UUSI SOKERITON JA VILJATON ELÄMÄ

Viime viikolla kerroinkin, että laitoin ruokavalioni ihan uusiksi. Oon aina ajatellut, etten halua rajoittaa itseltäni mitään, vaan kohtuudella voin syödä ihan kaikkea. No se kohtuus on kyllä tainnut olla kaukana, jos puhutaan sokerista, sillä suklaata oon syönyt joka päivä, kahvin kanssa on pitänyt olla aina jotain makeaa, ja kokonainen keksipaketti on aika helposti kulunut yhden työpäivän aikana napostellen. Oon myös ollut maailma surkein kaikenlaisissa herkkulakoissa, joita olen joskus kokeillut ja ennätys on ollut varmaankin alle viikko ilman mitään karkkia, suklaata tai pullaa.

paleo

Nyt kuitenkin päätin viikko sitten jättää ruokavaliostani ihan kokonaan sokerin (siis sen ”tavallisen valkoisen sokerin”, edelleen syön esim. hedelmiä, joissa luonnostaan hedelmäsokeria jne) ja (gluteenipitoiset) viljat, ja tiedättekös, ei ole ollut edes vaikeaa (no ainakaan vielä)! Tarkoitus olisi tässä pikkuhiljaa päästä eroon myös maitotuotteista, kun vaan ensin keksin jotain niiden tilalle. Vielä en osaa luopua feta- ja mozzarellajuustosta, enkä Lidlin tsatsikista! Kahvin juon soijamaidon kanssa, mutta sekin on Paleo-ruokavaliossa ”kielletty”, ja tuota Paleota koitan tässä löyhästi noudattaa. Tai sanotaanko, että Paleon inspiroimana tähän uuteen ruokavalioon elämäntapaan lähdin.

Viljaton ja sokeriton kuulostaa kyllä aika karulle ja ankealle, mutta näin lyhyellä viikon kokemuksella en koe joutuvani luopumaan oikeastaan muusta, kuin niistä makeista herkuista. Varsinkin kahviloissa olen huomannut, ettei niissä ole nyt mitään, mitä voisin ottaa. Toisaalta iso soijalatte on toistaiseksi riittänyt kahvilakäynnillä, ja jatkossa voi kuskata vaikka raakasuklaapatukkaa laukussa mukana.

paleo

Jätin sokerin ja viljat pois ihan kertalaakista, ja vaikka mitään mielitekoja niitä kohtaan ei ole ollut, niin muutaman ekan päivän aikana mulla oli jatkuvasti ihan jäätävä nälkä! Luulen, että tuo johtui siitä, etten nyt voinutkaan olla koko aikaa käsi kyynärpäätä myöten keksipurkilla, ja jatkuva napostelu korvaantui niillä normaaleilla ruoka-ajoilla. Kolmantena päivän alkoi päänsärky, mitä osasin odottaakin (ollut aikaisemmissakin herkkulakkokokeiluissa), mutta se meni vuorokaudessa ohi. Luulen, ettei niitä sokeriherkkuja ole nyt tehnyt mieli samoin kuin aikaisemmissa herkkulakoissa siksi, että nyt tiedän tämän olevan pysyvä olotila, kun taas aikaisemmin se lakon pää on häämöttänyt ja houkutellut nurkan takana.

Viljoista ja sokerista luopumisella en tavoittele (enkä edes halua) painonlaskua, vaan hyvää oloa ja terveyttä. Siis sellaista yleistä hyvinvointia ja parempaa jaksamista. Ja yksi iso syy on myös se, että sairastuin yhdeksän vuotta sitten Crohnin tautiin, joka lähes yhdeksän rauhallisen vuoden jälkeen hiljattain aktivoitui, ja tämä herätteli miettimään, millainen merkitys ruokavaliolla on terveyteen ja hyvinvointiin. Ja jos tämän viljattoman ja sokerittoman ruokavalion avulla pääsen myös eroon ärsyttävästä turvotuksesta vatsan seudulla, olisi se vielä lisäksi kiva bonus, hih.

viljaton ja sokeriton

Suurimmaksi osaksi voin syödä ihan niitä samoja tuttuja juttuja, mitä ennenkin, mutta varmasti täällä blogissakin tullaan kurkkaamaan, mitä syön esimerkiksi aamupalalla kun en syö enää leipää, tai mitä makeita herkkuja on olemassa, jos sokeri on poissa laskuista. Ainakin meidän äitienpäiväherkusta, eli ihanasta kermaisesta suklaakakusta (joka ei sisältänyt viljoja, sokeria, eikä maitotuotteitakaan!) kuullaan vielä tämän viikon aikana.

Löytyykös sieltä muita viljoja ja sokeria karttavia?

Ps. huomasin, että tähän postaukseen tuli (ärsyttävästi) ennätysmäärä sulkumerkkejä, mutta menköön, hih!