IHANA AVOKADOLEIPÄ (GLUTEENITON)

avokado leipä gluteeniton

Ihanaa uutta viikkoa! Musta tuntuu ihan, kuin olisin ollut pienellä lomalla. Meillä oli lasten mumma viime viikolla monta päivää ja mä menin vähän päivissä sekaisin. Toivottelin torstaina tyytyväisenä kaikissa sähköposteissa hyvää viikonloppua, hups! Ja perjantaina sitten kuvittelin, että on lauantai, joten viikonloppu tuntui vaan jatkuvan ja jatkuvan, hih. Lauantaina olin Veikon kanssa sushikurssilla, enkä kestä, miten innoissaan viisivuotias täytti ja rullaili makeja. Lupasin, että ensi viikonloppuna tehdään sitten kotona sushia, kun kurssin taidot on vielä hyvässä muistissa.

Nyt tulin kuitenkin jakamaan teille kivan leipävinkin, joka käy hyvin vaikka aamiaispöytään tai pieneksi välipalaksi. Niin ja on gluteeniton ja superterveellinenkin!

gluteeniton leipä

Olen tosiaan keväästä asti vältellyt gluteenia. Aluksi en syönyt leipää ollenkaan, sillä kuvittelin gluteenittomia leipiä mauttomiksi ja noh, jotenkin pahvisiksi. Voi kuinka väärässä olinkaan!

Yksi lemppari gluteenittomista leivistä on nämä Hannun tummat jälkiuunipalat. Nämä siis maistuu aivan sellaiselle ruisjälkiuunileivälle, mutta on valmistettu mm. tattarista. Ainut huono puoli näissä on niiden hinta, sillä aivan kuten kaikki gluteeniton, maksavat nämäkin paljon tavallista leipää enemmän. Mutta toisaalta, terveellinen ruoka ei ole se paikka, mistä kannattaa säästää, vaan siihen mielellään panostaa.

avokadoleipä

avokado leipä gluteeniton

Nämä gluteenittomat jälkiuunipalat on tietty hyviä kaikenlaisilla täytteillä, mutta mun superlemppari on laittaa niiden päälle avokadoa ja fetajuustoa.

Avokadon voi muussata mössöksi, jolloin mitään muuta levitettä ei leivän päälle tarvitse, mutta itse tykkään laittaa sipauksen voita ja latoa avokadon viipaleina leivän päälle. Avokado on muuten helppo viipaloida niin, että ensin halkaisee hedelmän, vetää siihen hedelmälihaan veitsellä pituussuunnassa viillot, ja sitten varovasti kampeaa sisuksen ruokalusikalla kuoresta, jolloin sieltä tulee valmiit viipaleet kätevästi. Avokadon päälle voi murustella pikkuisen fetajuustoa, ja ainakin mä oon tosi tarkka, että käytän nimenomaan maukasta fetaa, enkä mitään salaattijuustoa. Lopuksi vielä ripaus yrttisuolaa, ja sitten vain leipä ääntä kohti!

Meillä mies on vannoutunut ruisleivän syöjä, ja latoo leipänsä päälle aina ne perinteiset kinkut ja juustot. Mutta tiedättekös, tähän komboon meillä ihastui myös mies, joka ei gluteenittomista leivistä yleensä niin välitä, eikä ensimmäisenä (eikä ehkä toiseksikaan) tarttuisi avokadoon, kun miettii leivällensä päällisiä.

Runsasrasvainen avokado on muuten aikamoinen terveyspommi! Avokadon rasvat laskevat huonoa kolesterolia ja nostavat hyvää, mikä auttaa ehkäisemään sydänsairauksia. Siinä on runsaasti ikääntymistä hidastavia antioksedantteja ja rutkasti eri vitamiineja. Se auttaa pitämään kylläisenä pidempään, mistä on hyötyä painontarkkailijoille. Ei siis huono vaihtoehto ollenkaan leivän päälle!

gluteeniton ruisleipä

Mukavaa maanantaita!