KANNATTAAKO LUKUTAITOISELLE LUKEA?

harry potter ekaluokkalainen

Meillä on ollut aivan vauvasta asti tapana lukea lapsille iltasatu. Siitä ei olla tingitty oikein koskaan, vaan lukeminen on kuulunut iltarutiineihin siinä missä hampaiden pesu tai iltapalan syöntikin. Innolla myös odotin sitä aikaa, kun lyhyet lastenkirjat voisi isomman kanssa vaihtaa pitempiin ja jännittävimpiin tarinoihin, sellaisiin, joita itsekin lukisi iltaisin mielellään.

Mun mielestä yhteiset iltasatuhetket ovat olleet kivaa yhdessäoloa, mutta ääneen lukemisesta on myös paljon hyötyä! Se mm. kehittää empatiakykyä (mun mielestä yksi tärkeimmistä asioista!), auttaa koulumenestyksessä ja lapset joille on luettu ääneen todennäköisemmin myös itse kiinnostuvat lukemisesta (tämä näkyy varsinkin pojilla!).

Niinpä halusin säilyttää yhteiset iltasatuhetket, vaikka esikoinen oppi jo viime vuoden puolella lukemaan itse, ja ostin joululahjaksi ensimmäisen Harry Potterin, joka sitten talven aikana luettiin yhdessä läpi. Tarkoituksena oli ostaa myöhemmin myös muut sarjan osat, ja lukea nekin iltaisin ääneen, mutta kaikki ei sitten mennytkään aivan niin kuin olin suunnitellut…

Kesän alussa, kun edellisestä kirjastoreissusta oli aivan liian kauan aikaa, eikä lapsella mitään luettavaa, nappasi hän kirjakaapistaan Harry Potterin ja päätti lukaista sen uudelleen läpi, tällä kertaa aivan itse. Tarina vei mukanaan, ensimmäinen osa oli muutamassa viikossa loppu, ja lapsi odotti malttamattomana seuraavaa osaa.

Kun sitten tilasin seuraavan osan tarkoituksena, että luen senkin iltaisin lapselle, ei velhomaailmaan hurahtanut poika malttanutkaan odottaa verkkaisesti etenevää tarinaa, vaan päätti lukea kirjan itse. Toki tarina etenee silloin paljon nopeammin, kun kirjaa voi lukea omaa tahtia aina kun haluaa, eikä tarvitse odottaa iltoja, jolloin äiti lukee muutaman sivun kerrallaan. Kirja oli luettu parissa viikossa läpi, ja tällä hetkellä lapsi ahmii sarjan kolmatta osaa.

molo kids

kirjoja ekaluokkalaiselle

Mutta mitäs mieltä te olette. Uskaltaako näitä pottereita antaa pian 7-vuotiaalle lisääkin luettavaksi, vai meneekö seuraavat osat liian pelottaviksi?

Ainakin elokuvat ovat aika pelottavia ja ikärajakin taitaa elokuvissa olla 12 vuotta, jos oikein muistan, mutta sama tarina itse luettuna on tietenkin aivan eri asia, kuin valmiin elokuvan katseleminen. Osaako lapsi kuvitella tarinaa niin pelottavaksi, kuin aikuinen, vai lukeeko lapsi sitä joka tapauksessa ikätasonsa mukaisesti?

Toisaalta on aivan superhellyyttävää, miten kovasti lapsi on velhomaailmaan hurahtanut, ja tekisi mieli antaa lukea sarja loppuun asti. Tai sitten täytyisi löytää jokin muu aivan supermielenkiintoinen sarja tilalle.

Niin ja mitenkäs niiden yhteisten iltasatuhetkien kanssa nyt kävi..?
No, pienemmän kanssa toki luetaan joka ilta satu edelleen, mutta täytyy myöntää, että isomman kanssa iltasatuhetket ovat nyt vähän jääneet, kun lapsi ahmii kirjoja omaa tahtiaan itse. Toisaalta olisi kiva säilyttää vielä hetken isommankin kanssa nuo lukuhetket, joten täytyy varmaan etsiä jokin uusi kiva kirja, jota voitaisiin sitten yhdessä taas lukea!

ekaluokkalainen lukemista

harry potter

molo house of brandon

Kuvissa näkyvä paita ja shortsit on House of Brandonilta* ja ne on molemmat Molon uutuuksia. Näitä Molon jalkapallouutuuksia vilahteli jo täällä blogissa aikaisemminkin, ja nämä on vaan aivan superkivoja, varsinkin, kun jalkapallo on Harry Potterin ohella parasta just nyt!

House of Brandonilla on muuten parhaillaan käynnissä myös varastotyhjennys, eli aletuotteista saa vielä -25% lisäalen koodilla: VARASTO

Kannattaa käydä kurkkaamassa valikoima!

harry potter ekaluokkalaiselle

Luetaanko teillä lapsille?

*Saatu House of Brandonilta
Sisältää mainoslinkkejä