25 KYSYMYSTÄ JOULUSTA

perheblogi

On joulun aika, mitä luet?

Me ollaan luettu lasten kanssa joulukuussa jokainen ilta Ihan täysi tonttu! kirjaa, jossa on joulukalenterimaisesti 24 joluista runoa. Tatun ja Patun ihmeellistä joulua ollaan luettu myös ja joitain muitakin jouluisia (lasten) kirjoja.

Suosikki joululeffa?

Love actually! Ihan paras. Joskus jouduin tekemään itseni kanssa sopimuksen, että saan katsoa tuon leffan vain kerran vuodessa, joulun alla, etten kyllästyisi siihen! Kovasti olisin halunnut katsoa tuon leffan tänäkin vuonna, mutta en ole vaan ehtinyt. Joululeffa kun kuuluu katsoa ennen joulua, mutta ehkäpä tänä vuonna koitan löytää aikaa leffalle sitten joulun jälkeen välipäivinä.

Missä vietät mieluiten joulupyhät?

Mun mielestä joulu on paras viettää sukulaisten kanssa. Varsinkin, kun asumme aika kaukana toisistamme, niin on ihanaa, kun edes yhtenä päivänä vuodessa kokoonnutaan kaikki yhteen, eikä kenelläkään ole kiire minnekään!

Lempi joululaulu?

Hmmm, mitään yhtä tiettyä lempparia ei ole, mutta sanotaan vaikka Whamin Last Christmas.

perheblogi

Milloin avaatte lahjat?

Heti, kun joulupukki on käynyt! Onneksi joulupukki tapaakin käydä meillä jo iltapäivällä tai alkuillasta, niin aattoiltaan jää vielä hyvin aikaa leikkiä uusilla leluilla, eikä lastenkaan tarvitse jännittää joulupukin tuloa iltamyöhään saakka.

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?

Siis mitä? En ole edes tiennyt, että niillä on nimet! No, Petteri Punakuono tietenkin, mutta en kyllä tiedä yhtään muuta joulupukin poroa nimeltä.

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?

Me ollaan tehty lasten kanssa koko joulukuun ajan tosi kivoja jouluisia juttuja, joten nyt odotan vain jouluaattoa, johon koko joulun odotus huipentuu.

Oikea vai feikki joulukuusi?

Feikki. Meillä joulukuusi tuodaan sisälle ja koristellaan jo joulukuun alussa, enkä tiedä säilyisikö aito kuusi edes niin pitkään hyvänä. Kammoan myös, että oikeasta kuusesta tulisi sisälle jotain ötököitä, hrrr.

perheblogi

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?

Juustot. Meillä on tapana jouluaaton iltana syödä juustoja ja pelailla lautapelejä, joita joulupukki on tuonut. En tykkää kovin voimakkaista juustoista, mutta äitini löytää aina superhyviä juustoja, joista lemppareitani ovat olleet ainakin rommirusina- ja kirsikkajuustot!

Rehellisesti: Onko lahjojen antaminen vai niiden saaminen parempaa?

No jos näistä pitää valita, niin antaminen. Olisi noloa vain saada joululahjoja, jos ei itse antaisi mitään, hah. Lapsille on muutama paketti, mutta muuten annan jokaiselle vain yhden lahjan, ja toivon itsellenikin vain pieniä muistamisia.

Oudoin saamasi lahja?

En kai ole saanut mitään kovin outoa lahjaksi, ei nyt ainakaan tule mitään sellaista mieleen.

Millainen lahjojen paketoija olet?

Rrrrakastan paketoida lahjoja! Harmi vaan, ettei siihenkään ollut nyt paljon aikaa, vaan hutaisin lahjat kääreisiin parina edellisenä iltana. Mutta ihan kivoja niistä silti tuli!

perheblogi

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

Tänä vuonna ostin ekaa kertaa ruman hassun joulupaidan ja olisikin aika hauskaa tehdä jouluneuleen ostamisesta uusi perinne!

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?

Pienenä me vietettiin jouluaatot isoisovanhempieni luona, ja noista jouluista on ihanat muistot. Toivottavasti omillekin lapsille jää mukavat muistot näistä lapsuuden jouluista, jotka vietetään isovanhempien luona.

