, mutta juuri ala-asteikäisille (ja meille aikuisille, heh) laitteet olivat juuri sopivan vauhdikkaita ja hurjia. Meidän lemppareita oli ehdottomasti erilaiset vuoristoradat, vesilaitteet ja uudesta The Lego Movie Worldista löytyvä Emmet’s Flying Adventure, joka oli rakennuksen sisällä oleva 3-D laite (vastaavia oli myös paljon Universal studioilla ja rakastin niitä!).

Majoittuminen

Legolandin vieressä on Hotel Legoland, josta on aivan oma sisäänkäynti puistoon. Lego-teemaisesti sisustettu hotelli on elämys jo itsessään, mutta toki melko kallis. Tämä on kuitenkin hyvä (tai oikeastaan loistava!) vaihtoehto silloin, jos on tullut pelkästään Legolandiin.

Lähistöltä löytyy paljon muitakin majoitusvaihtoehtoja eri tarpeisiin.

Kannattaa katsoa ainakin Lalandian mökit (näitä harkittiin, mutta päädyttiin muualle) ja airbnb-tarjonta.

Me ollaan aikaisemmilla reissuilla majoituttu puolen tunnin ajomatkan päässä Vejlessä (tämä on jo ihan kohtuullisen kokoinen kaupunki verrattuna Billundiin, jossa ei Legolandin lisäksi ole juuri mitään muuta) ja Hotel Legolandiin (tämä oli pr-matka). Tällä kertaa varattiin maaseutumajoitus viidentoista minuutin ajomatkan päästä Vorbassesta ja tämä oli aivan loistava valinta lasten kanssa! Tykättiin majoituksesta mm. siksi, että siellä oli hyvin tilaa (mm. kaksi erillistä makuuhuonetta ja parvi), keittiö ja pyykinpesumahdollisuus, mutta etenkin siksi, että majoituksen pihassa oli leikkipaikka (ja tämä sijaitsi vielä suoraan meidän oman terassin edessä), jossa lapset viihtyivät paljon (palaan ehkä näihin majoituksiin vielä myöhemmin).

Autolla vai lentäen?

Jos matkakohteena on vain Legoland, on ehdottomasti helpoin (ja varmasti edullisinkin) tapa lentää sinne (joko suoraan Billundiin tai Kööpenhaminaan, jonne saa usein todella edullisia lentoja). Jos taas haluaa nähdä muutakin Tanskaa (ja jaksaa istua autossa!), kannattaa matkaan lähteä omalla autolla. Toki vaihtoehtona on myös lentää Tanskaan ja vuokrata auto.

Palaan tuohon automatkailuun vielä myöhemmin omassa postauksessaan, sillä mun mielestä road trip Legolandiin oli (tälläkin kertaa) ihana!

Rento asenne

Ja sitten tärkein vinkki Legolandiin ja mihin tahansa muuhun reissuun, jonka tekee lasten kanssa. Unohda nipotus ja ota rennosti!

legoland vinkkejä
legoland vinkkejä

Lisää postauksia meidän aikaisemmista Legoland-reissuista löytyy täältä.

Mukavaa kesää!