POIKKEUSARKIKIN VOI OLLA KIVAA

Olen tehnyt kotona töitä yli 8 vuoden ajan, joten tämä kotoilu on kyllä tavallaan ihan tuttua puuhaa. Mutta ei mekään olla koskaan ennen oltu KOKO perhe kotona, eikä varsinkaan aivan koko aikaa. Vanhaan arkeen kuului lasten harrastuksia, viikonloppuisia kylpyläkäyntejä ja leffareissuja, makkaranpaistoa yleisillä retkipaikoilla ja kaikenlaista huoletonta asiointia ihmismassojen keskellä. Nyt meidän arkea rytmittää oikeastaan vain esikoisen etäkoulu ja lainalasten kotilomat. Onneksi, sillä muuten tämä poikkeusarki tuntuisi varmasti vain loputtomilta sunnuntaipäiviltä.

Mutta kyllä tämä poikkeusarkikin voi olla ihan kivaa! Keräilin alle muutamia plussia ja miinuksia tästä uudesta arjesta.

Korona-arjen plussat ja miinukset:

PLUSSAA:

Unirytmi. Me ollaan aika aamu-unisia koko porukka ja on ollut ihanaa, kun ei ole tarvinnut heräillä ennen kukonpierua, eikä herätellä kuopusta aamuisin puolta tuntia päiväkotiin (true story!). Meillä lapset menevät nukkumaan 20-21 aikaan ja heräilevät usein siinä 8 aikaan. Myös mulle tämä rytmi on paras ikinä, sillä tykkään itse valvoa puolille öin ja virkeimmilläni olen, kun saan nukkua aamulla kahdeksaan. Tämä on ehkä parasta koko tässä uudessa arjessa!

Ollaan ulkoiltu yhdessä enemmän kuin aikohin! Vanhassa arjessa esikoinen oli usein omien kavereidensa kanssa menossa, joten varsinkaan arkisin ei välttämättä tullut ulkoiltua yhdessä. Toki ollaan aina tykätty retkeillä, mutta sellaista yhteistä arkiulkoilua ei olla harrastettu koululaisen kanssa aikoihin. Nyt tämän poikkeusarjen aikana ollaan ulkoiltu lasten kanssa aivan hurjan paljon yhdessä. Ollaan koluttu lähiseudun lenkkipolut, käyty iltaisin leikkimässä suljettujen päiväkotien pihoilla ja välillä autoiltu kaukaisemmille luontopoluille. Ihan parasta!

Pihaa tulee kerrankin laitettua! En ole mikään kovin innokas puutarhan hoitaja, mutta nyt on ollut mukava miettiä pihajuttujakin, että omassa pihassakin olisi mahdollisimman kiva viettää aikaa. Mies nikkaroi parhaillaan aivan superkivaa leikkialuetta (en malta odottaa, että siitä tulee valmis!) ja mulla on suunnitteilla kivoja juttuja kasvimaalle. Toivottavasti intoa riittää (siis mulla) myös loppukesälle, että ne kasvimaahommat tulee hoidettua loppuun asti.

Poikien yhteiset puuhat. Tämä poikkeusarki on saanut meidän lasten välille ainakin tuhat uutta yhteistä leikkiä ja puuhaa! Ovat lapset toki ennenkin yhdessä leikkineet, mutta nyt kun leikkikaverina on pääasiassa vain oma veli, on tämä varmasti lähentänyt lasten välejä entisestään.

Uudet puuhat. Nyt kun ei voi tehdä samoja asioita kuin ennen, on täytynyt keksiä uudenlaisia tapoja viettää vapaa-aikaa. Esikoinen toivoi, että tutustuttaisiin geokätköilyyn ja se on varmasti tulevan viikonlopun puuhalistalla.

Vanha arki tuntuu ihanalle! Vaikka tämä poikkeusarkikin on aika kivaa, niin nyt erityisesti arvostaa sitä vanhaa (tylsää) arkea. Toivottavasti voidaan vielä joskus palata siihen takaisin!

MIINUKSET:

Ei niitä hitaita ja kiireettömiä aamuja tullutkaan! Kuvittelin tämän poikkeusarjen aluksi, että nyt saadaan nauttia rakastamistani hitaista ja kiireettömistä aamuista. Mutta että saataisiin pidettyä jonkinlainen järkevä päivärytmi, on aamutoimet täytynyt tehdä aivan tavalliseen tahtiin. Ollaan yritetty aloittaa esikoisen etäkoulu viimeistään kymmeneltä (tätä voi käydä omaan tahtiin), joten aikaa aamukahvilla lorvimiseen ei oikeastaan jääkään hurjan kauaa, jos herää vasta kahdeksan aikaan.

Rahaa ei säästykään! Myös näin kuvittelin aluksi käyvän. Kun ei ole mitään viikonloppumenoja, eikä mitään muitakaan menoja viikottaisia ruokakauppakäyntejä lukuunottamatta, niin kuvittelin, että rahaa säästyy paljon. Nyt kun koko perhe syö kaikki ateriat kotona, menee ruokakauppaan rahaa paljon enemmän kuin ennen. Kaupasta tulee myös ostettua vähän erilaisia juttuja kuin tavallisesti, koska jotain hauskaahan tässä poikkeusarjessakin täytyy olla! Täältä kotoa myös löytyy jatkuvasti kaikkea laitettavaa, eli asioita, joita täytyy ostaa. Kuten vaikka televisioita, terassilautoja, hiekkalaatikoita ja muita tarpeellisia juttuja. Kaikkea myös saa nettikaupoista, joten joidenkin erikoiskauppojen kiinni meneminenkään ei ole saanut rahaa säästymään lainkaan.

Herkuttelu! Esikoinen joku päivä tuumasikin, että ”on siitä koronasta ollut jotain hyötyäkin: Nyt me saadaan paljon useammin jälkkäreitä!” Herkkuja on tullut syötyä aivan liikaa ja nyt täytyisi opetella tästä uudesta tavasta eroon. Varsinkin, jos tämä poikkeusarki kestää vielä kovin kauan!

Ikävä! Mun on ikävä aika monia juttuja siitä vanhasta arjesta. Siis kaikenlaista pientä, mitä ei silloin tullut oikein edes ajatelleeksi. Kuten vaikka sitä, että silloin saattoi aivan spontaanisti lähteä mihin vain piristämään omaa arkeaan ja nyt ne kaikki menot ovat kyllä kovin vähissä. Luontopoluilla tarpominen on kivaa, mutta kaipaisin kyllä jotain vaihtelua tähänkin huviin jo välillä.

Tiedän kuitenkin, että me ollaan aivan hurjan onnekkaita, kun saadaan olla kotona, eikä olla esimerkiksi päivittäin töissä ihmispaljoudessa, jossa tartuntariski olisi suuri. Ollaan pysytty terveinä ja sopu on säilynyt, vaikka ollaankin oltu näin tiiviisti samojen seinien sisäpuolella, heh.

Ja lopuksi vielä tuosta kuvien asusta. Asu on saatu kotimaiselta Neulomolta ja alaosana tässä IHANAT mustat Palma-culottesit ja mukavan rento ja kaunis Viola-t-paita. Asuin tässä asussa melkein koko pääsiäisen ja nyt vain odotan, että saan nämä pesusta ja voin kiskoa ne takaisin päälleni. Niin mukavat päällä ja aika ihanan näköisetkin!

Mitä plussia ja miinuksia teidän uudessa arjessa on?