HEDELMÄISET CHIA-VANUKKAAT

CHIAVANUKAS

Muutama vuosi sitten intoilin Chia-siemenistä, mutta sitten unohdin nuo ihmesiemenet aivan kokonaan! Olen niitä kyllä välillä ripotellut smoothieen, mutta yhtään Chia-vanukasta en ole tehnyt varmaan vuoteen.

Pari päivää sitten muhun iski kauhea Chia-vanukashimo. Yleensä Chia-vanukas tehdään manteli- tai kookosmaitoon, mutta meiltä löytyi kaapista vain kahvin sekaan tarkoitettua kauramaitoa. Mutta sitten ajattelin, että voisin testata millainen vanukas tulisi, jos Chia-siemeniä sekoittaisi hedelmäsoseeseen tai -smoothieen!

Kaapista löytyi Bonnea mansikan ja mangon makuisena ja hedelmäsmoothiepurkki ja kokeilin tehdä Chia-vanukasta jokaisesta mausta. Ja arvatkaapas mitä? Näistä kaikista tuli IHANIA! Mun lemppari oli kuitenkin tuo smoothieen tehty vanukas, vaikka kaikki oli niin hyviä, että teen näitä kyllä uudestaankin.


Mainos
-50% LISÄALE Ellos-valikoiman aletuotteisiin koodilla: 415710 Kurkkaa alevalikoima täältä!


chia resepti

Jos mietitte mitä ihmeellistä näissä siemenissä oikein on, niin nämä on aivan älyttömän terveellisiä! Chia-siemenissä on omega 3-rasvahappoja, proteiinia, kuitua, magnesiumia ja kalsiumia.

Vaikka nämä ovatkin melkoisia terveyssiemeniä, ei niitä tule kuitenkaan ahmia aivan sellaisenaan, eikä myöskään suuria määriä. Suositus on, että Chia-siemeniä syötäisiin vain 1-2 ruokalusikallista päivässä ja siemenet tulisi aina liottaa ennen käyttöä, sillä ne sitovat itseensä hurjan määrän nestettä ja saattavat turvota jopa 10-kertaisiksi. Chia-vanukas onkin näppärä tapa käyttää näitä siemeniä, sillä siemenet tulee samalla liotettua, kun vanukas tekeytyy jääkaapissa. Yhdessä 2 dl vanukkaassa tuo suositeltu siemenmäärä saattaa ylittyä, mutta en usko, että se on niin tarkkaa, varsinkaan, jos näitä vanukkaita ei aivan joka päivä syö.

Perusohje Chia-vanukkaaseen on: 2 dl nestettä (esim. manteli- tai kookosmaito, tai hedelmäsose tai -smoothie, testattu on!!) ja noin 2-3 rkl Chia-siemeniä. Siemenet sekoitetaan nesteeseen ja seoksen annetaan olla jääkaapissa yön yli. Aamulla on sitten valmis herkku odottamassa!

Sopii hyvin aamu-, väli-, tai iltapalaksi ja näistä tuli kyllä niin hyviä, että menee vaikka jälkkäristäkin.

Chia-vanukkaisiin jälleen hurahtanut Annika kiittää ja kuittaa ja jatkaa pian uusilla vanukastestailuilla. Moro vaan!

chia ohje

Millaisia Chia-vanukkaita olette tehneet?