HELPPO JA HERKULLINEN PIZZA VILJATTOMAAN RUOKAVALIOON!

kauppapuutarhaliitto

Yhteistyössä Puhtaasti Kotimainen/ Kauppapuutarhaliitto ry ja TradeTracker

Kolme kuukautta sitten siirryin viljattomalle ja sokerittomalle (tai noh, parempi varmaan sanoa vähäsokeriselle) ruokavaliolle. Ihan täysin en tosiaan ole pystynyt pitämään näppejäni erossa sokeriherkuista, vaan mun superkesälempparia, ihanaa suussasulavaa pavlovaa tuoreiden marjojen kera on tullut maistettua parikin kertaa.

Viljojen karttaminen onkin ollut paljon helpompaa. Pastaruokia meillä ei oikeastaan ole muutenkaan syöty, joten ruuanvalmistukseen ei viljattomuus ole juurikaan vaikuttanut, vaan enemmänkin olen saanut pohtia, että millä korvaan aikaisemmin aamuihin ja välipaloihin kuuluneet voileivät ja croissantit.

Koska olen vähän tämmöinen nopskaa ja helppoa -tyyppinen kokkaaja, on välipalaksi useimmiten tullut pyöräytettyä pikainen ja helppo salaatti. Vaikka en aikaisemminkaan ole kasviksia kartellut, on tämän viljattoman ruokavalion ansiosta kasvisten syönti kyllä moninkertaistunut, sillä vihanneksista saa tosiaankin nopean välipalan, kun sitä leipää ei voikaan tehdä.

Nyt kotimaiset kasvikset ovatkin parhaimmillaan! Kotimaiset kasvikset tunnistaa Sirkkalehtimerkistä, ja kotimaisia kasviksia kannattaakin suosia, sillä sen lisäksi, että ne ovat puhtaita, laadukkaita ja turvallisia, kotimainen kasvihuoneviljely myös työllistää tuhansia ihmisiä!

puhtaasti kotimainen

sirkkalehti

kauppapuutarhaliitto

Vaikka viljatonta ruokavaliota onkin ollut melko helppo noudattaa, tekee välillä mieli niitä vanhoja tuttuja vehnäherkkuja, kuten nyt vaikka pizzaa.

Joskus kun olin aikeissa alkaa googlailemaan viljattomia pizzapohjaohjeita (lähinnä siis mietin jotain mantelijauhoviritelmiä), törmäsin hauskan kuuloiseen kukkakaalipizzapohjaan!

Kukkakaalipizzapohjaan tulee nimensä mukaisesti pääasiassa kukkakaalia, ja tämän lisäksi vain kananmunaa, juustoraastetta ja tilkka öljyä. Rakastan tämmöisiä ohjeita, joissa ei ole mitään ihmeellisiä ainesosia, joita joutuu metsästämään erikoisista kaupoista, ja jotka lopulta jäävät lähes kokonaan käyttämättä. Muutama tavallinen raaka-aine, ja pizzapohja on vielä helppo ja nopea valmistaa, aivan täydellinen siis mulle!

puhtaasti kotimainen

kauppapuutarhaliitto

kauppapuutarhaliitto

Kukkakaalipizzapohja

1 keskikokoinen kukkakaali
2 (luomu) kananmunaa
2 dl emmental juustoraastetta
1-2 rlk oliiviöljyä

Raasta kukkakaali murumaiseksi, esim. monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset joukkoon ja sekoita. Painele seoksesta uunipellille leivinpaperin päälle pizzapohja ja laita 200 asteiseen uuniin esipaistumaan n. 20 minuutiksi.

Tomaatti-mozzarella täyte
Hyvää tomaattikastiketta, esim. basilikalla maustettua Muttia
Ripaus juustoraastetta
1/2 rasiaa minikokoisia luumutomaatteja (tai muita pieniä tomaatteja)
1 pussi (125g) minikokoisia mozzarellajuustopalleroita
Ripaus suolaa ja pippuria
Kourallinen basilikan lehtiä

Levitä esipaistetun pizzapohjan päälle tomaattikastiketta (tuota Muttia voi ensin keittää vähän kasaan, mutta laiskana lusikoin ihan sellaisenaan suoraan purkista). Lisää ripaus juustoraastetta. Lisää puolitetut tomaatit ja kokonaiset mozzarellajuustopallot. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.
Ripsauta pizzan päälle vähän suolaa ja pippuria maun mukaan ja lisää vielä basilikan lehtiä tuomaan väriä ja ihanaa kesäistä makua!

Kukkakaalipizzapohjan täytteeksi voi toki laittaa ihan mitä vaan, oman maun mukaan. Itse tykkään tämmöisistä vegeversioista yleensäkin pizzassa, ja toinen suosikkini on tomaattia, vuohenjuustoa ja rucolaa, nam!

puhtaastikotimainen

Jos kasvikset eivät muuten maistu, niin kannattaa etsiä tämmöisiä ohjeita, joissa kasviksia tulee syötyä runsaasti ihan huomaamattaan! Tässä pohjassa kyllä kukkakaali maistuu, mutta ehkä vielä enemmän pohja on mielestäni juustoisen makuinen. Hyvää ja helppoa kuitenkin.

Yksi vinkki kasvisten syönnin lisäämiseen, on pitää niitä kasviksia esillä. Ei kannata piilottaa tuoreita herkkuja sinne jääkaapin vihanneslokeroon, vaan jättää ne vaikka hedelmävadille näkösälle. Näin meillä menee ihan huomaamatta lastenkin suihin pikkutomaatit ja valmiiksi esille viipaloidut kurkkusiivut.

puhtaastikotimainen

Löytyykö teiltä kivoja vinkkejä kasvisten syöntiin?