HAUSKA JA HELPPO PERHELOMA TAMPEREELLA!

muumimuseossa

muumimuseossa

Me ei olla koskaan arkailtu reissata lasten kanssa, vaan ollaan matkusteltu lasten kanssa ihan samaan tapaan, kuin aikaisemmin kaksistaan. Oikeastaan lasten kanssa meille on auennut aivan uudenlainen tapa matkustaa, ja ollaan hoksattu, että myös täältä kotimaasta löytyy tosi paljon kivoja paikkoja!

Jotta lasten kanssa matkustaminen olisi hauskaa ja helppoa (kyllä, se voi olla myös sitä!), ei matkaan kannata lähteä ihan kahta kättä heilutellen, vaan kannattaa etukäteen vähän suunnitella reissua. On hyvä miettiä jo kotona, että mitä siellä kohteessa sitten tehdään, onko siellä lapsia kiinnostavia juttuja, miten hotellissa huomioidaan lapsiperheet, onko saatavilla perhehuoneita, tai saako tavalliseen huoneeseen tarvittaessa lisävuoteen. Jos mukana ei ole omaa autoa, kannattaa jo etukäteen selvittää miten paikasta toiseen on lasten kanssa helppo kulkea, onko kaikki kävelymatkan päässä tai löytyykö läheltä tarvittavat bussipysäkit.

Kun nämä asiat miettii jo kotona valmiiksi, voi matkalla olla rennoin mielin, ja nauttia itse reissusta.

Mä joskus luulin, että me matkustetaan aina lasten ehdoilla, mutta tajusin hiljattain olleeni väärässä. Toki meidän kohteet mietitään sen mukaan, että ne ovat lapsille kiinnostavia, mutta myös sen mukaan, että me aikuiset ollaan aidosti kiinnostuttu näistä kohteista myös! Me tykätään lapsenmielisistä jutuista ja ollaan ihan hulluina esimerkiksi teemapuistoihin, mutta sellaiset pelkästään lapsille tarkoitetut puuhamaat ei meitä aikuisia kiinnosta. Kohteiden täytyy siis olla sellaisia, joista löytyy iloa niin lapsille, kuin aikuisillekin.

Meidät kutsuttiin lomailemaan Tampereelle justiin tällaiselle lomalle, joka täyttää nämä kaikki mun matkakriteerit, joten arvatkaapas olinko pakkaamassa laukkuja jo samantien! Kohteet olisivat niin lapsille, kuin aikuisillekin kiinnostavia, hotelli huomioisi hyvin nelihenkisen perheen, ja kaiken lisäksi hotellin lokaatio olisi aivan loistava, jolloin lasten kanssa olisi suorastaan ilahduttavan helppoa liikkua paikasta toiseen. Niinpä me viime viikolla pakattiin iloisin mielin koko sirkus auton kyytiin ja hurautettiin Tampereelle superkivalle perhelomalle! Tiedossa oli vierailua juuri avattuun maailman ainoaan Muumimuseoon, yöpymistä tunnelmallisessa Lapland Hotels Tampereessa ja huvittelua hauskassa Särkänniemessä.

muumimuseo

muumimuseo

muumimuseo blogi

Lounasaika kolkutteli jo ovella ja mahat muristen aloitettiin meidän kaksipäiväinen Tampere-loma maukkaalla lounaalla sympaattisessa Tuhto-ravintolassa. Tuhto on Tampere-talossa sijaitseva uusi ravintola, ja sisustuksesta voikin jo aistia Muumimuseon läheisyyden. Myös tuo ravintolan nimi, Tuhto, on tuttu muumitarinoista, sillä Tove Janssonin viimeisessä muumiromaanissa, Muumilaakson marraskuu, esiintyy pieni Tuhto-niminen hahmo, joka kuuluu homssujen lajiin. Tuhto on myös veneen istuinalustasta käytetty nimitys, ja sellainen ravintolasta löytyykin lasten puuhapaikkana!

Suurien ikkunoiden ympäröimä, tyylikkäästi sisustettu Tuhto oli ihana levähdyspaikka ja mukava aloitus meidän reissulle. Maistuvan lounaan jälkeen (kuopuksen kalakeitto oli niin hyvää, että mun on ihan pakko kokeilla kokata pian kermaista kalakeittoa uusilla perunoilla, nams!) hipsittiin tien toiselle puolelle hotellille huilaamaan hetkeksi, kunnes palattiin Tampere-taloon Muumimuseoon.

