DOKUMENTTISUOSITUS: BEFORE THE FLOOD

before the flood

Tällä viikolla julkaistun ilmastoraportin jälkeen ei varmasti kukaan ole voinut lukea eri medioita törmäämättä ilmastonmuutosuutisiin. Nämä eivät ole olleet mitään kevyitä hyvänmielen uutisia, vaan hurjan karua ja ahdistavaa luettavaa. On kuitenkin hirmuisen tärkeää, että näistä asioista puhutaan nyt kunnolla, koska vielä on toivoa ja mahdollisuus muuttaa asioita edes pikkuisen parempaan suuntaan.

Netflixistä löytyy vuonna 2016 julkaistu dokumentti, Before The Flood, jossa Leonardo DiCaprion johdolla kierretään ympäri maailmaa katsomassa mitä ilmastonmuutos konkreettisesti tarkoittaa. Maapallolta on parhaillaan huuhtoutumassa kokonaisia saaria mereen, Floridassa nostetaan katuja rajujen tulvien vuoksi (tällä saadaan vain muutama vuosikymmen lisäaikaa) ja Intiassa maanviljelijöiden sadot huuhtoutuvat rankkasateiden alle. Dokumentissa nähdään Grönlannin sulavat jäätiköt ja matkataan merenpohjaan katsomaan kuolevia koralliriuttoja.

YK:n rauhanlähettiläänä ja superjulkkiksena Leonardo DiCaprio pääsee tapaamaan myös melkoisen nimekkäitä henkilöitä aina Paavi Franciscuksesta Barack Obamaan. Näyttelijä keskustelee eri henkilöiden kanssa ilmastomuutoksen syistä, seurauksista ja tavoista hidastaa sitä. On aika hämmentävää ja surullista, että Amerikassa moni poliitikko väittää, ettei ilmastonmuutosta ole olemassakaan, ja taustalta löytyy syy – raha. Fossiilisten polttoaineiden valmistajat rahoittavat heitä.

Vaikka monet muutokset ovat jo peruuttamattomia, on lohdullista, että dokumentissakin annetaan vielä toivoa. Nyt vaan alkaa olla jo aika kiire toimia!

Suosittelen dokumenttia kaikille keitä aihe kiinnostaa, ja varsinkin niille, keitä aihe ei ole vielä kiinnostanut. Ilmastonmuutos kuitenkin koskettaa meitä kaikkia, ja jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa edes pikkuisen asioihin. Me ollaan tänä vuonna vaihdettu sähkö ekompaan ja vähennetty lihansyöntiä, suurimmat päästöt kun syntyvät asumisesta, syömisestä ja liikkumisesta. Mun mielestä on kuitenkin tärkeää, ettei aiheesta puhuta saarnaavaan tyyliin, vaan kukin voi itse miettiä ne asiat, joilla haluaa vaikuttaa.

Joko olette nähneet dokumentin?

Ps. Tiesittekö, että Leonardo DiCaprio on tehnyt luonnonsuojelutyötä jo vuosia ja vuonna 1998 näyttelijä on perustanut säätiön, joka lahjoittaa vuosittain miljoonia dollareita mm. erilaisiin luontokohteisiin, ja kampanjointiin ilmastomuutoksen torjumiseksi.