KOULUKUULUMISET HELSINKI DESIGN SCHOOLISTA

blaa naiset sovituskuvia

Huhtikuun koulupäivät Helsinki Design Schoolissa ovat ohitse, ja istuskelen juuri junassa matkalla Pohjanmaalle hakemaan poikia mummin luota hoidosta (jos vaan saan lapet sieltä vielä lähtemään, kuvaterveisten perusteella siellä on puuhasteltu kaikkea hauskaa, heh). Uusia koulukuulumisia toivottiin, joten ajattelin naputella tässä samalla kuulumiset nyt aivan tuoreeltaan näiden koulupäivien jälkeen.

Helsinki Design Schoolissa graafisen alan opinnot kestävät hieman alle vuoden ja opintopäiviä on suunnilleen kaksi kuukaudessa, kun taas esimerkiksi Aalto-yliopistossa graafista suunnittelua opiskellaan päätoimisesti useita vuosia. On siis sanomattakin selvää, että HDS:ssa opintoja mennään pikakelauksella eteenpäin, eikä tietenkään ole mitenkään mahdollista, että aiheisiin ehdittäisiin paneutumaan kunnolla. Tämä kuitenkin sopii mulle mitä parhaiten, sillä tässä elämäntilanteessa (kahden lapsen äitinä, yrittäjänä, ja tänä vuonna 40-v täyttävänä) mulla ei olisi aikaa, eikä mahdollisuutta (eikä tarpeeksi innostustakaan) heittäytyä kokopäiväiseksi opiskelijaksi, saati opiskella usean vuoden ajan.

Toki kolmen työn, opintojen ja perheen yhdistäminen ei ole ihan helppo nakki sekään, mutta vuosi on tosi lyhyt aika, ja jos vuoden päätteeksi mulla on hallussa ne taidot, joita lähdin koulutukselta hakemaan, olen aivan superonnellinen!

Aiheina tähän mennessä on ollut mm. typographia, värit ja tällä viikolla kovasti odottamani InDesign, eli yksi Adoben suunnitteluohjelmista. Kaikki aiheet ovat jo itsessään niin laajoja, että niistä riittäisi asiaa vaikka kuinka pitkäksi aikaa, mutta meillä näitä on käsitelty päivässä tai parissa. Luennoitsijoina meillä on ollut tosi inspiroivia ja lahjakkaita ammattilaisia, mikä on mun mielestä yksi koulutuksen parhaita juttuja. Koulupäivien päätteeksi saadaan aina aiheeseen liittyvät tehtävät, jotka tulee palauttaa sitten seuraaville opintopäiville, eli tehtävien tekemiseen on suunnilleen kuukausi aikaa. Näin ollen niitä päivässä käsiteltyjä aiheita tulee kotona pyöriteltyä seuraavat viikot, ja on tietenkin itsestään ja omista aikatauluista kiinni minkä verran tehtävien tekemiseen varaa aikaa. Ensimmäisiin etätehtäviin ehdin paneutua kunnolla ja olin niihin ihan tyytyväinen (ja sain kivat arvosanat, jee!), kun taas viimeksi jouduin tekemään tehtävät aivan liian hätäisesti, mikä kyllä harmittaa.

Tämän viikon koulupäivien päätteeksi saatiin kotitehtäviksi suunnitella kirjan kansi (kuullosta niin kivalle!) ja suunnitella menu. Tuossa menutehtävässä on tarkoitus ensin keksiä ravintola, jolle se menu suunnitellaan, ravintolalle logo, ja menuun tietenkin ulkoasu, typografia jne, eli aika laaja tehtävä. Ja niin mielenkiintoista, että pursuilen jo ideoita, ja enää puuttuu vain ne taidot muuttaa ideat todeksi, hah! Nyt onkin aika avata youtube ja alkaa tapittaa erilaisia tutoriaalivideoita, sillä parhaiten tässä vaiheessa varmasti oppii, kun alkaa vain tekemään, ja samalla seuraa taitavampien työskentelyä.

Koska en tähtää esimerkiksi graafiseksi suunnittelijaksi johonkin mainostoimistoon, vaan opiskelen aivan muihin tarkoituksiin, on tietenkin kivakin käydä koulua pikavauhdilla ja syventyä niihin itseä eniten kiinnostaviin juttuihin. Mulla olisi tsiljardi ideaa mitä haluaisin tehdä, mutta ei taitoja, joten niitä olisi nyt tämän vuoden aikana tarkoitus oppia. Ja jos nyt mietitte, että mitä ihmettä oikein suunnittelen, niin pieni shokkipaljastus tähän väliin. Olen kymmenisen vuotta sitten piirtänyt työkseni postikortteja! Mulla oli siis silloinkin yritys, ja postikorteilla jälleenmyyjiä, eli niitä kortteja myytiin lahjatavaraliikkeissä ja paperikaupoissa. En kyllä enää kehtaisi niitä kömpelöllä tekniikalla tehtyjä kortteja missään esitellä, hah, mutta printtimaailma on yksi juttu, johon haluaisin näitä taitoja päästä sitten soveltamaan.

Meidän ryhmässä on ilahduttavan paljon erilaisia opiskelijoita, ja aivan eri lähtökohdista. Koska mulla ei ole alasta mitään aikaisempaa kokemusta, on mulle kaikki aivan uutta, ja imen innoissani tietoa luennoilla. En tiedä kuinka kokeneemmat, jo työssään näitä asioita käyttävät sitten kokevat opinnot. Onko asiat heille jo liiankin tuttuja, vai saako aiheista sittenkin enemmän irti, kun taustalla on jo kokemusta ja tietoa alasta. Mutta nyt kun opinnoista on kohta kolmannes takana, olen edelleen aivan hurjan innostunut ja inspiroitunut, ja tämän kokemuksen perusteella edelleen aloittaisin opinnot Helsinki Design Schoolissa.

Voin taas myöhemmin kirjoitella kuulumisia, ja jos koulujutuista tuli jotain kysyttävää, niin vastailen kyllä mielelläni.

Aurinkoista viikonloppua!

LUE MYÖS: Opiskelu Helsinki Design Schoolissa