HARRY POTTER – KANNATTIKO ANTAA EKALUOKKALAISEN LUKEA KIRJAT?

Mietin joskus viime talvena, että voikohan ekaluokkalaisen antaa lukea aika jännittäviä ja vähän isommille lapsille suunnattuja Harry Pottereita. Tuolloin lapsi oli jo lukenut kirjasarjan ensimmäiset osat ja malttamattomana olisi halunnut ahmia kirjasarjaa eteenpäin. Toisaalta pelkäsin, että kieltämällä teen hallaa lapsen hurjalle lukuinnolle, mutta toisaalta taas hirvitti antaa luettavaksi kirjoja, joissa on aika jännittäviä ja pelottavia tapahtumia.

Sain aika paljon mielipiteitä asiaan, ja suurin osa oli sitä mieltä, että antaa mennä vaan!
On aivan eri asia lukea jännittävää kirjaa ja kuvitella kirjan tapahtumat itse, kuin katsoa elokuvaa, jossa kaikki asiat tuodaan suoraan silmien eteen. Niinpä annettiin lapsen jatkaa suosikkikirjojensa lukemista.

No mitenkäs kävi, kannattiko lapsen antaa lukea kaikki Harry Potter kirjat? No kannatti!
Vaikka kirjoissa oli välillä aika jännittäviä juttuja, ei mikään osoittautunut kuitenkaan liian pelottavaksi. Joistain jännittävistä asioista juteltiin yhdessä, mutta mikään kirjan tapahtuma ei kuitenkaan jäänyt kummittelemaan lapsen mieleen.

Sen lisäksi, että Harry Potter kirjojen lukeminen aivan varmasti kasvatti jo ennestään hurjaa lukuintoa, toivat kirjat paljon muutakin mukavaa, innotuksen ihanaan velhomaailmaan! On ollut aivan huippua yhdessä bongailla kivoja Harry Potter juttuja, haaveilla uudesta Harry Potter matkasta (aikaisemmasta lapsi ei muista mitään) ja suunnitella yhdessä Harry Potter synttäreitä.

Jos mietitte, miten koukutatte omat naperonne Tylypahkan velhomaailmaan, niin itse ostin kirjasarjan ensimmäisen osan kuvitettuna versiona (se on tuon pinon alimmaisena, mutta päiväpeiton uumeniin uppoutuneena, heh) ja luin sen silloiselle eskarilaiselle ääneen. Lapsi oli jo tarpeeksi vanha kuuntelemaan pitkää tarinaa, joka mun lukutahdilla taisi kestää ääneen luettuna pari kuukautta ja kirjojen sivuilla olevat kuvat olivat lapsen mielestä tosi kiinnostavia. Sen verran kovasti lapsi kirjaan hurahti, ettei malttanut enää kuunnella mun verkkaiselle lukutahdilla seuraavaa osaa, vaan halusi lukea sen itse. Aivan ensimmäisiksi itse luetuiksi kirjoiksi näitä ei kyllä kannata hankkia, vaan suosittelen näitä jo sujuvasti lukeville, sillä sivuja kirjoissa on aivan hurjan paljon.

Nyt pitäisi sitten malttaa odotella vielä tovi, että saan aloittaa lukemaan sitä samaa ensimmäistä osaa kuopukselle, hih!

Harry Potter kirjat

Onko teillä hurahdettu Harry Potter maailmaan?