ELÄINTEN ENNÄTYSKIRJA

eläinten ennätyskirja

Kun kuopus oppi viime vuonna lukemaan, aukesi lapselle aivan uudenlainen maailma. Lapsi on ahminut helppolukuisia lastenromaaneita (aivan lemppareita ovat Maailman paras puumaja ja Neropatin päiväkirja -sarjat), mutta myös kaikenlaiset lasten tietokirjat kiinnostavat kovasti.

Yhtä lasten tietokirjaa lapsi ei olisi malttanut päästää käsistään ollenkaan, kun sen ensimmäisen kerran avasi. Tämä oli Anne Hakulisen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama Eläinten ennätyskirja.

Jos eläimet järjestäisivät olympialaiset, kuka voittaisi uintikisat? Entä kuka olisi maailman vahvin? Entä miten näissä olympialaisissa pärjäisi saman lajin maailmanmestaruustitteliä kantava ihminen? Mittaa otetaan myös maailman vaarallisimmasta eläimestä ja tulos on vähintäänkin hämmästyttävä.

eläinten ennätyskirja

Helppolukuinen ja hauskasti kuvitettu kirja sopii mainiosti tällaiselle eskari-ikäiselle itse lukevalle, mutta myös ääneen lapsille luettavaksi. Ja tämä kirja kiinnosti meillä myös kolmasluokkalaista isoveljeäkin. Enkä ihmettele, eläinten ennätykset on esitetty kirjassa hauskalla tavalla ja samalla saa takuulla aivan uutta ja hämmästyttävää tietoa.

Ai mutta haluatteko tietää miten noissa mainitsemissani kisoissa kävi? No, uintimestaruudesta kamppailivat miekkavalas, tyynenmerenhylje, valkokulmapingviini, purjekala ja maailman nopein ihmisuimari, yhdysvaltalainen Michael Phelps. Voittajaksi osottautui purjekala huimalla 109km/h vauhdillaan, kun Michael Phelps joutui tyytymään näissä skaboissa viimeiselle sijalle 9,65km/h nopeudellaan.

Maailman vahvimmaksi puolestaan osottautui afrikannorsu, joka voi nostaa jopa 9000 kiloa! Maailman vahvin ihminen pystyy nostamaan 500 kiloa, mikä on sekin todella paljon, mutta ei todellakaan vedä vertoja maailman vahvimmille eläimille.

Maailman vaarallisimman eläimen tittelistä kilpailivat muun muassa hurjan kuuloiset leijona ja krokotiili, mutta tulos oli vähintäänkin hämmästyttävä. Maailman vaarallisin eläin on hyttynen! Kirjasta opitaan, että meillä Suomessa on onneksi vain vaarattomia hyttysiä, kun taas esimerkiksi Afrikassa ja Aasiassa hyttyset levittävät vakavia tauteja. Hyttysen levittämiin sairauksiin kuolee vuosittain jopa 725 000 ihmistä ja tästä syystä hyttynen tituleerattiin maailman vaarallisimmaksi eläimeksi.

Kirjasta löytyy hurjan paljon muitakin jännittäviä ja mielenkiintoisia ennätyksiä. Jokaisen eläimen kohdalla on myös kerrottu muuta kiinnostavaa faktaa kyseisestä eläimestä, joten kirjaa lukemalla oppii takuulla paljon uusia asioita.

Opinpa minäkin muun muassa sen, että kuopuksen esikoiselle antama kiusoittelunimi, ”Kaljurotta”, on peräisin juuri tästä kirjasta, hah! Kirjassa nimittäin on osio, jossa esitellään maailman oudoimpia eläimiä ja näiden joukosta löytyy myös kaljumyyräkkö, eli kaljurotta. Pieni, ryppyinen, kalju ja sokea jyrsijä, joka elää muurahaisen tavoin maanalaisessa yhdyskunnassaan.

eläinten ennätyskirja
eläinten ennätyskirja

Eläinten ennätyskirjaa löytyy esimerkiksi täältä* (on alennuksessakin juuri nyt!) ja äänikirjana sen voi kuunnella esimerkiksi Nextorysta, johon uudet asiakkaat voivat tutustua maksutta 30 vuorokauden ajan tämän linkin kautta* (normaalisti maksuton tutustumisaika on 14 vuorokautta). *mainoslinkki

Tällaisella kirjavinkillä tähän viikkoon! Tästä viikosta onkin tulossa aivan erityinen, sillä tämä on viimeinen eskari- ja kouluviikko ennen kovasti odotettua kesälomaa! Kuka muu odottaa jo kesän aikatauluttomuutta, aurinkoisia päiviä, pyöräretkiä, uimarantoja ja muita kesäseikkailuja?

eläinten ennätyskirja

Mukavaa viikkoa!