BARBIE KANSALLISMUSEOSSA


barbie kansallismuseo

Kaupallinen yhteistyö: Kansallismuseo & Suomen Blogimedia

Kansallismuseossa aukeasi huhtikuun lopulla Barbie – The Icon näyttely, jossa pääsee sukeltamaan ihanan pinkkiin Barbiemaailmaan tulevan kesän ajan.

Omista lapsuuden leikeistäni muistan erityisen hyvin Barbiet, ja siksi tuntuikin ihanalle ajatukselle lähteä pienelle nostalgiamatkalle Barbie-näyttelyyn! Näyttelyssä oli hauskaa bongailla omista leikeistä tuttuja nukkeja, mutta sen lisäksi näyttely oli paljon muutakin!
450 nukkea esittelevä näyttely on myös aikamatka vuodesta 1959 vuoteen 2018, ja matkan varrella voi nähdä niin muodin, kauneusihanteiden, kuin naisen asemankin muutoksen.

Vuonna 1959 lanseerattu seeprauimapukuinen Barbie – tai viralliselta nimeltään Barbara Roberts – oli aikanaan hyvinkin mullistava lelu, sillä siihen asti tytöt olivat leikkineet vain vauvanukeilla, ja aikuisnuken myötä haluttiin viestittää, että tytöt ovat paljon muutakin, kuin hoivaajia. Tytöt voivat olla mitä vain!

barbienäyttely

barbie kansallismuseo

barbie kansallismuseo

”You can be anything” onkin ollut kantava sanoma läpi Barbien elämän, ja tuo mallin uralla aloittanut 59 vuotias leidi onkin nähty jo lähes 200 eri ammatissa vuosien varrella. Barbie on ollut niin kirurgi kuin palomieskin, ja hauskoja sattumiakin on osunut tämän edelläkävijän urapolulle. Barbie on nimittäin ollut astronautti vuotta ennen ensimmäistä kuukävelyä, ja presidentti vain vuotta aikaisemmin, kuin Hilary Clinton oli presidenttiehdokkaana.

Sattumaa ei puolestaan ollut se, että ensimmäisessä Barbietalossa ei ollut lainkaan keittiötä. Tällä haluttiin viestittää, että moderni nainen ei kuulu hellan eteen, mikä oli tuohon aikaan melko mullistavaa. Mun mielestä on aika ihana ajatus, että tyttöjä kannustettiin olemaan aivan kaikkea aikaan, jolloin naisen rooli oli melko kapea.

Barbien langanlaiha vartalo on puhututtanut vuosien varrella, eikä aina ihan syyttäkään. 60-luvulla oli nimittäin myynnissä Barbie, jonka mukana tullut vaaka näytti aina 50 kiloa, ja samaisella nukella mukana olleessa keittokirjassa oli vain yksi ohje: Don’t eat. Mitäs luulette, pääsisikö vastaava nukke näin 2018 vuonna lelukaupan hyllylle, heh. Tosin osaa Barbie kohahduttaa edelleen, ja parhaillaan käydäänkin keskustelua Frida Kahlon perikunnan kanssa Kahlo-Barbiesta, joka Kahlon perheen mukaan on aivan liian kaunis esittämään esikuvaansa. Ainakin toistaiseksi kuitenkin tuon vaalean, hoikan ja kulmakarvoistaankin siistityn Kahlo-Barbien voi Kansallismuseon Barbie-näyttelystä bongata.

Barbiella on myös paljon sukulaisia ja ystäviä, jotka myöskin ovat näyttelyssä esillä. Omasta lapsuudestani muistan Barbien lisäksi parhaiten Kenin, Barbien poikaystävän. Lapsuusvuosieni jälkeen Barbie tosin on eronnut Kenistä ja heilastellut välillä australialaisen surffaripojan kanssa! Sittemmin Barbie ja Ken ovat kuitenkin palanneet yhteen, mutta naimisiin pari ei ole koskaan päätynyt, siitäkään huolimatta, että Barbie on nähty hyvinkin monta kertaa hääpuvussa.

