MUISTUTUS LOMAKAUDEN LÄHESTYESSÄ

Yhteistyössä Euroopan komissio

Jokos teillä alkaa olla kesän loma-asiat mielessä? Meillä on kesän reissut vasta suunnittelun asteella, mutta sehän onkin melkein puolet koko matkustelun ilosta, suunnittelu nimittäin!

Lomakauden lähestyessä on hyvä muistuttaa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista! Jokos teiltä löytyy tuo kortti, tai onko se muuten tuttu juttu teille?

eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) on ilmainen kortti, jonka voi tilata Kelasta. Kortti oikeuttaa saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessa tilapäisesti missä tahansa EU-maassa tai Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä ja hoidon saa samaan hintaan, kuin kyseisen maan asukkaat.
Eli käytännössä, jos lomareissulla sairastut äkillisesti, tai joudut onnettomuuteen, saat tuolla kortilla saman julkisen terveydenhuollon, mitä paikalliset asukkaat, samoin ehdoin ja kustannuksin. Kortilla saa myös raskauteen ja synnytykseen tarvittavaa hoitoa.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että hoidot, jotka esimerkiksi Suomessa ovat ilmaisia, saattavat toisessa maassa olla maksullisia. Kortti ei siis takaa ilmaista hoitoa, vaan maksu määräytyy kyseisen maan käytännön mukaan.

Kortti ei korvaa matkavakuutusta, joten matkavakuutus kannattaa ehdottomasti olla myös aina (meillä esimerkiksi on kotivakuutukseen liitetty matkavakuutus, joka on aina voimassa, eikä sitä tarvitse joka reissulle erikseen ottaa), vain matkavakuutus korvaa yksityisen terveydenhuollon palvelut, tai kadonneen tai varastetun omaisuuden, vakuutusehtojen mukaan.

eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Me ollaan tilattu miehen kanssa eurooppalaiset sairaanhoitokortit jo silloin kymmenisen vuotta sitten, kun ne tulivat, ja sen jälkeen uusi kortti onkin tipahtanut postilaatikkoon aina automaattisesti edellisen kortin käyttöajan mentyä umpeen. Myös lapsille me ollaan tilattu kortit ennen ensimmäistä ulkomaan reissua, sillä jokaisella perheenjäsenellä täytyy olla oma kortti. Onneksi me ei olla koskaan jouduttu noita kortteja käyttämään, mutta kylläpä on rennompi mieli matkustaa, kun tietää, että tuo kortti on matkavakuutuskortin kanssa lompakossa kaiken varalta.

Ihan uutena juttuna on nyt tullut eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin liittyvä mobiilisovellus (App Store, Google play, Windows Phone Store), josta löytyy kätevä opas eurooppalaisen sairaanhoitokortin käyttämiseen. Tuosta oppaasta löytyy yleistä tietoa kortista, hätänumeroista, kortin kattamista hoidoista ja kustannuksista, korvauksen hakemisesta, sekä toimintaohjeet kortin katoamisen varalta. Kannattaa siis todellakin ladata tuo sovellus omaan kännykkään, ennen reissulle lähtöä.

Joko teiltä löytyy eurooppalainen sairaanhoitokortti?