10 MATKAILUFAKTAA MINUSTA

1. Kärsin lähes kroonisesta matkakuumeesta

Olen lähes aina matkakuumeillut. Paitsi kahden viimeisen vuoden aikana. Koronatilanne, kaikenlaiset matkustusrajoitukset ja epäselvät koronaohjeet (ja mahdolliset karanteenit!) saivat kyllä matkakuumeen laskemaan. Ehdittiin käydä 2020 tammikuussa Ruotsissa Tom Tits tiedekeskuksessa (ja vähän muuallakin), mutta sen jälkeen ei matkustettu sinä vuonna enää mihinkään. Eikä seuraavanakaan. Tänä vuonna matkustus vaikuttaisi olevan jo vapaampaa ja matkakuume on noussut! Enkä ole malttanut olla suunnittelematta tulevalle kesälle reissua. Toivottavasti saadaan se toteutettua.

2. Rakastan road tripejä

Mun mielestä ihaninta on lentää johonkin, vuokrata auto ja tutustua uusiin paikkoihin. Tykkään myös kahmia samalle reissulle useamman kohteen, joten senkin takia road tripit on ihania. Voisin istua autossa tuntikausia uusia maisemia ja paikkoja ihaillen, sillä matkan teko on mun mielestä yhtä kivaa kuin perillä olokin. Silti suurin osa meidän matkoista on tehty ilman vuokra-autoa. Amsterdamissa vuokrattiin polkupyörät ja sekin oli hauskaa! (Ja matkustettiin junalla, koska en vain malta olla paikoillani kun ollaan matkalla). Omalla autolla ollaan matkustettu vain Tanskaan asti, olisikin joskus ihanaa jatkaa siitä vielä muualle Eurooppaan.

legoland billund

3. En juurikaan pidä rantalomista

Ja silti toisinaan haaveilen sellaisesta. Pakettimatka johonkin all inclusive vesipuistohotelliparatiisiin olisi varmasti lasten mieleen ja aikuisten kannalta HELPPO vaihtoehto. Joskus hetken sellaisesta haaveilen, kunnes jälleen muistan, etten pidä yhtään rannalla tai allasalueella makoilusta. Fun fact: En pidä makoilusta kotonakaan. En KOSKAAN makoile päivällä sohvalla tai sängyllä. Ollaan käyty miehen kanssa yhdessä vain kahdella rantalomalla. Nizzassa ei maltettu makoilla rannalla juuri ollenkaan, vaan hypättiin mieluummin junan kyytiin ja lähdettiin niin Monacoon kuin Cannesiinkin. Santoriinille tehtiin häämatka ja se onkin ollut ehkä kaunein näkemäni paikka. Sinne kyllä lähtisin joskus mielelläni uudestaankin (samoin kuin Ranskan rivierallekin). Ehkä sittenkin pidän rantalomista, hah.

4. Olen hulluna teemapuistoihin!

Pidän teemapuistoista ihan naurettavan paljon. Ehkä liikuttavin matkailuhetki on ollut se, kun ajettiin Floridassa Disney Worldin porttien ali kohti teemapuistoja. Yksi haave toteutui silloin. Jep. Toiset makustavat maailman ääriin jos jonkinlaisiin sademetsiin tai muihin huikeisiin kohteisiin ja mä olen onnellisimmillani Mikki Hiiren nähdessäni. Disney Worldit on mun teemapuistolemppareita. Samoin Universal Studiot. Hauskin teemapuistomuisto on varmaankin reissu Pipsa Possu maailmaan. Bongasin joskus jostain vanhasta esitteestä Pipsa Possu maailman ja koska kasivuotias esikoinen oli juuri silloin suuri Pipsa Possu fani, varasin meille fanimatkan Englantiin Pipsa Possu maailmaan.

pipsa possu maailma

5. Olen keräillyt Da Vinci koodi -leffan kohteita

Tää alkoi kyllä ihan vahingossa, sillä satuttiin matkustamaan Pariisiin samoihin aikoihin, kun nähtiin Da Vinci koodi -elokuva. Tietty sitten käytiin Louvressa katsomassa leffasta tuttuja paikkoja. Myöhemmin Lontoossa käytiin samaan teemaan sopien Westminster Abbeyssa. Hassuin sattuma oli kuitenkin kerran Skotlannissa. Ostin paikallisesta kirjakaupasta matkaopaskirjan, jonka sivuilta bongattin Rosslynin kappeli. Elokuvan loppukohtaukset sijoittuvat tuohon kappeliin ja koska oltiin muutenkin lähdössä vuokra-autolla ajelemaan kohti Lontoota, päätettiin poiketa matkan varrella Rosslynin kappeliin. En siis ole ollut mikään suuri Da Vinci koodi fani, vaan vähän vahingossa kerättiin noita kohteita. Tuo Rosslynin kappelissa käynti on ollut kuitenkin yksi ikimuistoisimmista matkakokemuksista, sillä syrjäisen sijaintinsa vuoksi se ei ehkä ole kovin tavallinen turistikohde.

