KIRJAVINKKEJÄ EKALUOKKALAISILLE

Ennen kuin lähdetään viikonlopun viettoon (ja esikoisen yllärisynttärimatkalle kylpylään, jee!) ajattelin tulla vinkkaamaan muutamista kirjoista, joista meidän ekaluokan aloittanut kuopus on aivan erityisesti pitänyt.

Kuopus innostui jossain vaiheessa Neropatin päiväkirjoista (kukapa ei!) ja kun kesäloman aikana tuli 15-osaisen kirjasarjan viimeinenkin osa luettua loppuun, täytyi etsiä uutta yhtä koukuttavaa luettavaa. Tällaiset kirjasarjat onkin muuten siinä mielessä tosi kivoja, että aina edellisen osan jälkeen voi lukea seuraavan osan, eikä tarvitse miettiä mitä seuraavaksi luettaisiin. Onneksi uusia osia on lempparikirjasarjoihin tulossa lisääkin, mutta välillä on toki kiva lukea vähän muutakin.

Kaikkia kuopuksen lemppareimpia kirjoja kuitenkin yhdistää muutama asia. Niissä täytyy olla huumoria. Mielellään sellaista hullunhauskaa sekoilua ja kohellusta. Kaikissa kuopuksen lempparikirjoissa on myös runsaasti kuvitusta. Joten näillä kriteereillä, tässäpä muutama lukusuositus meidän ekaluokkalaiselta:

neropatin päiväkirja

JEFF KINNEY: NEROPATIN PÄIVÄKIRJA

Tähän kirjasarjaan löytyy tällä hetkellä 15 osaa, joten luettavaa riittää ahkerimmillekin lukutoukille hetkeksi aikaa. Neropatin päiväkirjat kertovat Greg Hefleyn elämästä, joka onkin melkoista sekoilua (eli helppo samaistua, hah!). Tässä toistaiseksi uusimmassa osassa (Neropatin päiväkirja, Syvässä päässä) Greg lähtee perheineen kesälomareissulle asuntoautolla ja arvatenkaan kaikki ei suju aivan odotusten mukaan.

ANDY GRIFFITHS & TERRY DENTON: MAAILMAN PARAS PUUMAJA

Maailman paras puumaja -kirjasarjassa seikkailevat kaverukset Andy ja Terry. He asuvat maailman parhaassa puumajassa, joka ei todellakaan ole mikä tahansa puumaja, vaan tästä monikerroksisesta puumajasta löytyy muun muassa suklaaputous, maailman pelottavin vuoristorata, oopperatalo ja vaikka mitä muuta uskomatonta. Nämä kirjat ovat myös helppolukuisia, hauskoja ja niissä on runsaasti sarjakuvamaista kuvitusta.

Maailman paras puumaja, 39 kerrosta oli muuten aivan ensimmäinen lastenromaani, jonka kuopus luki itse! Ja lapsi innostui tästä niin paljon, että luki kaikki muutkin sarjaan ilmestyneet osat heti ensimmäiseksi lukemansa kirjan jälkeen.

kirjavinkkejä ekaluokkalaisille

DAV PILKEY: KOIRAMIES

Helppoa ja takuulla hauskaa luettavaa löytyy näistä sarjakuvaromaaneista! Kirjasarjassa seikkailee koiramies, eli hahmo, joka on saanut alkunsa, kun poliisin vartaloon on kiinnitetty koiran pää (näin tehtiin onnettomuuden seurauksena, jossa poliisin pää kuoli ja koiran vartalo kuoli). Jep. Samanlaista hulvatonta sekoilua on luvassa läpi kirjan, jossa koiramiestä vastassaan on pahiskissa Pete. Koiramies-kirjojakin on ilmestynyt jo useampi osa.

JEFF KINNEY: MAAILMAN PARHAAN KAVERIN KAUHUJUTUT

Tämä kirjasarja sopii erityisen hyvin Neropatin päiväkirja -sarjaa lukeneille, mutta toimii hyvin, vaikka Neropatin päiväkirjat olisivat vielä lukemattakin. Kirjasarja nimittäin kertoo Neropatin päiväkirjan Gregin parhaasta kaverista Rowley Jeffersonista. Nyt Rowleyllakin on oma päiväkirja! Tähän kirjasarjaan on ilmestynyt kolme osaa, Maailman parhaan kaverin päiväkirja, Maailman parhaan kaverin seikkailut ja uusimpana Maailman parhaan kaverin kauhujutut.

Maailman parhaan kaverin kauhujutut -kirjassa Rowley kertoo hurjia, mutta hauskoja kauhujuttuja. Luvassa on muun muassa tarina vauvasta, joka puree kaikkea. Mutta toisin kuin tavalliset vauvat, tämä vauva puree ihan KAIKKEA. Selitys tälle oudolle tavalle löytyy myöhemmin siitä, että vauvan äitiä on raskausaikana purrut vampyyrilepakko ja vauvasta onkin tullut vampyyri! Tosin muutaman sekoilun jälkeen selviää, ettei lapsi olekaan vampyyri, vaan lääkäri oli tulkinnut koetulokset väärin, hah.

lastenkirjat blogi

JAMES CAMPBELL & ROB JONES: HULLUNHAUSKAT LEMMIKIT

Tämä kirja napattiin joltain kirjastoreissulta, kun etsittiin uutta luettavaa Neropatin päiväkirjojen jälkeen. Ja osui kyllä ihan nappiin. Kuopus hekotteli välillä ääneen kirjaa lukiessaan ja pyysi minuakin useasti kuuntelemaan mitä hassua kirjassa kerrotaan.

Kirja on kuin hauskasti kuvitettu lemmikkiaiheinen tietokirja, ainut vaan, että nämä jutut eivät taidakaan olla aivan tosia, heh.

LIZ PICHON: TOM GATES, USKOMATON KOULURETKI

Tom Gates, Uskomaton kouluretki tarttui jollain kirjastoreissulla mukaan ja tämä oli kuopuksen mielestä aivan hurjan hauska! Kirja on vähän saman tyyppinen kuin Neropatin päiväkirjatkin, sillä tämä kirja on päähenkilön Tomin päiväkirja. Kommelluksia ja sekoilua on luvassa ja luku-urakkaa helpottamassa on runsaasti kuvitusta. Tähän on olemassa muitakin osia, joita meillä ei vielä ole luettu, mutta täytyy etsiä nekin lapselle luettavaksi.

Sellaisia lemppareita meidän ekaluokkalaisella ja näistä samoista kirjoista pitää myös meidän nelosluokkalainenkin. Toivottavasti näistä löytyi kirjavinkkejä muillekin pikkuisille lukutoukille!

neropatin päiväkirja

Kivaa viikonloppua!