ROAD TRIP EUROOPPAAN: IHASTUTTAVAT ALPPIKYLÄT ANNECY JA CHAMONIX

Meidän road trip jatkui pariisista kohti etelää. Seuraavana määränpäänä oli Ranskan alpit, mutta sitä ennen pysähdyttäisiin yhdeksi yöksi matkan varrelle Tournusiin, että saataisiin pidettyä ajomatkat mukavan mittaisina.

Oltiin varattu Tournusista yhdeksi yöksi Hotel Village Motellista kolmen huoneen perhehuoneisto (tämä olikin ensimmäinen majoitus, joka ei ollut asunto ja jossa meillä ei ollut mm. keittiötä ja pesukonetta, mutta pärjättiin toki yhden yön pysähdys ilman näinkin). Varattiin yö täältä sen takia, että motellissa oli mukavan näköinen uima-allasalue ja ajateltiin, että rento oleilu altaalla tulisi tarpeeseen rankkojen (mutta ihanien!) Pariisi-päivien jälkeen. Ja oltiin kyllä ihan oikeassa, hah! Oltiin kaikki aivan poikki Pariisin keskustassa kierretyn päivän ja kahden 12 tunnin Disneyland-päivien jälkeen, eikä haluttu suunnitella seuraavalle päivälle mitään muuta kuin ajoa seuraavaan majapaikkaan ja oleilua allas-alueella.

Pakattiin tavaramme, siivottiin jälkemme ja lähdettiin ajelemaan kohti Tournusia. Katselin reittiä ja muistin, että olin jo aikaisemmin katsellut, että matkan varrelle osuisi kiinnostavan kuuloinen Auxerren kaupunki. Niinpä kurvattiin matkan varrella sinne. Perillä kuopus muistutti, että olin LUVANNUT, että sinä päivänä ei kävellä. Hups. Niinpä käveltiin vain ihan pikkuisen. Käytiin Auxerren vanhassa kaupungissa jäätelöillä ja poikettiin ohi mennen keskiajalla rakennetussa katedraalissa ja jatkettiin matkaa. Kaupunki oli kyllä kaunis ja jos vaan joskus reitti kulkee samoilla seuduilla, niin Auxerreen voisi tutustua paremminkin.

Torunusiin päästyämme kurvattiin lähimpään mäkkäriin ja sännättiin sen jälkeen altaalle. Myöhemmin illalla satoi vettä ja ukkosti, mutta se ei haitannut, sillä oltiin jo sisällä.

Tournus

Annecy, kenties Ranskan kaunein kaupunki

Seuraavana aamuna lähdettiin ajamaan kohti Annecya. Mies kysyi, josko googlaisin taas osuuko reitin varrelle jotain kivaa paikkaa, jonne poiketa. Ajattelin, että ajetaan vaan suoraan sinne Annecyyn, kunnes päätin sittenkin ihan vähän vilkaista millaisia paikkoja reitin varrelle osuisi. Mehän ajettaisiin aivan Sveitsin rajan tuntumasta, joten tietenkin me poikettaisiin Geneveen! Meistä kukaan ei ollut koskaan aikaisemmin käynyt Sveitsissä. Genevessä käytiin Starbucksissa kahveilla ja muilla herkuilla, katsottiin muutamat nähtävyydet ja jatkettiin sitten matkaa. Geneve ei tehnyt meihin sen kummempaa vaikutusta ainakaan tällaisella parin tunnin pikapyrähdyksellä, mutta road tripin aikana meidän on vielä tarkoitus palata Sveitsiin.

Alettiin saapua Annecyyn ja samaan aikaan alkoi sataa vettä ja ukkostamaan. Sadepilvienkin keskellä kaupunki näytti aivan uskomattoman kauniilta! Joka puolella kohosi toinen toistaan korkeampia vuoria, joiden ympärillä pilvet leijuivat. Vietiin tavarat asunnolle ja heti, kun sade taukosi lähdettiin kävelemään lähistölle. Hoin vaan jatkuvasti, että ”en kestä”, mutta en vaan meinannut kestää miten ihanalta joka puolella näytti! Ranskan alpit on ollut yksi mun matkahaaveista ja nyt se toteutui! Ollaan joskus vuosia sitten lennetty alppien yli Nizzaan, mutta sen lähempänä alppeja en ole koskaan aikaisemmin käynyt.

Maanantaina meillä oli koko päivä aikaa olla Annecyssa. Kierreltiin vanhaa kaupunkia, pysähdyttiin pizzalle, kierreltiin vähän lisää ja pysähdyttiin jäätelöille. Ajeltiin yhdelle kaupungin monista uimarannoista ja lapset kävivät uimassa mitä kauneimmissa maisemissa.

