ONKO KOTONA KIVA TYÖSKENNELLÄ?

kotona työskentely

Olen työskennellyt kotoa käsin viimeiset seitsemän vuotta. Huh, se on aika pitkä aika! Siirsin toimistoni kotiin, kun esikoinen syntyi, ja niin olen pystynyt yhdistämään työnteon ja lastenhoidon monen vuoden ajan.

Kun lapset ovat olleet ihan pieniä, on töitä ollut helppo tehdä lasten päiväuniaikana ja iltaisin, kun lapset ovat menneet aikaisin nukkumaan. Toisaalta monesti mietin millaista olisi olla ihan vain hoitovapaalla ja käyttää nuo lasten uniajat omaan lepäilyyn, kotitöihin tai joihinkin aivan muihin asioihin, kuin töihin. Mutta se, että olen tehnyt kotona töitä on mahdollistanut sen, että lapsetkin ovat voineet olla pitkään kotona, juuri niinkuin toivoinkin.

Mutta nyt, kun lapset ovat jo koulussa ja päivähoidossa, voisin oikeastaan työskennellä aivan muuallakin, kuin kotona, ja välillä olen sellaisesta vähän salaa haaveillutkin. Toisaalta kotitoimisto on ilmainen (tai menee siinä samassa, kuin muutkin asumiskulut), ja tuntuisi vähän hölmölle vuokrata jostain työtila, kun kotoa löytyy tilaa työskentelyyn.

Mun mielestä kotona on kiva työskennellä, koska:

  • Työmatkohin ei kulu aikaa. Ja onhan se nyt oikeasti tosi kätevää, kun aikaa ei tuhraannu autossa tai bussissa istumiseen, vaan työpaikka on parin askeleen päässä.
  • Töitä voi tehdä ihan koska vain. Kesällä lasten lomaillessa on ollut ihana nukkua pitkään, ja venyä aamupalapöydässä luvattoman kauan. Toisaalta nyt kouluarjen alettua on ihanaa, kun hommiin voi tarttua heti aamusta, silloin tuntuu, että saa aikaan paljon enemmän!
  • Lastenhoidon helppous. Vaikka isompi aloittikin jo koulussa, niin onhan ne pienten koululaisten päivät tosi lyhyitä, joten on ihanaa, kun ei tarvitse kiirehtiä aamuisin työpaikalle, vaan saa olla rauhassa laittamassa lasta kouluun. Kuopus taas ei ole aivan joka päivä hoidossa, joten näinä päivinä on kyllä kätevä sumplia työhommia miehen kanssa, kun oma työpiste löytyy kotoa.
  • Tavarat ovat aina valmiina. Siis työjutut. Ne voi jättää työpöydälle levälleen ja aina voi aloittaa siitä mihin jäi. Jos mun pitäisi kuskata työkamoja kodin ja työpaikan välillä, niin takuulla unohtaisin aina puolet väärään paikkaan!

Ja toisaalta olisi kiva sittenkin työskennellä muualla, koska:

  • Kotona työt ovat aina vähän liian lähellä. Kun rästihommat odottavat siinä seinän takana, niin joskus voi olla vaikea heittäytyä vapaalle. Edes iltaisin.
  • Liian joustavat työajat. On aivan ihanaa, kun työajoista voi itse päättää, mutta joskus sekin saattaa olla vähän vaikeaa. En ehkä silti osaisi enää sopeutua siihen, että joku muu päättäisi koska mun pitää olla missäkin.
  • Kotona on niin paljon muutakin tekemistä. Kun välillä käy laittamassa kahvinkeittimen päälle, niin samalla saattaa tulla mieleen, että tiskikonekin pitäisi tyhjentää. Ja laittaa pyykkiä koneeseen. Ja ruokaakin pitäisi varmasti jossain vaiheessa laittaa… Olisin varmasti paljon tehokkaampi, jos tekisin töitä muualla kuin kotona!

Oikeasti en koskaan tee töitä olohuoneessa, ja nuo koneella näkyvät jutut ei ole mun työjuttuja. Teen työt (melkein) aina työhuoneessani, jonka pikkuinen pöytä pursuilee kaikenlaisista papereista ja lippulappusista. En todellakaan jaksanut alkaa siivoamaan sitä, joten siksi tällaiset lavastetut työskentelykuvat meidän olohuoneesta, hah!

Niin ja vaikka näitä plussia ja miinuksia on välillä hauska miettiä, niin loppujen lopuksi kotona on mun mielestä ihan kiva tehdä töitä.

kotona töissä

töitä kotoa käsin

kotona työskentely

Onko siellä muita kotona työskenteleviä?
Tykkäättekö tehdä töitä kotona?