MILLAISTA ON OLLA YRITTÄJÄ-ÄITI?

Me perustettiin mieheni kanssa meidän ensimmäinen yritys vuonna 2001, eli ööö…. 15 vuotta sitten! En ole kovinkaan paljoa yrittäjyydestä kirjoitellut, koska olen halunnut pitää työjutut tämän blogin ulkopuolella, mutta kun keväällä avasimme suloisia ja lapsekkaita sisustustuotteita myyvän Tuutilullan, niin se osa työstä tuntuu luontevalta jakaa täällä blogissakin.

yrittäjyys

Mutta millaista on olla yrittäjä-äiti? No aika ihanaa (ja välillä ihan kamalaa)!
Näin äitinäkökulmasta yrittäjyydessä on varmasti ihan parasta se, että on mahdollista hoitaa lapsia kotona pitkään. Tiedän, ettei se ole kaikkien tavoite tai toive, mutta mulle itselleni on ollut tosi tärkeää pitää lapset kotihoidossa mahdollisimman pitkään.

Mahdollisuus kotona työskentelyyn tietty riippuu aika paljon siitä, millainen yritys on ja mitä tekee. Itse siirsin toimiston kotiin, kun esikoinen syntyi, ja sen jälkeen mun hommat onkin koostuneet lähinnä tietokoneen ääressä nakuttelusta. Hommat eivät ole oikeastaan aikaan sidottuja, vaan töitä on voinut aina tehdä lasten päiväunien aikaan ja sitten taas illalla, kun lapset on saatu nukkumaan.

Isompi lapsista aloitti viime syksynä neljävuotiaana osapäiväisenä päiväkodissa, että saisin lisää työaikaa päiviin (ja voisin tehdä vähemmän töitä öisin), ja se tuntui meille justiin sopivalle iälle. Kuopus nukkuu ainakin vielä toistaiseksi pitkät päiväunet (=hyvää työaikaa äidille), ja syksyllä alkava päiväkerho tuo taas parina päivänä viikossa pari tuntia extratyöaikaa. Koska mieskin työskentelee meidän yhteisessä yrityksessä, ollaan me voitu kätevästi sumplia aikatauluja ja lastenhoitokuvioita, ja koko yrittäjyys on meille varmasti enemmän elämäntapa, kuin pelkkä työ.

crocs kumisaappaatMekko Papu // Leggarit Vila // Kumpparit Crocs*

Mun mielestä yrittäjyyden plussapuolia on:

  • Vapaus! Näin viidentoista vuoden jälkeen en kyllä osaisi tästä luopua. Kaikkein paras juttu yrittäjyydessä.
  • Voi laatia itse omat aikataulunsa. Mä oon voinut tehdä töitä lasten nukkumisaikaan, tai silloin, kun mies puuhastelee lasten kanssa. Ja jos on vaikka jotain superkivaa tekemistä tiedossa keskellä arkiviikkoa aamupäivällä, voidaan me sitä tehdä ja siirtää työhommia sitten toiseen ajankohtaan, vaikka nämä tietty onkin ihan poikkeuspäiviä, ja normaalisti koitan pitää kiinni tutusta työrytmistä.
  • Saa tehdä töitä kotona. Tässä elämäntilanteessa, kun lapset ovat pieniä, tämä on ihan superkiva juttu.

On varmasti omasta asenteesta (ja siitä mistä tykkää) kiinni, näkeekö nuo asiat positiivisina vai negatiivisina, sillä toistaalta osa noista plussista voi olla myös miinuksia:

  • No ne aikataulut. Oon maailman huonoin aikataulutuksessa! Mulla on jatkuvasti hommat rästissä, niin työjutut, kuin kotityötkin. Joskus mietin, että jos olisin ”pelkkä” kotiäiti, saisinko kotihommien to do -listan joskus tyhjäksi.
  • Kotona työskentely. Koska koti on myös työpaikka, täytyy lomalle lähteä aina muualle, että se tuntuisi lomalta. Tosin tämä ei nyt niin iso miinus ole, sillä me ei kauhean usein lomailla, ja silloin kun lomaillaan niin ihan mielelläänkin me lähdetään reissuun. Ja varmasti tämän takia tykätään tehdä paljon myös pieniä viikonloppu- tai päiväreissuja, nekin piristää arkea ihan superpaljon!

crocs

Täytyy myöntää, että joskus tulee hetkiä, jolloin mietin millaista olisi olla ihan vaan kotiäiti, siis hoitovapaalla palkkatyöstä, vailla muita velvotteita, kuin lastenhoito ja kotityöt. Että voisi hengailla lattemammana ostarilla, tai käyttää päiväuniajan naistenlehtiä lukien (omat lehtitilaukseni lopetin, kun nakkasin viikko toisensa jälkeen avaamattomat lehdet edellisten lukemattomien lehtien päälle) kahvikupin ja suklaalevyn kanssa sohvalla. Mutta oikeasti olen tosi malttamaton ja tylsistyn tosi helposti, ja vaikka rakastankin olla lasten kanssa kotona, on mulle ollut tosi tärkeää, että voin tehdä töitä samalla, ja tunnen itseni muuksikin, kuin vain kotiäidiksi.
Ja jos en olisi onnellinen justiin näin, en varmasti edes olisi yrittäjä, vaan tekisin jotain ihan muuta!

yrittäjä-äiti

Mulle yrittäjyys merkkaa myös unelmien toteuttamista. Viime syksynä aloin haaveilemaan omasta sisustusnettipuodista, jossa myytäisiin ihania lastenhuoneisiin sopivia juttuja, ja ennen kuin huomasinkaan, olin jo rakentamassa verkkokauppaa. Olen kyllä onnekas, että mieheni on ihan yhtä hullu kuin mäkin, eikä jarruttele mun pöhköjä ideoita, hih! Me ei oikein olla kumpikaan sellaisia ikuisia haaveilijoita, vaan tykätään laittaa hihat heilumaan, jos unelmoidaan jostain. Kaikkea ei tietenkään voi saada, mutta jos haaveet ovat yhtään meille realistisia, ei epäröidä tavoitella niitä, oli sitten kysymys jostain hassusta matkaideasta tai uuden verkkokaupan perustamisesta!

Löytyykös sieltä muita yrittäjä-äitejä?

Ps. Muistuttelen vielä, että koodilla: KarkkiCrocs15 saa heinäkuun ajan -15% alen normaalihintaisista tuotteista Crocsin verkkokaupassa, ja tuo koskee myös syksyn uutuuksia, joita Crocsin verkkokauppaan on jo muutamia malleja tullut!

*Saatu Crocsilta, postauksessa mainoslinkki