AMSTERDAM LASTEN KANSSA

amsterdam lasten kanssa

Aika usein kuulee, ettei kaupunkilomailu onnistu pienten lasten kanssa. Ja joo, onhan rantalomailu varmasti helpompaa (ja rentouttavampaa) ja sellaisesta usein itsekin haaveilen. Mutta tiedättekös, ihan aina kun on se hetki, jolloin niitä lentolippuja sitten ollaan ostamassa, ei mua ne rantakohteet niin kauheasti kiinnostakaan, vaan päädyn johonkin ihan muuhun. Viimeksi päädyttiin Amsterdamiin lyhyen lentoajan ja edullisten lentolippujen takia, mutta myös siksi, että siellä me ei oltu vielä koskaan käyty.

Meidän oli tarkoitus vuokrata auto kentältä ja porhaltaa siitä eteenpäin, mutta myöhään iltaan siirtyneen lennon vuoksi päätettiinkin jäädä koko ajaksi Amsterdamiin, ja tehtiin sitten päiväretki junalla satumaiseen (ja muutama vuosi sitten Euroopan hienoimmaksi valittuun) Eftelingin teemapuistoon.

Mutta miten kaupunkilomailu lasten kanssa sujuu, ja mitä me siellä Amsterdamissa sitten tehtiin?

No, mun mielestä lasten kanssa kaupunkilomailu sujuu siinä missä matkat muihinkin kohteisiin, kunhan vain muistaa ottaa lapset huomioon. Matkaan kannattaa lähteä rennolla asenteella, valmiina joustamaan tavallisista arkirutiineista (matkalla saa pelata padilla ja syödä aamupalaksi suklaamuroja) ja unohtaa tiukasti aikataulutettu matkaohjelma.

amsterdam lapset

amsterdam lasten kanssa

amsterdam blogi

Vaikka Amsterdamissa olisi ollut eläintarha ja monta mielenkiintoista museota, ja vaikka kuusivuotias onkin innokas museoissa kävijä (alle kolmevuotias puolestaan taitaa olla vielä kävelevä katastrofi museoesineiden seassa), päätettiin me kuitenkin skipata nämä kohteet ja keskittyä vain rentoon oleskeluun, varsinkin, kun tiedossa oli jo se yksi koko päivän kestävä huvipuistoretki toiseen kaupunkiin.

Niinpä porhallettiin pyörävuokraamoon ja päätettiin tutustua kaupunkiin polkupyörillä viiletellen. Polkupyöräliikenne on Amsterdamissa aika hurjaa ja vilkkaasti liikennöidyillä pyöräteillä ajavat myös skootterit. Alle kouluikäistä en uskaltaisi tuonne liikenteen sekaan päästää itse ajamaan (toki ydinkeskustan ulkopuolella on paljon rauhallisempaa), mutta onneksi vuokraamoissa on tarjolla myös tandemeita ja laatikkopyöriä, ja arvatkaapas oliko laatikkopyörän kyydissä istuminen lasten mielestä ihan superhauskaa!

Me pyöräiltiinkin Amsterdamissa varmasti enemmän, kuin koko kesän aikana yhteensä! Pyöräiltiin Amsterdamin isoimpaan puistoon Vondelparkiin, pysähdyttiin välillä leikkipuistoihin, jatkettiin matkaa toiseen isoon puistoon Oosterparkiin, ja käytiin välillä hotellihuoneessa huilaamassa. Tehtiin lenkki KNSM-saaren halki ja pyöräiltiin myös eläintarhan edustalle katselemaan flamingoja. Hoidettiin pyöräillen myös tärkeät leluostokset jossain sivukadun pikkuisessa lelukaupassa ja jatkettiin kaupunkiin tutustumista pyörien päällä istuen.

Keskustasta löytyy Albert Heijn -ruokakauppoja, joissa on tosi kiva valikoima kaikenlaista piknikevääksi sopivaa valmista pientä purtavaa, joten nälän yllättäessä käytiin hakemassa repullinen eväitä ja poljettiin jonnekkin puistoista pitämään evästaukoa.

amsterdam lasten kanssa

amsterdam lapset

amsterdam lasten kanssa

Mulla jäi tällä kertaa majoituksen varaaminen ihan viimetippaan, ja keskellä elokuun lomakautta ei mitään järkeviä airbnb vaihtoehtoja ollut jäljellä, ja hotellitkin oli aika loppuun varattuja. Onnekseni löysin meille kuitenkin aivan loistavan vaihtoehdon, ihanan hotellihuoneen Yays-hotellista.

Yays oli aika sivussa keskustasta, mutta lasten kanssa oli kivakin päästä ydinkeskustan hälinästä rauhallisemmalle alueelle, jossa oli leikkipuistokin aivan pienen kävelymatkan päässä. Myös tram- ja bussipysäkit löytyi ihan läheltä, joten keskustaan pääsi kulkemaan tosi näppärästi. Mutta itse se hotellihuone oli kyllä superkiva, sillä sieltä löytyi mukavan kokoinen oleskelutila, jossa oli myös oma keittiö. Vaikka rakastankin valmiita aamiaisia, on ulkomailla kaupassa käyminenkin hauskaa, ja on mukavaa, kun aamulla voi syödä omassa keittiössä kiireettömästi ihan omaan tahtiinsa. Korkeaan huoneeseen oli rakennettu erillinen nukkumaparvi, josta löytyi iso parivuode ja myös yhden hengen sänky, joten mahduttiin hyvin koko porukka nukkumaan yläkerrassa, eikä alakerran vuodesohvaa tarvinnut levittää sängyksi. Lasten kanssa matkustaessa on kivaa, että huoneessa on myös leikkitilaa, ja tuolla kyllä mahtui hyvin touhuamaan kaikenlaista, kun sängyt olivat siellä parvella.

Viimeiselle päivälle me vähän suunniteltiin jotain rentoa kanaaliristeilyä, mutta lapset toivoivat kovasti vielä pyöräretkeä, joten päätettiin viettää viimeinen lomapäivä lasten toiveiden mukaan. Veikon toiveina oli tandempyörä ja Albert Heijnistä susheja evääksi, kun kuopus toivoi pääsevänsä laatikkopyörän kyydissä leikkipuistoon. Harmillisesti sellaiset tandemit, joita voi ajaa aikuinen ja lapsi, olivat kaikki varattuja, mutta saatiin kuitenkin laatikkopyörä, sushit ja päästiin sinne leikkipuistoonkin. Justiin mukavan rentoa viimeselle päivälle.

Tämän ekan Amsterdam-visiitin perusteella en tiedä mitään kaupungin parhaista shoppailupaikoista, punaisten lyhtyjen alueesta tai suosituimmista ravintoloista, mutta sen sijaan matkamuistoihin kertyi monta kivaa puistohetkeä, useita pyöräiltyjä kilometrejä kaupungin kaduilla ja superkiva päivä ihanassa Efgelingissä. Matkasta jäi kaikille hyvä mieli, ja Veikko jo toivoikin, että voisiko seuraavakin matka olla Hollantiin, hih!

amsterdam lasten kanssa

amsterdam

amsterdam blogi

amsterdam blogi

Ai niin, vinkkaanpa vielä, että Karkkipurkin Instagramissa ja Facebookissa on käynnissä kivat arvonnat, käykäähän osallistumassa!

Tykkäättekö te kaupunkilomailla lasten kanssa?