MALAMANTERI

Meidän molemmat lapset pitävät kovasti kirjoista. Varsinkin juuri tokaluokan päättänyt esikoinen on ahkera lukemaan (kuopus ei vielä osaa lukea itse) ja ajattelin vinkkailla viikonloppuisin täällä blogissa niistä kirjoista, jotka ovat olleet lasten mielestä aivan erityisen kivoja. Ainakin mun mielestä on kiva ostaa tai lainata kirjastosta lapsille sellaisia kirjoja, joita joku muu on suositellut, joten ehkäpä näistä meidänkin vinkeistä löytyy muille pienille lukutoukille kivaa luettavaa.

En ehkä ihan joka viikonlopulle lupaa uutta kirjavinkkiä, mutta mahdollisimman usein kuitenkin vinkkailen meidän 5- ja 8-vuotiaan kirjalemppareista.

Mutta mennäänkö ensimmäisen kirjavinkin pariin?

Thomas Taylor: Malamanteri

Herbert Sitrus on Hotelli Vanhan Nautiluksen löytötavaratoimiston hoitaja. Tosin aika nuori näin tärkeään tehtävään, sillä hän on vasta 12-vuotias. Herbert löydettiin viisi vuotta sitten sitruunalaatikossa rantaan huuhtoutuneena, eikä hän muista tuota edeltävästä elämästään yhtään mitään, ei edes omaa nimeään. Tuosta hetkestä lähtien Herbert on saanut asua löytötavaratoimiston kellarissa ja palkakseen hän saa kaikki sellaiset löytötavarat, joita kukaan ei ole lunastanut sataan vuoteen löytöhetkestä.

Eräänä päivänä löytötavaratoimistoon ilmestyy 12-vuotias tyttö, Orvokki Parma, joka on vakuuttunut siitä, että löytötavaroita työkseen käsittelevä Herbert, tai tuttavallisemmin Herbie, on ainut ihminen maailmassa, kuka voi auttaa häntä. Orvokki on kadoksissa ja hän toivoo, että hänet löydettäisiin!

Herbie on kyllä kuullut tarun 12 vuotta sitten hotelliin hylätystä vauvasta. Kerrotaan, että vauvan vanhemmat katosivat tietymättömiin ja että hiekasta löydettiin jalanjälkiä, jotka johtivat aallonmurtajalta mereen. Kerrotaan myös, että hiekasta löydettiin muitakin jälkiä, hassun muotoisia jälkiä, ikään kuin jokin räpylämäinen olisi raahautunut merestä rantaan…

Tapahtumat sijoittuvat mystiseen Aaverannan kaupunkiin, jossa lapset ajautuvat jännittävään seikkailuun. Kuka kumma on pelottava Orvokkia jahtaava Puoshakamies? Liittyykö epäilyttävä kirjailija Sebastian Ankerias jotenkin tapaukseen? Entä onko taru merihirviö Malamanterista sittenkin totta? Löytyisikö jokin vihje kenties Aaveen kirja-apteekista, josta ei ehkä saa sitä kirjaa, jonka olisi halunnut tai olettanut saavansa, vaan jossa erikoinen merenapina määrää juuri sen kirjan, jonka asiakas tarvitsee?

malamanteri

Noin 300 sivuinen kirja on helppo- ja nopealukuinen pienillekin lukijoille, ja sen tekee mieli ahmia pikavauhtia kannesta kanteen.

Kaikille pienille Harry Potter faneille Malamanterin tekee varmasti erityisen kiinnostavaksi se, että kirjan kirjoittanut Thomas Taylor on kuvittanut ensimmäisten Harry Potter kirjojen kannet! Toinenkin hauska yhtymäkohta Pottereihin löytyy, sillä Malamanterin on suomentanut Potteritkin suomentanut Jaana Kapari-Jatta.

Muuten kirjaa on turha verrata Pottereihin, sillä Malamanteri on aivan omanlaisensa satumaailma. Tämä kirja aloitti trilogian, jonka seuraavaa osaa ainakin meillä jo kovasti odotellaan!

Onko Malamanteri jo luettu?