DIY JOULUVALOT MUFFINSIVUUISTA

Talvella on ihana tuoda joulutunnelmaa kotiin valosarjoilla ja tässä yksi helppo ja hauska tuunausvinkki ihan sellaiseen perus led-valosarjaan.

Tarvitset vain led-valosarjan (Huom! Tärkeää, että valosarjassa on led-lamput, sillä ne eivät kuumene), pahvisia muffinsivuokia ja teräväkärkiset sakset.
Töki saksilla muffinsivuokien pohjiin pienet reijät ja pujottele led-lamput muffinsivuokien sisään. Tadaa, valmista! Aika helppoa ja söpöä, vai mitä?

 Ja sitten seuraa pieni Tukesin asiantuntijoiden tietoisku jouluvaloihin liittyen.

Ovatko led-jouluvalot turvallisempia kuin muut?

Led-valosarjat toimivat pienoisjännitteellä ja niiden lamput eivät kuumene, joten niiden käyttö on turvallisempaa.

Voinko jättää turvallisin mielin jouluvalot päälle, kun lähden yön yli jouluna kyläilemään?

Jos kyseessä on toimiva ja kunnossa oleva valosarja, ei ole mitään estettä jättää sitä päälle. Jouluvalo on valaisin siinä missä muutkin kodista löytyvät lattia- ja pöytävalaisimet. Turvallisuuteen liittyvät perusasiat pitää kuitenkin olla kunnossa:

– katso, että jouluvalo on kiinnitetty hyvin, ettei se esimerkiksi tipu

– tarkista tasoille laitettavien valaisimien tukeva sijainti. Tämä on tärkeää, etteivät paikalle jääneet lemmikit esimerkiksi pääse kaatamaan valaisinta.

Jouluvalon muuntaja kuumenee käytössä, onko se vaarallista?

On normaalia, että muuntajat lämpenevät jonkin verran. Normaali kosketuslämpötila voi olla jopa 40-70 astetta. Kuumenemiseen voi myös itse vaikuttaa: muuntaja kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa ilma pääsee kiertämään. Muuntajan lämpeneminen riippuu myös siitä, millainen muuntaja on rakenteeltaan.

Jos muuntaja lämpenee tavallista enemmän, sen käyttöä ei ole syytä jatkaa.

Voiko jouluvaloista tehdä ”sisustusasetelmia” esimerkiksi isoihin lasivaaseihin?

Jouluvalojen käyttöohjeet kannattaa ja pitää aina lukea. Jos käyttöohjeessa on kielletty pitämästä valoja pienessä nipussa, älä silloin laita valoja vaasiin. Jos lamput ovat kovin lähellä toisiaan, koko lamppusarjan kehittämä lämpö jää hyvin pienelle alueella ja on vaarana, että lämpötila nousee liikaa. Vaasin lämpötilaa kannattaa tarkkailla. Led-valosarjat yleensä soveltuvat tällaiseenkin käyttöön.

Käyvätkö kaikki ulkovalot sisäkäyttöön ja päinvastoin?

Eivät käy. Ulkovaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisävalot eivät ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Jouluvalon arvokilpeen on merkitty soveltuuko se ulkokäyttöön. Ulos tarkoitetuilta valoilta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat haperoitua eikä niiden muuntaja sovellu ulos.

Lähde: Tukes

 

Minkälaisia jouluvaloja teiltä löytyy?