6. Tykkään suunnitella matkoja

Matkojen suunnittelu on mun mielestä lähes yhtä kivaa kuin itse matkustaminenkin. Voin uppoutua tuntikausiksi etsimään matkakohteen lähistöltä löytyviä kiinnostavia käyntikohteita, selailla majoitusvaihtoehtoja ja tehdä päiväkohtaisia matkasuunnitelmia. Ei matkalla ole todellakaan tarkoitus noudattaa mitään minuuttiaikataulua, tai edes yrittää nähdä tai käydä kaikissa suunnitelluissa paikoissa (no joskus on, hah!), mutta se suunnitteleminen on ihanaa. Vähän kuin olisi jo siellä matkalla!

efteling

7. Tykkään käydä ulkomailla ruokakaupoissa

Tykkään ihanista hotelleista ja runsaista buffet-aamiaisista. Lasten kanssa matkustellessa on kuitenkin järkevämpää ottaa majoitus omalla keittiöllä, sillä lapset tarvitsevat ruokaa viisi kertaa päivässä (aikuiset ehkä myös) ja osan aterioista itse kokkaamalla on helppo säästää rahaa. Mutta ulkomailla on mun mielestä ihanaa käydä ruokakaupoissa! On mukavaa seikkailla hyllyjen väleissä ja tutkia mitä sieltä löytyy. Ehkä ruokakaupassa asioiminen tuo myös hassun tunteen siitä, että olisi yksi paikallisista, eikä vain turisti muutaman päivän ajan.

8. Olen ollut Lontoossa pommi-iskujen aikaan

Jälkikäteen ajateltuna pelottavin matkamuisto on Lontoosta 2004, kun satuttiin olemaan siellä samaan aikaan, kun moniin metroihin ja busseihin tehtiin pommi-iskuja. Tuolloin ei kyllä pelottanut yhtään! Ei osattu yhtään pelätä mahdollisia uusia pommi-iskuja tai muuta vaarallista, vaan muina turisteina käveltiin pitkin katuja, kun ei oikein muutakaan tekemistä keksitty kaikkien kauppojen, nähtävyyksien tai muiden turistikohteiden laitettua ovensa säppiin. Ihmeteltiin autioitunutta Oxford Streetiä ja ympäriltä kuuluvia hälytysajoneuvojen ääniä. Tiedettiin kyllä mitä oli tapahtunut, sillä mistään muusta uutisissa ei puhuttukaan.

amsterdam lasten kanssa

9. Matkustan mielelläni sesongin ulkopuolella

Tää on tosin nyt lasten ollessa koululaisia vähän hankalaa. Mutta inhoan ruuhkia ja jonottelua (ja kyllä, rakastan edelleen teemapuistoja, hah!) ja sesongin ulkopuolella voi monet ruuhkat ja jonottelut välttää (ja silloin on yleensä myös edullisempaa!). Nyt onneksi saatiin (ehkä) taktikoitua ja suunniteltiin kesälomareissua Tanskaan juuri ennen paikallisten kesälomia. Ollaan käyty aikaisemmin Legolandissa keväällä (jolloin meille osui aivan kamala sateinen ja kylmä sää) ja loppukesällä koulujen jo alettua ja kummallakin kerralla jonottelua oli ihanan vähän. Legolandissa oli myös tosi hauskan näköisiä vesileikkipaikkoja, joihin ei kylmällä säällä ollut asiaa, joten toivottavasti nyt saadaan lämmin sää ja vasta aluillaan olevan sesongin ruuhkattomuus.

10. Tykkään matkustaa lasten kanssa

Lasten kanssa on mun mielestä mukava matkustaa. Kumpikin pojista on päässyt matkalle jo vauva-aikana ja lasten kanssa on ollut ihan helppo matkustaa mun mielestä aina. Välillä toki lasten kanssa matkustelu on sitä samaa sekoilua ja kiukuttelua kuin kotonakin, mutta lomalla vain kaikki tuntuu jotenkin kevyemmältä. Nyt lasten ollessa isompia tuntuu matkojen suunnittelu taas aivan erilaiselta. Esikoinen on jo pitkään toivonut pääsevänsä Japaniin, olisipa kiva toteuttaa tämä toive joskus!

Joko tuli matkakuumetta?