#KORONAJOULU

joulu

Tämä vuosi on ollut ihan älytön ja vähintäänkin erikoinen ja poikkeuksellinen. Kukapa olisi keväällä arvannut, että koronakevään jälkeen vietetään vielä koronakesää, koronasyksyä ja nyt vielä koronajouluakin!

Keväällä tuli etäkoulut, etätyöt ja etäjumpat. Kaupoista hamstrattiin vessapaperit loppuun ja kuivahiivaa sai ostaa vain yhden paketin. Siis jos sitä sattui jostain löytämään.

Opin nolostelemaan ruokakaupassa täysinäisiä ostoskärryjäni. Ei kai vain kukaan luule, että olen sellainen ajattelematon hamstraaja, kun olen vain ostamassa meidän ihan tavallisia viikon ruokaostoksia!

Keväällä ihmeteltiin katukuvaan ilmestyneitä satunnaisia maskinkäyttäjiä. Nyt nolottaa, jos oma maski unohtuu joskus kotiin.

Tänä keväänä opeteltiin kotoilemaan ja leffa- ja ravintolakäynnit vaihdettiin luontopolkuihin ja satunnaiseen noutoruokaan (onneksi leffateatterit ja ravintolat avattiin myöhemmin, vaikka elokuviin ei tällä hetkellä taas olekaan asiaa).

Mutta vaikka tämän vuoden aikana ollaan kotoiltu enemmän kuin koskaan aikaisemmin on välillä voinut liikkua (kotimaassa) aika normaalistikin. Kunhan vain on tiedostanut tämän tilanteen, muistanut turvavälit ja muut ohjeistukset.

Välillä elämä on tuntunut aika normaalille, mutta näin joulun alla uusien tiukempien rajoitusten kanssa tilanne on jälleen mielessä enemmän kuin aikoihin.

Uusia jouluperinteitä

Mä rakastan joulua. En edes osaa sanoa rakastanko enemmän sitä kutkuttavaa ja taianomaista joulunodotusta vai itse jouluaattoa, jolloin ollaan kokoonnuttu isolla porukalla viettämään joulua yhdessä. Ehkä rakastan yhtä paljon kumpaakin! Toki tiedän, ettei monelle jouluaaton viettäminen ole mahdollista edes oman perheen kanssa töistä johtuen, mutta MULLE tämä suurella porukalla yhdessä vietetty jouluaatto on ollut aina tärkeä.

Tämä on ollut tärkeää varmasti senkin takia, että me asutaan aika kaukana kaikista sukulaisista ja joulu on usein ollut vuoden ainoita hetkiä, kun ollaan kokoonnuttu kaikki saman katon alle ilman kiirettä mihinkään.

Mutta tästä joulusta taitaa tulla aivan erilainen kuin koskaan aikaisemmin.

Ei varmastikaan ole järkevää tai edes mahdollista kokoontua eri puolilta Suomea yhteiseen joulunviettoon suurella porukalla. Olen aina aikaisemmin ajatellut, ettei joulu voi tuntua joululle, jos se vietetään jotenkin muuten kuin mihin me ollaan totuttu. Mutta nyt mua yllättäen ei juuri ollenkaan haittaa tämä. Olen aina ajatellut, ettei sellaisia asioita kannata surkutella, joihin ei itse voi vaikuttaa kuinkaan ja tämä on kyllä juuri sellainen.

Tuntuu ihan mukavallekin päästä luomaan aivan omia jouluperinteitä meidän omassa kodissa.

Lapsia tämä aluksi vähän suretti ja kuopus melkein parahti itkuun, mutta aika nopeasti lapsetkin tottuivat ajatukseen, varsinkin kun hekin ymmärtävät minkä takia näin tänä vuonna tehdään.

joulu

Joulutunnelmaa

Olen aina laittanut meille kotiin joulutunnelmaa jo hyvissä ajoin marraskuun lopulla tai viimeistään joulukuun alussa, sillä olisi ollut hassua koristella koti vasta jouluksi, jolloin ei olla oltu edes kotona.

Mutta vaikka tänä vuonna ollaan jouluaatto omassa kodissa, on silti tuntunut mukavalle laittaa joulukoristeita jo esille ja aloittaa kaikenlainen jouluhössötys.

Luulenpa, että aika moni muukin kaipaa jotain piristystä tähän tylsään tilanteeseen ja etenkin juuri nyt kun tänne Pirkanmaallekin tuli tiukemmat rajoitukset, tuntuu tärkeälle tehdä jotain mukavaa kotona.

Meillä siis jouluhössötellään läpi joulukuun. Katsellaan ihania joululeffoja (rakastan niitä!!), leivotaan piparkakkuja ja joulutorttuja, kuunnellaan joulumusaa ja koristellaan kuusi joulukuun ekoina päivinä. Syödään varmasti juustoja ja jouluherkkuja jo ennen jouluaattoakin ja aattoa varten tehdään aivan erityiset suunnitelmat.

Tälle illalle mulla on kuitenkin tärkeä ja ihana salaisuuspuuha, jota pääsen tekemään kun lapset ovat menneet nukkumaan. Tänä yönä meille ilmestyy salaperäisesti lasten yhteinen joulukalenteri, josta ensimmäisen luukun saa avata heti huomenna aamulla!

Vaikka tällainen #koronajoulu kuulostaa äkkiseltään ihan tylsälle, niin luulen että tästäkin tulee aika ihana joulu. Jos vain ottaa sellaisen asenteen ja tekee siitä itse ihanan!

joulu

Mukavaa joulunodotusta!