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

Joo! Tänä vuonna käytiin Veikon kanssa piparkakkuLINNAkurssilla ja tultiin sieltä kotiin piparkakkulinnunpöntön kanssa, haha! Tehtiin myöhemmin vielä kotona pari piparkakkutaloa, minä tein ”koirankopin” ja Veikko pikkuisen mökin, jonne muutti kaksi pokemonia.

Suosikkipuuhasi joululomalla?

Olisi ollut ihana lähteä pohjoiseen jatkamaan vapaita joulun jälkeen, kuten viime vuonna, mutta meille tuli yksi työhommeli välipäiville, joten tänä vuonna koitetaan pitää jotain pientä lomaa töiden lomassa kotona. Ajateltiin lähteä käymään ainakin ihanassa Koiramäessä, jossa vietetään joulun jälkeen Koiramäen joululomaa!

perheblogi

On jouluaatto, mitä lasissasi on?

Viime jouluna koukutuin ensihörppäisyllä Lidlin(?) talvilimsaan, nam! Tänä vuonna en kyllä uskalla maistaa tuota hassua limua, etten koukutu siihen taas!

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Ostaisin lapsille jonkin yhteisen lahjan. Kolmen vuoden ikäerosta huolimatta pojilla onkin tällä hetkellä omien lemppareiden lisäksi paljon yhteisiäkin suosikkileluja, joten yhteisen lahjan ostaminen onnistuisi hyvin.

Mitkä värit tekevät joulusi?

Tykkään valkoisesta ja punaisesta joulukoristeissa. Meillä joulukoristeita on aika maltillisesti ja isointa roolia meidän joulusisustuksessa näyttää lasten itse askartelemat joulukoristeet.

Mistä jouluperinteistä et pidä tai mitkä skippaat vuosittain?

En syö lipeäkalaa. Tosin en kyllä muista onko sitä meillä viime vuosina tarjoiltukaan. Nyt jouluna höllään vähän sokerittomuuden kanssa ja aion kyllä maistella joitan jälkkäreitäkin, mutta gluteenittomuudesta koitan pitää kiinni, joten skippaan myös joulutortut.

perheblogi

Oletko viettänyt joulua muualla, kuin kotimaassasi?

Matkustelu on ihanaa, ja olisin melkein milloin vaan valmis lähtemään reissuun, mutta joulun haluan viettää kotimaassa sukulaisten kanssa samalla tutulla kaavalla.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

Niitä ihan perinteisiä juttuja. Laatikoita, kinkkua, salaatteja ja kalaa.

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Voi sellaiset värikkäät olisi kyllä ihan superhauskat! Mutta valkoiset silti. Valkoiset valot voi hyvin viritellä jo alkutalvesta, eikä niitä ole kiire ottaa pois joulun jälkeen.

Mikä on jouluherkkujen suosikkisi?

Hmmm, koitan vältellä suklaita, mutta Wiener nougat on kyllä aika ihanaa! Viime jouluna muuten neljävuotiaan joulupaketeista ei löytynyt yhtään suklaarasiaa, koska mun mielestä suklaa olisi ollut aika hassu lahja pienelle lapselle. Mutta tiedättekös, Veikko on kysellyt läpi vuoden (kyllä!), että minkähän takia hän ei saanut jouluna yhtään suklaata, vaikka kaikki muut saivat. Niinpä tänä vuonna käärin paperiin yhden Star Wars suklaarasian, hah.

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai joulupäivästä?

Meillä on aina joulun odotus huipentunut jouluaattoon, joka on joulun päivistä juhlavin. Silloin pukeudutaan vähän arkivaatteita siistimmin, syödään jouluruokaa, lauletaan joululauluja, jännitetään joulupukin saapumista, ja valvotaan iltamyöhään uusilla peleillä pelaten ja juustoilla herkutellen.
Joulupäivänä sitten ollaan rennosti yökkäreissä, leikitään lahjaksi saaduilla leluilla, pelataan lautapelejä ja katsotaan ehkä joku koko perheen jouluinen leffa.
Koska halutaan viettää joulua molempien mummojen luona, on meillä ollut tapana lähteä joulupäiväksi mumman luo, missä taas syödään jouluruokaa ja jaetaan lahjat. Vietetään siis oikeastaan jouluaattoa kahteen kertaan!

Ihanaa joulua!