LASTEN KANSSA RETKEILY

retkellä

Tämän vuoden ensimmäisenä päivänä me oltiin metsässä retkellä. Ollaan kyllä aina tykätty retkeillä lasten kanssa, mutta tuolloin päätettiin, että tänä vuonna retkeiltäisiin aikaisempaakin enemmän.

Eipä osattu tuolloin arvata, että tänä vuonna TODELLAKIN retkeillään! Niin me kuin moni muukin.

Kevät meni koronarajoitusten vuoksi ulkoillessa (onneksi silloin oli kevät ja ihanat ulkoilukelit!) ja vaikka kevään jälkeen ollaan liikuttu aina kulloistenkin suositusten puitteissa aika normaalistikin, ollaan me silti aika usein suunnattu metsään retkelle. Ja niin on tehnyt tänä vuonna moni muukin.

Eilen me retkeiltiin tismalleen samassa paikassa kuin vuoden ekana päivänäkin, mutta tällä kertaa nuotiopaikka olikin varattu. Käveltiin läheiselle toiselle nuotiopaikalle, jossa sielläkin oli juuri jokin toinen perhe virittelemässä tulia nuotiolle. Puuhasteltiin aikamme muuta, kunnes päästiin sille ekalle nuotiopaikalle keittelemään kaakaot. Enpä muista, että koskaan aikaisemmin näillä retkipaikoilla olisi ollut sellaista ruuhkaa kuin tänä vuonna on välillä ollut. Aika moni muukin on kertonut, että välillä on jäänyt makkarat käristämättä, kun laavuilla ja muilla nuotiopaikoilla on ollut niin kova kuhina. Aika hauskaa, että moni on tänä vuonna löytänyt retkeilyn ilon. Meillä on kyllä yksi sellainenkin retkipaikka tiedossa, jonne takuuvarmasti pääsee ilman ruuhkia, tästä voisinkin kertoa joku kerta lisää!

retkeily
retkellä

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn

Vaikka me retkeilläänkin lasten kanssa aika usein metsässä, niin ei me mitään pro retkeilijöitä olla. Vähän sellaisia sunnuntairetkeilijöitä ennemminkin. Ei siis vaellella luontopoluilla kilometrikaupalla, ei olla koskaan yövytty metsässä (ajatuksena kyllä ihana, mutta vaatisi hengästyttävän määrän varusteita ja kuulostaa lopulta aika pelottavallekin, heh), ja retkeillään melkein aina vain meidän kodin lähistöllä. Joskus olisi kiva kyllä lähteä vähän kauemmasikin (siis edes naapurikuntaan) retkeilemään, mutta toistaiseksi ollaan talsittu vain meille tutuilla poluilla.

Meille tärkeintä retkeilyssä onkin vain ulkoilu metsässä ja yhdessä olo. Retkeily kun sopii oikeastaa kaikenikäisille lapsille ja silloinkin, kun seurueessa on kovin eri ikäisiä lapsia. Meillä on kaksi omaa lasta, mutta usein meidän kokoonpano vaihtelee päivystysperhetyön myötä ja aika usein ollaankin käyty retkellä esimerkiksi viiden eri ikäisen lapsen kanssa. Retkeily on mun mielestä hauskimpia puuhia näin monen ja eri ikäisen lapsen kanssa. Sellaista puuhaa, jossa kaikki viihtyvät.

Tässä mun vinkit onnistuneeseen retkeen lasten kanssa:

Muista eväät! Koska eväät on tietenkin tärkeintä koko retkeilyssä! Meillä hyväksi havaittuja nuotiolla lämmitettäviä eväitä on esimerkiksi makkarat (no aika perus, mutta toimii useimmille), vaahtokarkit, tikkupullat ja kaakaot. Ja jos nuotiota ei ole saatavilla, niin silloin toimii hyvin vaikka kotona valmiiksi täytetyt sämpylät (KAIKKI maistuu metsässä paremmalta!) ja termariin valmiiksi tehty kuuma kaakao tai mehu. Eikä jokaisella retkellä tarvita koko menuuta, meillä esimerkiksi oli eilen mukana pelkästään kaakaovehkeet, eli vettä, pannu veden kiehuttamiseen, kaakaota, kermavaahtoa, vaahtokarkkeja ja karkkikepit kaakaon sekoittamiseen.

Valitse helppo ja lyhyt reitti. Löytyy aika monia retkipaikkoja, joissa on nuotiopaikka lyhyen kävelymatkan päässä. Ainakin pienten lasten kanssa tällaiset ovat parhaita, isommat varmasti jaksavat kävellä pitempiäkin matkoja.

Varaa aikaa! Meidän eskari-ikäisen kuopuksen puuhia seuratessa voi päätellä, että edelleen parasta (niiden eväiden jälkeen) retkellä on kiipeillä erilaisten isojen kivien päälle. Matka taittuu verkkaisesta, mutta mihinkäs retkellä olisikaan kiire. Ollaan myös usein tsekattu samalla löytyisikö metsästä geokätköjä!

Siinäpä se. Ei muuta kuin herkkueväät reppuun ja ulos patikoimaan! Toki näin talvella kannattaa ottaa huomioon myös se, että metsästä ehtii myös pois valoisaan aikaan. Vaikka hauska seikkailuhan olisi varmasti myös se, että polkua pitkin tallustettaisiin takaisin taskulamppujen valossa!

Mukavaa uutta viikkoa!