LASTEN LUKULEMPPARIT JUST NYT

lastenkirjat

Poikien yhteisiä synttärijuhlia vietettiin sukulaisten kanssa muutama viikko sitten, ja kummankin lapsen lahjatoiveista löytyi kirjoja. Nämä on kyllä aikamoisia lukutoukkia molemmat, eikä 5 vuotta täyttävän lukutaidottomuuskaan haittaa tämän lukuintoa. Pienemmälle toki luetaan kirjoja ääneen, mutta lapsi tykkää selailla niitä itsekseenkin katsellen kirjojen kuvituksia.

Toivekirjojen lisäksi lapset saivat lahjaksi myös kirjakaupan lahjakortit ja rahaa, joilla käytiin viikonloppuna ostamassa lisää mieleisiä kirjoja.
Meidän kaikki sukulaiset asuvat aika kaukana, ja käyvät meillä sitten kerran vuodessa, kun lapsilla on yhteiset syntymäpäiväjuhlat, joten lahjoja kertyy tuolloin aika paljon, kun vieraitakin synttäreillä käy monta. Lelutkin ovat lapsille toki tärkeitä, mutta on ollut mukavaa, kun lapset ovat toivoneet vain pari lelua ja muuten sitten kirjoja tai vaikka pääsylippuja kivoihin paikkoihin, niin synttäreidenkään aikana ei ole kertynyt mitään älytöntä tavarakasaa lastenhuoneiden täytteeksi!

Jos mietitte mitä lukisitte päikkyläisten kanssa tai mikä olisi kivaa luettavaa pienelle koululaiselle, niin tässä nämä meidän lasten synttärilahjatoiveet ja -ostokset, eli tämän hetken lukulempparit:

kirjat lapsille

Näistä outolalaisista veljeksistä meillä on luettu jo usean vuoden ajan. Onneksi Tatu ja Patu kirjoja on ilmestynyt mukavaa tahtia, niiin ollaan saatu myös vaihtelua näihin lukuhetkiin. Uusin osa kirjasarjaan on Tatu ja Patu ja kauhea hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja. Tämän kuopus toivoi synttärilahjaksi ja kirjakaupasta löytyi vielä pari muuta osaa täydentämään Tatu ja Patu kokoelmaa.

En edes muista milloin ensimmäinen Tatu ja Patu kirja luettiin esikoiselle, mutta siitä on kyllä useampi vuosi jo aikaa, ja edelleen nämä kirjat kiinnostavat koululaista. Lapsille meinasi tulla jo pientä kinaa siitä, kumpi saa toivoa lahjaksi tuon uusimman Tatun ja Patun, hih. Nämä on mukavan pituisia iltasatukirjoiksi ja nämä ovat myös aikuisen mielestä (siis mun ainakin) hauskaa luettavaa. Täytyy silti myöntää, että joskus olen saattanut hetkeksi piilottaa jonkun Tatu ja Patu kirjan kaapin ylähyllylle, sillä näitä toivotaan luettavaksi melkein joka ilta! Sen lisäksi, että näitä lukee koululainen ja päikkyläiselle näitä luetaan ääneen, viettää päikkyläinen näiden parissa pitkiä toveja katsellen kirjojen yksityiskohtaisia kuvituksia.

lastenkirjat

100 asiaa luvuista, tietokoneista & koodaamisesta oli koululaisen löytö kirjakaupan hyllyltä. Vastaavia kirjoja lapsi on lainannut aikaisemmin kirjastosta, kaikki digimaailmaan liittyvä kiinnostaa tokaluokkalaista kovasti. Tässä kirjassa on nimensä mukaisesti monenlaista tietoa digimaailman asioista ja tätä kirjaa koululainen suositteli kovasti myös pikkuveljelle luettavaksi, joten ehkäpä me jonain iltana luetaan iltasaduksi koodaamisesta ja muusta mielenkiintoisesta, haha!

Harry Potter sarja oheiskirjoineen alkaa olla aikalailla kouluttu läpi meidän koululaisen toimesta, mutta jokin kirja vielä puuttui kokoelmasta. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, alkuperäinen elokuvakäsikirjoitus on uusin täydennys koululaisen tärkeimpiin kirja-aarteisiin. Koska tämä ei ole romaani, vaan elokuvakäsikirjoitus, toimii kirja varmasti parhaiten Harry Potter faneille, jotka haluavat kerätä kaikki kirjasarjaan liittyvät kirjat kokoelmiinsa.

lastenkirjat

En tiedä onko olemassa yhtään lasta, joka ei olisi kiinnostunut ihmiskehosta ja sen toiminnasta? Ainakin meidän lapsia nämä jutut on aina kiinnostaneet ja nyt kirjakaupassa kuopus pyöritteli useampaakin ihmiskehosta kertovaa kirjaa käsissään ja päätyi lopulta tähän Kurkista sisään! Ihmiskeho -kirjaan. Niinpä meillä on luettu nyt iltaisin mm. lihaksista, luunmurtumista, verenkierrosta ja hermostosta ja ehkä olen itsekin oppinut jotain uutta siinä samalla, haha! Kirjassa on myös hauska ihmishahmo keskellä kirjojen sivuja, jonka avulla ihmistä voi tutkia kerros kerrokselta.

Muumipeikon retket oli koululaisen lahjatoivekirja, mutta tämä sopii mainiosti myös 5-vuotiaan kanssa luettavaksi. Paksussa yli 200 sivuisessa kirjassa on paljon kuvia, mutta melko vähän tekstiä, joten se sopii hyvin myös aloitteleville lukutoukille.
Kirjassa on muutama lyhyt tarina ja lisäksi paljon kiinnostavaa tietoa luonnosta, hauskoja ja tärkeitä vinkkejä retkeilyyn ja kivoja vinkkejä pihaleikkeihin. Kirjassa oli myös mukavia tehtäviä ja tämän voi varmasti ottaa vaikka sinne retkelle mukaankin (toki kirja on kyllä melko painava mukana kannettavaksi).

Ai niin joo! Tästähän unohtui vielä yksi kirja, sillä se oli juuri ”käytössä”!
Kuopus toivoi lahjaksi Lego – laitteet, Rakenna 11 vekotinta -kirjan, ja tästäkin lapset vähän neuvottelivat, että kumpi sen saa toivoa, heh. Tässä kirjassa tulee mukana tarvittavat legopalikat, joista voi sitten ohjeiden mukaan rakentaa erilaisia vekottimia. Nämä ohjeet ovat tosi hauskoja, näistä voi tehdä mm. käsikäyttöisen tehosekoittimen (tämä on ollut ihan hitti!) tai kouran, jolla voi tarttua tavaroihin. Kirjassa kerrotaan vähän taustatietoa jokaisesta vekottimesta, mutta muuten tässä ei ole varsinaisesti lukemista, vaan kirja koostuu rakennusohjeista. Hauska kirja kuitenkin ja tämä on ollut ihan päivittäisessä käytössä!

ellos matto

Mitäs teillä luetaan lasten kanssa just nyt?