HELGAN JA HELMERIN VIIKONLOPPUVELI

Taas olisi vuorossa viikonlopun lastenkirjavinkkiä ja tällä kertaa vinkkaan vähän erilaisesta kirjasta. Tämä Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -kirja onkin aika osuva juuri meidän perheen lapsille, mutta sopii toki luettavaksi kaikenlaisille muillekin perheille. Jokaisesta myydystä kirjasta myös lahjoitetaan 7 euroa sijaisperhetoiminnan tukemiseksi. *kirja saatu kustantajalta

Terhi Kangas & Anna Aalto: Helgan ja Helmerin viikonloppuveli

Helga ja Helmeri kuulevat, että he saavat veljen. Helga on innoissaan, heille tulee vauva! Mutta kyse ei olekaan vauvasta, vaan Helmerin ikäisestä pojasta. Vanhemmat kertovat, että Myrsky-niminen poika tulee heille yhdeksi viikonlopuksi joka kuukausi. Lapset saavat viikonloppuveljen.

Vanhemmat kertovat, että kaikki lapset eivät voi asua omien vanhempiensa luona, vaan jotkut lapset asuvat sijaisperheissä. Sijaisperheetkin tarvitsevat vapaata ja silloin sijaisperheessä asuvat lapset pääsevät lomaperheeseen.

Helgaa suututtaa. Helmerikin osaa olla rasittava, eikä hän halua toista samanlaista. Helmeri puolestaan on innoissaan ja suunnittelee jo yhteisiä leikkejä Myrskyn kanssa.

Kun Myrsky sitten saapuu Lehmusvirran perheeseen, saa Myrsky Helgan mielestä epäreilua erikoiskohtelua. Lopulta Helga kuitenkin oivaltaa asiota, jotka auttavat hyväksymään Myrskyn osaksi perhettä.

merkityskirjat

Meidän perhe on toiminut jo usean vuoden ajan päivystävänä sijaisperheenä, eli meidän perheeseen voidaan sijoittaa kiireellisesti tilapäisesti kotia tarvitsevia lapsia. Meidän perheessä onkin näiden vuosien aikana asunut meidän omien poikien lisäksi kymmenen muutakin lasta, aina viikosta reiluun vuoteen. Ja aivan kuten kirjassa Helgalla ja Helmerillä on viikonloppuveli, on meidänkin lapsilla viikonloppusisko, joka on ollut meidän elämässä jo monen vuoden ajan.

Se, että perheeseen tulee asumaan muita lapsia ei ole aina helppoa ja mutkatonta ja kirjassa käydäänkin hyvin läpi niitä tunteita ja ajatuksia, joita perheen omat lapset saattavat käydä läpi.

Myrskyn kaltaisia lapsia, jotka eivät voi asua omassa kodissaan on paljon. Vuonna 2018 oli kodin ulkopuolelle sijoitettuna 18 544 lasta ja nuorta. Huostaan otettuja heistä oli 10 861. Kaikista kodin ulkopuolelle sijoitetuista lapsista ja nuorista vain alle puolet oli saanut sijaisperheen.*

Sijaisperheistä ja tukiperheistä onkin jatkuvasti aivan hurja pula. Ymmärrän hyvin, että sijaisperheeksi ryhtyminen ei monestakaan syystä ole kaikille sopiva vaihtoehto, mutta saan tosi paljon aiheeseen liittyviä viestejä ja tiedän, että hurjan monella olisi kiinnostusta lähteä mukaan johonkin vastaavaan toimintaan. Tukiperhetoiminta onkin loistava vaihtoehto, sillä se ei sido niin paljon kuin sijaisperheenä olo. Lapsi käy yleensä tukiperheessä yhden viikonlopun kerran kuussa ja tuolloin puuhaillaan yhdessä aivan tavallisia juttuja. Näistä asioista saa lisätietoa oman kunnan sosiaalityöntekijöitä, joten kannattaa olla heihin yhteydessä, jos tällainen toiminta kiinnostaa.

*Lähde: Perhehoitoliitto

merkityskirjat

Kurkkaa lisää lastenkirjavinkkejä täältä!