KOHTI TERVEELLISEMPIÄ HERKKUJA

Moni on varmaan vuoden vaihtuessa aloittanut kuntokuurin, elämäntaparemontin, tai ainakin luvannut syödä jatkossa terveellisemmin.

Mulla ei oikeastaan ole ollut tapana laittaa ruokavaliota uusiksi uuden vuoden kunniaksi, ainoastaan vähän parempia, siis maistuvampia, ruokia lupasin opetella tänä vuonna tekemään (ihan vain siksi, että olen välillä lopen kyllästynyt omiin keitoksiini). Meillä syödään aika perusruokaa, perusterveellistä, mutta voi apua meillä herkutellaan! Ehkä se elämäntaparemontti, tai edes lupaus terveellisemmistä herkuista olisi sittenkin paikallaan?

Taidan olla herkuttelija ihan pahimmasta päästä. Siinä missä lapsi saa viettää karkkipäivää kerran viikossa, rapisee äitin karkkipussi lähes joka ilta. Kahvikuppi kaipaa kaverikseen pullaa ja lapsikin tietää jo kysyä, ”äiti mitä meillä on tänään jälkkäriksi?”.

Välipalat me ollaan vaihdettu sokerisista maustetuista jugurteista hedelmiin ja itse tehtyihin smoothieihin jo viime vuonna, mutta nyt hiljalleen ollaan mietitty terveellisempiä vaihtoehtoja myös herkkujen tilalle. 

Koska vauva saa masuvaivoja suklaasta, olen joutunut keksimään itselleni suklaankorviketta (koska eihän nyt kukaan voi elää ilman suklaata!).

Ehkä paras korvike on netistä joskus bongattu taateli-maapähkinävoi-combo, eli kuivattu taateli, johon on sipaistu reilu kerros maapähkinävoita! Maku muistuttaa kovasti snickersiä, ja tällä herkulla saa takuulla taltutettua makeanhimon. Ja extraa tietty kiireisessä arjessa, että tämä herkku ”valmistuu” ihan yhtä helposti kuin keksipaketin avaaminen. Löysin muutamia muitakin kahden aineen herkkuohjeita, joissa käytetään maapähkinävoita, ja meillä menee ekana testiin maapähkinävoista ja kaurahiutaleista tehdyt kaurakeksit! Maapähkinävoi ei tietty ole mikään kalorinlaskijan herkku, mutta taatusti terveellisempi vaihtoehto kuin lisä- ja väriaineilla kyllästetyt valmiskeksit ja karkit.

Makeita herkkuja on korvattu erilaisilla pähkinäsekoituksilla, ja varsinkin Veikko napostelee mielellään pähkinöitä ja rusinoita. Mulle pähkinät maistuvat lähinnä salaattien seassa, enkä saa huijattua niillä itseäni pois karkkipussilta. Seuraavaksi ajattelinkin testailla erilaisia raakapatukoita (joita löytyi kattavasti ainakin täältä), olisiko niistä karkin korvikkeeksi. Ainakin taateleista, omenoista, rusinoista ja pähkinöistä tehty kanelilla ja vaniljalla maustettu omena-kaneli-patukka kuulostaa herkulta, joka ansaitsee mahdollisuuden!

Imetyksen päätyttyä, kun saan taas syödä suklaata, aion testailla myös raakasuklaat (no okei, ihan ekana upotan hampaani ihan tavalliseen maitosuklaaseen…) ja testattavien listalle pääsevät myös raakakakut. Ainakin karpalo-karamellikakku tai tiramisu raakakakkuna kuulostavat kokeilemisen arvoisilta herkuilta!

Aika alussa taidan olla vielä matkalla kohti terveellisempiä herkkuja, mutta alussa on tämä vuosikin. Katsotaan vuoden lopussa millaiset on meidän herkuttelutavat silloin, toivottavasti jotain ihan muuta kuin tähän asti!

Minkälaisia terveellisiä herkkuja te suositte?