TOM TITS EXPERIMENT – MENOVINKKI TUKHOLMAN REISSUILLE

tom tits lasten kanssa
tom tits puisto
tukholma lasten kanssa
tom tits experiment

Meille osui sopivasti lasten joululoman aikana muutama koko perheen yhteinen vapaapäivä putkeen, joten pakattiin laukut ja seilattiin minilomalle Ruotsin puolelle.

Meillä oli tällä kerralla oma auto mukana, ja sen takia päätettiin etsiä joku kiva ja meille uusi kohde Tukholman ydinkeskustan ulkopuolelta. Siihen keskustaan kun ehtii hyvin niillä päiväristeilyilläkin, jolloin ei ole kauaa aikaa käytössä!

Aika nopsaa löydettiinkin tosi kiinnostavan kuuloinen paikka, jossa ei oltu koskaan aikaisemmin käyty, Tom Tits Experiment -lasten tiedekeskus!

Tom Tits Experiment löytyy Södertäljestä, jonne hurauttaa helposti autolla Tukholman keskustasta reilussa puolessa tunnissa. Perille pääsee myös julkisilla, ja luulen, että tänne ehtii myös päiväristeilyn aikana piipahtamaan (paikan nettisivuilla tarkemmat ohjeet).

Aivan parin tunnin takia paikalle ei kannata lähteä, sillä puuhaa ja tutkittavaa riittää useammaksi tunniksi, vaikka koko päiväksi! Tom Tits Experiment on rakennettu vanhaan tehdasrakennukseen ja tekemistä löytyy neljästä kerroksesta. Lisäksi kesäisin on auki piha-alue, josta löytyy lisää puuhaa.

tom tits lasten kanssa
tom tit
tom tits tiedekeskus

Eri kerroksista löytyy puuhaa ja tutkittavaa teemoittain. Meidän lapset taisivat tykätä ihan kaikesta, mutta lemppareita oli ainakin saippuakuplahuone, jossa sai tehdä mm. jättimäisiä saippukuplia hulavanteen avulla! Myös aivan yläkerrasta löytyvä anatomiaosasto oli hurjan kiinnostava, varsinkin viisivuotiasta kiinnosti kovasti päästä kurkkaamaan aivoihin ja tutkia, miten vauva kasvaa äidin mahassa.

Rakennuksesta löytyy myös hissi, joten paikka sopii myös lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa liikkuville. Ja jos jalkoja muuten vain rasittaa rappusten kapuaminen, pääsee aivan ylimmästä kerroksesta hyppäämään jättimäisenä ammottavan suun sisään, josta lähtee hurja liukumäki, joka kiidättää kaksi kerrosta alaspäin! Niin hauskan näköinen, mutta samalla niin hurjan kuuloinen, että reiluna tuuppasin mäkeen miehen ja lapset ja kipitin itse alakertaan rappuja pitkin. Hups.

Yksi kuopuksen lemppareista oli pimeä tunneli. Kyseessä oli siis nimensä mukaisesti pilkkosen pimeä tunneli, josta oli tarkoitus suunnistaa ulos muita aisteja, kuin näköaistia käyttäen. Tunnelissa sai siis tunnustella seinistä ja kuunnella äänistä mihin suuntaan kuuluisi mennä. MUN mielestä pimeässä tunnelissa suriseva ampiaisen ääni oli kyllä vähän karmiva, ja siinä vaiheessa kun luulin meidän eksyneen (ehkä viisi metriä) pitkään tunneliin, meinasin jo kaivaa kännykän taskusta ja soittaa miehelle, että tulee hakemaan meidät sieltä pois, kääk. Lapsi olisi halunnut tunneliin uudestaankin (tietenkin), mutta koska sinne pääsi vain kaksi ihmistä kerrallaan, oli sinne onneksi jatkuvasti pitkä jono, heh.

ruotsi lasten kanssa
tom tits
tom tit

Me oltiin Tom Tits Experimentissä reilut neljä tuntia, ja aikaa olisi saanut kyllä kulumaan vaikka koko päivän! Täytyy lähteä sinne vielä joskus uudestaankin, ehkäpä joskus kesällä, kun paikan piha-aluekin on auki.

Me käytiin tiedepuuhien lomassa kolmoskerroksen kahvilassa, mutta toisesta kerroksesta olisi löytynyt myös lounasbuffetravintola ja ihan alakerrasta olisi löytynyt myös omien eväiden syöntiin varattu tila.

Luulen, että kaikkein eniten paikasta saa irti eskari- ja kouluikäiset, mutta varmasti pienempienkin kanssa saa ajan kulumaan. Meidän lapset ovat 5- ja 8-vuotiaat, ja ainakin tämän ikäisille paikka oli juuri sopiva!

tom tits experiment
ruotsi lasten kanssa
tiedekeskus tukholma
tom tits ruotsi
lasten tiedekeskus ruotsi
lasten tiedekeskus

Onko Tom Tits Experiment tuttu paikka?
Vaikka meille tämä oli aivan uusi paikka, niin mikään uutuushan tämä ei ole, sillä paikka on avattu jo 80-luvulla!