SOHVAN VÄRJÄÄMINEN

Olen pitkään haaveillut paitsi uudesta sohvasta, myös meidän nykyisen sohvan tuunaamisesta toisen väriseksi. Sohva on ollut (tylsän) harmaa ja nyt kun maalattiin olohuoneessa kaikki seinät harmaiksi, näytti harmaa sohva harmaata seinää vasten todella ankealle. Siirrettiin sohva pois harmaan seinän edestä ja laitettiin se ikkunan eteen ihan vain siksi, ettei se näyttäisi niin kovin tylsältä harmaalta hiirulaiselta siinä kaikessa harmaudessaan.

Koska sohvan kaikki päälliset (myös rungosta!) on irroitettavissa ajattelin, että tähän voisi värjätä päälliset jollain supersuloisella värillä. Myös noita uusia päällisiä myydään Ikeassa aika edullisesti, mutta siellä ei ollut mitään ihanaa väriä valikoimassa. Tummanharmaata päällistä ei varmaankaan saisi ilman värinpoistoa värjättyä vaalealla sävyllä, joten aloin katselemaan ”uusia” vaaleita päällisiä sohvaan kirppikseltä. Ja kaksi päivää sitten tärppäsi! Löysin beiget päälliset paikalliselta facekirppikseltä kymmenellä eurolla. Malttamattomana kävin ostamassa väriä jo samana iltana, että pääsisin mahdollisimman pian värjäyspuuhiin!

Ja niin sitten kahta päivää ennen joulua pyöritin pesukoneessa sohvanpäällisiä vaaleanpunaisen väriaineen kera. Ja nyt päivää ennen joulua vaihdettiin nämä ”uudet” päälliset sohvaan. Tällaisia joulupuuhia siis meillä tällä kertaa.

Tällainen sohva oli ennen:

ektorp värjäys

Ja tällainen siitä tuli värjäyksen jälkeen:

sohvan värjäys

IHANA!

Sohvan värjääminen

Tähän tarvittiin:

  • Sohvan päälliset (runkokangas ja istuin- ja selkänojatyynyjen päälliset)
  • 4 pakettia Dylon tekstiiliväriä

Dylon-väripaketissa kerrotaan, että yksi pakkaus riittää värjäämään tummaan sävyyn 600 g kangasta ja vaaleampaan sävyyn 1200 g kangasta. Sohvien päälliset painoivat yhteensä noin 4500 g, joten ostin tähän määrään 4 pakkausta.

Värjäsin sohvat kahdessa erässä. Ensin laitoin pesukoneeseen sohvan runkokankaan kahden väripakkauksen kanssa ja jäin jännittämään millainen siitä oikein tulee! Jännitin, että tarttuuko väri edes tekokuituun ja millainen lopullinen sävy on, kun päälliset eivät alunperinkään olleet valkoiset vaan beiget. Mutta hyvin tarttui ja sävy on ihana! Luulen, että valkoisella pohjavärillä sävy olisi puhtaamman vaaleanpunainen, nyt se on vähän sellainen ”vanha roosa”, mutta tosi söpö ja tykkään kyllä lopputuloksesta hurjan paljon. Ei ole ainakaan harmaa hiirulainen tämä sohva enää!

Dylon-pesukonevärejä on aivan superhelppo käyttää. Ensin värjättävä kangas laitetaan pesukoneeseen ja pestään tavallisella pesuaineella. Kun pesuohjelma on valmis, laitetaan väripakkaukset pesukoneeseen värjättävän kankaan kanssa ja kone käynnistetään 40 asteen ohjelmalle. Kun tämä ohjelma on valmis, laitetaan taas tavallista pesuainetta ja pyöräytetään konetta vielä kerran.

”Uuden” sohvan hinnaksi tuli:

  • Päälliset kirppikseltä 10 €
  • Väriaineet noin 30 €
sohvan värjääminen

Meidän sohvat

Tämä on mun ja mieheni kolmas sohva. Ensimäinen sohva ostettiin viime vuosituhannen lopulla (kuulostan ihan mummolle tai muumiolle) ja se oli sininen sohva Askosta. Sininen, koska tuolloin KAIKKI sisustusasiat täytyi olla sinisiä. Niin koriste-esineet, astiat kuin sohvakin. Sohva oli tietenkin meidän mielestä ihana ja tykättiin siitä kovasti.

Kun joitain vuosia myöhemmin ostettiin pieni rintamamiestalo, haluttiin ostaa sinne myös uusi sohva. Tuolloin sininen oli ihan out ja maalaisromanttinen sisustus in. Niinpä asteltiin taas Askoon ja ostettiin kotimaisen valmistajan iso, muhkea ja ihana (ja superkallis!) jenkkisohva ja siihen kuuluva nojatuoli. Sohva oli luonnonvalkoinen. Meillä ei ollut silloin lapsia, mutta neljä pientä terrieriä meillä oli.

Kun sitten taas vuosia myöhemmin muutettiin tähän nykyiseen kotiin, verhoilutettiin suo sama sohva uudestaan ja siitä tuli kuin uusi. En oikeastaan edes muista miksi sitten jossain vaiheessa myytiin se sohva ja ostettiin tämä harmaa mikä meillä nyt on ollut. Muistan vain, että päädyttiin tällä kertaa Ikean sohvaan paitsi hinnan (tämä maksoi noin 300 euroa, kun edellinen sohva maksoi noin 3000 euroa), myös sen vuoksi, että KAIKKI kankaat ovat tässä irroitettavissa ja ne voi pestä pesukoneessa. Varmaan päädyttiin tuohon harmaaseen sävyyn myös siksi, että se pysyisi vaaleaa sohvaa paremmin puhtaana (eli siis näyttäisi puhtaalle).

Kovin usein ei siis olla sohvakaupoilla käyty, tämä on meidän kolmas sohva 23 vuoden aikana.

Nyt ollaan kyllä haaveiltu uudesta sohvasta jo tosi pitkään, mutta ei olla vielä löydetty juuri meille sopivaa sohvaa. Haluaisin aivan eri tyylisen sohvan kuin tuo nykyinen ja sohva saisi olla PALJON isompi. Mutta juuri nyt ei ole kiirettä ostamaan uutta sohvaa, koska tällä noin 40 euron tuunauksella saatiin piristettyä tätä vanhaa sohvaa aivan hurjan paljon!

dylon värjäys

Ihanaa joulun aikaa!