KIRJAVINKKEJÄ LAPSILLE

Sis. mainoslinkkejä

Me ollaan aika kivasti sopeuduttu tähän uuteen poikkeukselliseen arkeen, ja ollaan keksitty uutta kivaa puuhaa niiden aikaisempien mukavien viikonloppumenojen tilalle. Mutta on mulla jotain siitä vanhastakin arjesta, jota aivan erityisesti nyt kaipaan. Kirjasto!

Me tavattiin aikaisemmin käydä lasten kanssa kerran viikossa kirjastossa. Meidän viikonloput alkoivat aikaisemmin yleensä sillä, että perjantaina lähdettiin herkuttelemaan meidän lempparikahvilaan, käytiin kaupassa tekemässä karkkiostokset lauantain karkkipäivää varten ja haettiin kirjastosta kasa kirjoja seuraavan viikon ajaksi.

Suoratoistopalvelut ovat kyllä ahkerassa käytössä. Mä luen muutenkin (jo aikaa ennen koronaa) kirjani mieluiten kännykän ruudulta suoratoistopalvelusta, koska meidän makuuhuoneessa aika usein nukkuu jokin pikkuinen, jonka vuoksi en voi iltaisin pitää lukuvaloa päällä. Meidän kuopus on ahkera äänikirjojen kuuntelija ja tämän poikkeusarjen aikana meidän esikoinenkin on innostunut aivan eri tavalla äänikirjoista kuin aikaisemmin. Mutta esikoinen on ollut myös tosi innokas lukutoukka siitä saakka, kun aikanaan oppi lukemaan ja nyt alkaa olla kirjat vähissä! Lapsi ei ole innostunut lukemaan e-kirjoja, vaan haluaa lukea kirjansa perinteisinä paperisina kirjoina. Onneksi niitä omia, omasta kirjahyllystä löytyviä suosikkeja voi lukea uudestaan ja uudestaan, mutta vaihteluakin on toki mukava saada. Mä tilasin juuri Adlibriksen alesta (koodilla KEVAT10 saa -10% alen kaikesta) muutaman kirjan lapsille ylläriksi ja tähän alle keräsin muutamia kirjavinkkejä, joista erityisesti meidän 8-v koululainen juuri nyt pitää:

NEROPATIN PÄIVÄKIRJA

Olin useasti kuullut suosituksia Neropatin päiväkirja -sarjasta, ja ostin koululaiselle sarjan uusimman osan joululahjaksi. Lapsi, joka sai lahjaksi mm. kovasti haaveilemansa uuden kännykän totesi, että tämä kirja oli paras joululahja ikinä, koska niin hän tutustui tähän hänelle uuteen kirjasarjaan! Näitä on siis ahmittu meillä hurjaa tahtia, ja ovat ilmeisen suosittuja muidenkin pienten lukijoiden keskuudessa, sillä nämä olivat kirjastostakin usein lainassa ja mekin näitä ahkerasti varailtiin, kun kirjastot olivat vielä auki. Kirjat ovat tosi helppolukuisia,niissä on paljon kuvitusta, ja olen kuullut, että näistä innostuvat helposti nekin lapset, jotka eivät muuten ole kovin innokkaita lukemaan kirjoja.

RUUTUVAPAATA KOULULAISILLE

Ruutuvapaata koululaisille on kirjasarjan uusin osa, aikaisemmin on ilmestynyt kirja Ruutuvapaata leikki-ikäisille. Kummassakin kirjassa on SATA hauskaa leikkiä, askartelutehtävää ja muuta puuhaa sisälle ja ulos, yksin tai yhdessä. Aivan huiput kirjat etenkin tähän poikkeusaikaan, kun puuhat varmasti monessa kodissa alkaa käydä vähiin! Me saatiin kustantajalta nämä molemmat kirjat ja koululainen nappasi heti käteensä tuon Ruutuvapaata koululaisille kirjan ja eteiseen oli rakentunut kirjan vinkeillä huikean korkea tyynykasa, joka piti kaataa juosten, jo ennen kuin olin itse ehtinyt edes vilkaisemaan kirjaa, heh.

MAAILMAN VIIMEISET TYYPIT

Tämä on yksi kirjoista, joita ehdittiin lainata esikoiselle juuri ennen kuin kirjastot menivät kiinni. Ehdittiin lainata vasta kirjasarjan ensimmäinen osa ja lapsi tykästyi kirjaan kovasti. Näitä oltaisiin lainattu lisääkin, jos kirjastot eivät olisi menneet kiinni, mutta nyt lapsi on kuunnellut sarjan muita osia Bookbeatista. Nämä kirjat sopivat erityisen hyvin niille, ketkä tykkäävät Neropatin päiväkirjoista!

GEOETSIVÄT

Tähän kirjasarjaan koululainen tutustui joskus opettajansa vinkistä ja näihin lapsi ihastui kovasti. Kyseessä on pienten koululaisten dekkarisarja, ja kirjan jännittävät tapahtumat sijoittuvat hauskasti meidän lähistölle Nokialle.

HARRY POTTER

No en tiedä tarvitseeko tätä edes mainita, sillä sarja on varmati kaikille tuttu. Meillä nämä ja sarjaan kuuluvat oheiskirjat on ahmittu kauan sitten läpi, mutta edelleen tämä taitaa olla lapsen suurin suosikki. Kirjasarjan neljä ensimmäistä osaa löytyy isoina kuvitettuina kirjoina ja tällaisena kuvitettuna kirjana meidänkin esikoinen sarjaan alunperin koukuttui.

KAPTEENI KALSARI

Näistä kirjoista meillä tykkää sekä koululainen, että 5-v kuopus. Helppolukuisissa kirjoissa on myös paljon sarjakuvamaista kuvitusta.

KOIRAMIES

Kapteeni Kalsarin tekijältä löytyy myös Koiramies -kirjoja, näistäkin meillä tykkää molemmat lapset.

TATU JA PATU

Nämä ovat meillä ihan kestosuosikkeja jo monen vuoden ajalta. Meidän kuopus ei vielä osaa lukea, mutta ”lukee”, näitä kirjoja välillä tuntikausia itsekseen. Kirjoissa on hauskat ja yksityiskohtaiset kuvitukset, joiden parissa lukutaidotonkin viihtyy ja toki lapsi tykkää näitä myös kuunnella. Myös koululainen edelleen tykkää Tatu ja Patu kirjoista ja lukee näitä mielellään.

Aika monesta näistä vinkatuista kirjoista löytyy kokonainen kirjasarja, ja meillä onkin ollut juuri niin, että kun koululainen on löytänyt jonkin tosi kiinnostavan kirjan, on hän mielellään ahminut sitten kaikki sarjaan kuuluvat kirjat. Aika kätevää, koska silloin ei tarvitse olla ihan heti etsimässä uutta kiinnostavaa luettavaa, heh!

Myös Risto Räppääjät, Ella ja kaverit -kirjat, Lasse-Maijan etsivätoimisto, 100 asiaa -tietokirjat, ja Supermarsu -kirjat ovat olleet koululaisen lemppareita ja kuopuksen viime aikaisia suosikkeja ovat olleet mm. Siiri -kirjat, Prinsessa Pikkiriikki -kirjat ja Viiru ja Pesonen -kirjat.

Toivottavasti tästä löytyi vinkkejä, jos etsitte kivoja kirjasarjoja lapsille!

Adlibriksellä on tämän viikonlopun ajan voimassa kiva kamppis, eli koodilla KEVAT10 saa kaikista tuotteista -10% alen!

Mitä teillä tykätään lukea?