barbie näyttely

barbie historia

barbie museo


Näyttelyssä oli hauska seurata Barbien ulkonäönkin kehitystä vuosien varrella. Nuken kasvoja on muokattu useaankin otteeseen vuosien varrella vastaamaan aina kulloisenkin ajan tyyliä. Aluksi Barbie hymyili vienosti huulet tiukasti yhdessä, kunnes 1970-luvulla Charlien enkeleistä tutun Farrah Fawcettin innoittamana Barbiekin raotti huuliaan ja sai ensimmäistä kertaa hampaat väläyttävän hymyn. Myös vartaloa on muokattu vuosien varrella, ja nykyään Barbiella on hoikan olemuksensa rinnalla myös kurvikkaampi vartalomalli.

Tykkäsin kovasti myös näyttelyssä esillä olleista julkkiksia esittävistä nukeista, oli hauskaa bongailla tuttuja hahmoja aina Marilyn Monroesta Grace Kellyyn ja miettiä oliko nukeista saatu esikuviaan vastaavia. Kiinnostavaa oli myös nähdä tunnettujen muotitalojen suunnittelemia upeita luomuksia minikokoisina Barbie-nukkejen yllä, sekä keräilijöille suunnattuja arvokkaita silkstone-nukkeja.

Omista lapsuuden Barbieleikeistä muistan erityisen hyvin niiden pukemisen ja vaatteilla leikkimisen. Rakastin pukea nukkeja erilaisiin asuihin, ja uudet Barbiet valitsinkin usein niiden vaatteiden perusteella. Hienointa ikinä oli Tähtiloiste-Barbie, jonka upean iltapuvun pikkuruiset tähdet hohtivat pimeässä kilpaa nuken minikokoisten korkokenkien kanssa. Nukke vaatteineen oli oikea aarre! Suunnittelin ja ompelin (hyvin yksinkertaisia) vaatteita myös itse vanhoista kangastilkuista, ja vaikka minusta ei tullutkaan muotisuunnittelijaa tai ompelijaa, niin ehkäpä juuri näistä lapsuuden leikeistä on jäänyt kiinnostus muotia ja vaatteita kohtaan.

barbie museo

barbie näyttely

barbie museo

Olen ehtinyt käydä kurkkaamassa Barbie-näyttelyn jo kahdesti, ensin siskoni, ja viikonloppuna kuusivuotiaan poikani kanssa. En ollut ajatellut lapsen olevan kiinnostunut koko näyttelystä, sillä Barbiet eivät ole lapselle omien leikkien kautta tuttuja, mutta lapsi itse kysyi saako hän tulla mukaan. Ja tietenkin sai, meillä oli tosi kiva kevätpäivä aivan kahdestaan, ensin käytiin museossa ja sen jälkeen vielä lapsen toiveesta hampurilaisella ja leluostoksilla. Ja tiedättekö mitä lapsi vastasi, kun kysyin mikä oli päivässä kaikkein parasta? No, Barbie-näyttely! Näyttelystä löytyi nukkien lisäksi myös muuta kiinnostavaa lapsille, kuten vaikka tabletit, joilla pääsi virtuaalisesti meikkaamaan ja koristelemaan Barbien kasvoja. Meidän oli tarkoitus samalla reissulla tutustua Kansallismuseon muihinkin näyttelyihin, mutta Barbie-näyttelyssä hurahti sen verran aikaa, että jätettiinkin muut jutut sitten toiseen kertaan.

Ja loppuun vielä pari arvontavinkkiä!

Nyt kannattaa kurkistaa Karkkipurkin Instagramiin (@annikakarkkipurkki), sillä siellä on arvottavana kaksi kahden lipun lippupakettia Barbie – The Icon näyttelyyn!
Lisäksi Kansallismuseo arpoo joka viikko Instagramissa muistelijoille vapaalippuja näyttelyyn, arvontaan pääset mukaan jakamalla Instagramissa oman Barbie-muistosi, ja merkkaamalla kuvaan #barbietheicon.

barbie näyttely museo

Aiotteko te käydä Barbie-näyttelyssä?