VOISINKO LUOPUA 1000 TAVARASTA?

Olen viime vuonna karsinut meidän kodista aika paljon tavaroita. Olen koittanut päästä eroon kaikesta turhasta ja saada kaappeihin tilaa. Haaveilen sellaisista avarista ja väljistä kaapeista, joissa kaikille tavaroille on oma paikka, eikä niissä ole mitään sellaista, jota en oikeasti tarvitse.

Olen jo vuosia ollut sitä mieltä, että säilytystilaa ei tarvitse olla yhtään enempää, vaan tavaroita täytyy karsia, jos kaapit alkavat pursuilla. Ainakin meillä on useitakin sellaisia kaappeja ja laatikoita, joita ei avata viikottain, eikä edes kuukausittain. Itseasiassa joitain kaappeja ei ole avattu yli vuoteen, ja kaikki nämä kaapit ovat täynnä tavaroita! Sen lisäksi, että meidän kodissa on normaaleissa säilytystiloissa tavaroita, olemme vuokranneet varaston, jossa on (työjuttujen lisäksi) myös meidän omia tavaroita. Miten hullua on maksaa siitä, että voi säilyttää tavaroita, joita ei juuri koskaan tarvitse.

Päätinkin joulun alla käydä meidän kodin kaikki tavarat uudelleen läpi, ja karsia niitä niin paljon, että voimme luopua tuosta ylimääräisestä varastosta. Ajattelin asettaa itselleni haasteeksi luopua joka päivä vuoden ajan yhdestä tavarasta, jolloin vuoden lopulla olisin karsinut meidän kodista 365 tavaraa. Mutta sitten tuo määrä alkoikin kuulostaa aika pienelle. Tiedän, että vaatekaapistani löytyy paljon sellaisia vaatteita, joista voisin luopua. Meidän keittiössä on laatikoissa keittiövälineitä, joita en ole käyttänyt useaan kuukauteen (joitain en varmasti ikinä!), enkä varmasti tule käyttämäänkään, joten näistä voi varmasti luopua. En ole pitkään aikaan käynyt meikkejäni läpi, sieltä löytyy ihan varmasti sellaisia meikkejä, joita en enää käytä, tai jotka ovat menneet vanhaksi. Niin ja sitten ne kaikenlaiset laatikot täynnä sekalaista tavaraa, kyniä, kuivuneita liimapuikkoja, jostain ihmeen syystä säilytettyjä tuotepakkauksia, mainostuotteita, ja muuta sekalaista tavaraa, joita en ihan varmasti tarvitse koskaan.

Päätin asettaa tavoitteen korkeammalle ja haluan, että vuoden lopulla olen karsinut meidän kodista 1000 tavaraa!

Itse karsiminenhan ei ole edes kovin vaikeaa, mutta työlääksi tämän homman tekee kaiken sen tavaran jatkokäsittely! Käyttökelpoisia tavaroita ei tietenkään voi heittää roskikseen, se ei olisi kovinkaan ekologista, joten tavaroita täytyy myydä kirpputoreilla tai lahjoittaa pois. Kokemuksesta tiedän, että tämä tarkoittaa isoja kirppiskamakasoja vaatehuoneessa, sillä kaikki tavara ei useinkaan mene heti kerralla kaupaksi.

Jotta vuoden lopulla olisin todellakin karsinut tuon 1000 tavaraa, täytyy tässä huomioida myös ne tuotteet, joita vuoden aikana meidän kotiin tulee. Tämän vuoksi aion olla tänä vuonna entistäkin harkitsevaisempi ja maltillisempi sen suhteen, mitä tuotteita ostan (tai otan blogin kautta vastaan). Vaikka tällainen tavaroista luopuminen ei toisaalta ole kovin ekologista (ekologisinta olisi varmasti käyttää tavarat itse loppuun), niin toisaalta taas se voi olla hyvä stratti ekologisempaan elämäntapaan, jossa uutta ostetaan paljon aikaisempaa vähemmän! Myönnän kyllä, että vaatteet tuovat mulle suurta iloa ja tykkään myös sisustaa, joten varmasti jatkossakin uusia tuotteita tulee meidän kotiin, mutta varmasti aikaisempaa harkitsevaisemmin.

No niin, eiköhän meiltä sitten vuoden lopulla löydy juuri sellaiset ihanan avarat kaapit, joissa kaikki tavarat ovat kauniisti ja väljästi järjestyksessä!

Ajattelin silloin tällöin raportoida tämän projektin etenemisestä täällä blogissa, niin näette meneekö tämä mönkään heti alkumetreillä, vai tuleeko 1000 tavaraa täyteen jo reilusti ennen vuoden loppua. Jos tuntuu, että tuo 1000 tavaraa on aivan liian paljon, niin ei tokikaan ole tarkoitus luopua väkisin tarpeellisista tavaroista, mutta uskon kyllä, että tuon 1000 saan helpostikin karsittua.

40v blogi

Lähteekö joku muu mukaan haasteeseen?