Muumimuseo oli ihana! Museossa on hämyisä, satumainen tunnelma. Hämärään valaisuun on ihan käytännönkin syy, sillä teokset eivät kestä kovaa valoa. Esillä on Tove Janssonin kuvituksia ja Tuulikki Pietilän kolmiulotteisia kuvaelmia, sekä hauskoja interaktiivisia osioita, kuten Taikurin hattu, jonka sisään voi pujahtaa hämmästelemään, mitä ihmettä siellä tapahtuu. Museosta löytyi myös meidän omastakin kirjahyllystä löytyvä Kuinkas sitten kävikään? -kirja, mitä nyt vain ehkä 100 kertaa isommassa koossa, hih. Tuon samaisen kirjan mukaan on muuten valittu myös näyttelyn värimaailma, joten kaikki on todellakin mietitty tarkkaan jokaista yksityiskohtaa myöten.

Vaikka Muumimuseo on ennen kaikkea taidenäyttely, löytyy sieltä myös pieniä lapsia kiinnostavia juttuja. Meidän pian 3 vuotta täyttävän pojan lemppareita oli pieniä yksityiskohtia täynnä olevat kolmiulotteiset kuvaelmat, ja isompi pian 6 vuotta täyttävä lapsi oli haltioissaan interaktiivisista osiosta. Koko perheen lumosi viisikerroksinen, kaksi metriä korkea upea muumitalo, joka oli täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tove Janssonin piirrokset ja maalaukset, jotka ovat museossa tietenkin isossa osassa, jäi tällä kokoonpanolla vähemmälle tarkkailulle, mutta siinä onkin vain hyvä syy tehdä museoon uusi retki myöhemmin. Nähtävää löytyy siis kaiken ikäisille muumifaneille!

Eikä muumielämys suinkaan ole ohi, kun museosta astelee ulos, sillä Tampere-talosta löytyy myös mukava Muumi-lukukirjasto, sekä aivan ihana myymälä. Tekijänoikeudellisista syistä Muumimuseossa ei saa kuvata, joten käykäähän itse katsomassa miltä museossa näyttää!

lapland hotel tampere

tampere hotelli blogi

tampere blogi

Hotellina meidän reissulla toimi tunnelmallinen Lapland Hotels Tampere. Lasten kanssa reissatessa kannattaa ottaa huomioon hotellin sijainti, mitä sen lähellä on ja miten sieltä liikutaan muihin kohteisiin. Tässä hotellissa sijainti on aivan loistava! Hotelli on aivan rautatieaseman lähellä, joten junalla matkaa taittavat pääsevät nopeasti jalkaisin juna-asemalta hotelliin. Myös omalla autolla reissaavat on huomioitu, sillä hotellista löytyy oma pysäköintialue automatkaajille. Ihan vierestä löytyy myös iso leikkipuisto, mikä ilahduttaa lasten kanssa matkustavia. Niin ja se Muumimuseo löytyy melkein tien toiselta puolelta, ulko-ovelta vain muutaman askeleen päästä! Ihan hotellin ulko-ovia vastapäätä tien toisella puolella on bussipysäkki, josta voi hypätä numeron 100 kyytiin ja huristella sillä suoraan Särkänniemin pääporteille, kätevää!

Perhematkaajille hotellista löytyy loistavia kahdesta huoneesta väliovella yhdistettyjä huoneita. Meillä oli käytössä Comfort ja Premium Deluxe King huoneista yhdistetty perhehuone, jossa oli meidän nelihenkiselle perheelle, sekä kahdelle pikkuiselle terrierille ihanasti tilaa. Premium Deluxe King huoneesta löytyy myös oma sauna, aika luksusta! Hyvin varustelluista Deluxe King huoneista löytyy erikoiskahvinkeittimen ja kylpytakkien ja -tossujen lisäksi myös mm. Apple TV, joten illalla lasten nukkuessa toisessa huoneessa voi saunan jälkeen katselle vaikka Netflixiä isolta ruudulta, eikä tarvitse tihrustaa tablettia, hih.

Aamupalaihmisenä (söisin pelkkiä aamiaisia, jos pitäisi valita) odotan matkoilla aina aamiaiselle pääsyä, ja Lapland hotellissa aamiainen oli ihana! Runsaista herkkuja notkuvista pöydistä löytyi mm. leipäjuustoa ja lakkahilloa, mustaamakkaraa, vihersmoothieta, erilaisia kaloja, grillattuja vihanneksia ja tietenkin munia ja pekonia, croissantteja ja karjalanpiirakoita. Myös gluteenittomia tuotteita löytyi mukava lajitelma omasta pöydästään. Viisivuotias odottaa aina jännityksellä, löytyykö hotellin aamiaiselta lättyjä, ja tällä kertaa tarjolla olikin jotain paljon parempaa, herkullisia vohveleita! Kaksivuotias puolestaan lipitti ties kuinka monta pikkukulhollista ihanaa marjasmoothieta ja herkutteli omilla aamiaislemppareillaan, uuninlämpimillä tuoreilla croissanteilla. Tänne voisin tulla uudestaan vaikka pelkästään aamupalalle! (Ja joo me tehdään tätäkin, ei ole pitkäkään aika, kun käytiin meidän lähihotellissa vain aamiaisella, hih!)