Annecy on valittu monta kertaa Ranskan kauneimmaksi kaupungiksi, enkä kyllä ihmettele miksi. Näitä maisemia olisi voinut ihastella pidemmänkin aikaa!

Annecy Ranska
Annecy ranskassa
annecy ranska alpit
Ranska annecy
ranska annecy
annecy lasten kanssa
ranska annecy

Serpentiiniteitä mutkitellen Chamonixiin

Tiistaina pakattiin taas kassit ja pussukat auton perään ja hypättiin autoon. Koko mun alppihaave lähti siitä, että näin joskus kuvan Chamonixista. Kuva oli ehkä Chamonixin keskustasta ja vanhojen rakennusten välistä näkyi lumihuippuiset vuoret. Maisema näytti niin kauniilta! Chamonixiin oli vain parin tunnin ajomatka Annecysta, joten seuraavaksi suunnattiin sinne.

Mutkaisia vuoristoteitä ajellessa saatiin myös reissun ensimmäinen oksennus autoon! Onneksi käden ulottuvilla oli tyhjä kangaskassi, jonne suurin osa saatiin pyydystettyä. Kohta oltiin levähdysalueella siivoamassa autoa (onneksi osumaa sai vain auton kumimatto, lapsen housut ja turvaistuimen pehmuste) ja vaihtamassa vaatteita. Likapyykki kassiin (onneksi tämänkin päivän majoituksessa on se pesukone, hah!) ja matka jatkui!

Chamonixiin päästyämme käytiin syömässä ja lähdettiin etsimään juna-asemaa, jolta lähtisi pikkuinen juna lähes 2000 metrin korkeuteen vuorille. Löydettiin asema, ostettiin liput ja kohta jo istuttiin punaisen junan kyydissä ja oltiin matkalla korkeuksiin. Ylhäällä ihasteltiin maisemia ja osan kanssa lähdettiin vielä gondolilla kohti jääluolia. Onneksi käytiin täälläkin, oli ihana ja ikimuistoinen juna- ja gondolireissu ja maisemat tietenkin ihan huikeat!

chamonix juna
Chamonix mont blanc juna
chamonix ranska
chamonix ranska
chamonix jääluola
chamonix jääluola
chamonix juna
chamonix
chamonix road trip

Vuoren halki Italiaan

Saavuttiin Ranskaan viime tiistaina ja nyt viikkoa myöhemmin tiistaina oli aika jatkaa matkaa. Lähdettiin Chamonixista kohti Italiaa. Italiaan voi ajaa Sveitsin kautta pitkin niitä kiemurtelevia serpentiiniteitä tai oikaista Mont Blanc vuoren läpi tehtyä tunnelia pitkin. Me lähdettiin ajamaan tunnelia pitkin. Tunneli on 11,6 kilometriä pitkä ja se on ollut valmistuessaan vuonna 1965 maailman pisin maantietunneli.

Tunnelin läpi ajaminen ei ole ilmaista, vaan yhden suuntainen ajomatka maksoi 55 euroa. Kaikenlaisista tietulleista ja mm. tästä tunnelimaksusta kertyy myös kustannuksia matkalle, mutta nämä oltiin huomioitu jo ennen matkalle lähtöä (ei tietty mitään tarkkaa summaa, mutta kuitenkin).

11,6 kilometriä myöhemmin tunnelin päässä näkyi valoa ja me oltiin saavuttu Italiaan! Toki tämän jälkeen tuli vielä uusi (tällä kertaa maksuton ja vähän lyhyempi) tunneli. Ja vielä uusi. Ja vieläkin. En edes muista miten monen tunnelin läpi me lopulta ajettiin, mutta niitä oli monta! Jossain vaiheessa vuorimaisemat alkoivat jäädä taakse ja me oltiin saavuttu Torinoon.

mont blanc tunneli
mont blanc tunneli italiaan
road trip italiassa

Viime päivien ajot:

Lauantai: Pariisi – Auxerre – Tournus noin 375 km

Sunnuntai: Tournus – Geneve – Annecy noin 235 km

Tiistai: Annecy – Chamonix – Torino noin 265 km

Nyt ollaan muutama päivä Italiassa. Olen käynyt Italiassa vain kerran aikaisemmin lapsena, joten innolla odotan millainen Italia meitä odottaa näiden muutaman seuraavan päivän aikana!

Kivaa päivää!