Hotelli on myös tosi tyylikkäästi sisustettu, ja Lapin mystiikkaa henkivistä huoneista löytyy tarkkaan harkittuja mukavia yksityiskohtia. Hotellin jokaisesta kerroksesta löytyy oma teema ja me asuttiin tällä kertaa revontulikerroksessa. Niin ja toki uteliaina ajeltiin hissillä kurkkimaan myös ne muut kerrokset, joista löytyi mm. joulumaa!

tampere matkablogi

tampere lasten kanssa

hotel lapland tampere

lapland hotels tampere

Aamiaisen jälkeen miehen jäädessä vielä lenkittämään koiria, hypättiin me lasten kanssa bussiin ja hurautettiin jo etukäteen Särkänniemeen. Muumimuseon ja Särkänniemen välissä liikennöi bussi nro 100, ja ihan Lapland hotellia vastapäätä tien toisella puolella on bussipysäkki, josta voi hypätä kyytiin, ellei sitten kävele muutamaa askelta sinne Muumimuseon päätepysäkille.

Ehdittiin hetken puuhailla satumaisessa Koiramäessä, kunnes mieskin liittyi seuraan. Ihasteltiin Koiramäen tunnelmallista kaupunkia, rapsuteltiin pikkuisia kesällä syntyneitä kilejä, sateen yllättäessä juostiin Prännäriin askartelemaan ja käytiin toki myös mummolassa laskemassa mäkeä uuninluukusta. Sillä välin kun Veikko huvitteli hurjassa Drakkulan linnassa, leikittiin me muut Koiramäen maatilan idyllisessä pihapiirissä.

Koska Koiramäki aukeaa tuntia huvipuistoa aikaisemmin, kannattaa kierros aloittaa sieltä. Kannattaa myös kurkata sisääntulon luota päivän ohjelmaa, niin tietää olla oikeaan aikaan Tassuteatterin katsomossa istumassa, tai seuraamassa Koiramäen eläinten ruokintaa. Päiväohjelmasta saattaa myös löytyä vaikka munien etsintää Koiramäen kanalassa, tai Aarteenetsintää Drakkulan linnalla!

Ihana Koiramäki on meidän lempparipaikka, josta olen kirjoitellut monesti ennenkin. Aikaisempia postauksia löytyy mm. täältä, täältä ja täältä.

koiramäki tampere

särkänniemi koiramäki

tampere koiramäki

Vaikka heinäkuussa ei lämpöennätyksiä ollakaan paukuteltu rikki, sattui justiin meidän matkapäiville aivan superkylmät säät, mutta ei annettu senkään lannistaa reissufiilistä, vaan käytiin jopa Tukkijoessa hyytävässä kymmenen asteen kesäkelissä, hih!

Välillä haukattiin maistuvat vuohenjuustosalaatit, bratwurstiperunat ja -hodarit Näsinneulan alla ravintola Neulasessa ja jatkettiin taas hauskanpitoa. Terassiravintola Neulanen on varmasti parhaimmillaan lämpöisenä kesäpäivänä, ja voisin kuvitella, että siihen olisi mukava jäädä hetkeksi istumaan vielä huvipuiston sulkeuduttua, Neulanen kun on hetken vielä senkin jälkeen auki.

Kierreltiin pääasiassa koko perheelle sopivia laitteita, mutta välillä me aikuiset kipaistiin myös niihin hurjempiin laitteisiin. Veikko halusi Näsinneulan huipulle katsomaan maisemia, ja samalla käytiin myös Akvaariossa, pyörähdettiin Näsinneulan myymälässä, ja riennettiin takaisin huvilaitteiden luo.

Kaipaan sen perus puurontuoksuisen lapsiperhearjen vastapainoksi välillä jotain hauskaa, ja tämä reissu oli justiin sellainen! Jos siis kesälomakalenterista löytyy vielä tilaa pienelle hauskalle minilomalle, niin suosittelen varaamaan huoneen Lapland Hotels Tampereesta, ja lähtemään hauskalle seikkailulle maailman ainoaan Muumimuseoon, sekä Suomen ihanimpaan satumaahan, Koiramäkeen, sekä tietenkin myös Särkänniemeen!

Aukioloajat ja muut tarpeelliset tiedot:

Särkänniemi
Muumimuseo
Lapland Hotels Tampere

särkänniemi

särkänniemi

särkänniemi

koiramäki

Olikos kaikki paikat jo teille tuttuja, tai oletteko kenties lähdössä matkalle samoihin kohteisiin?

Yhteistyössä Särkänniemi, Lapland Hotels Tampere ja Muumimuseo