ROAD TRIP EUROOPPAAN: TORINOSTA SVEITSIN KAUTTA RANSKAAN

Saavuttiin tiistai-iltana sateen saattelemana Torinoon. Oltiin aika puhki taas kaikesta ihanasta, mitä oltiin päivän aikana koettu. Matka Annecysta Chamonixiin, junamatka korkeuksiin maisemia ihailemaan ja automatka vuoren halki Italiaan. Kun sade taukosi, käytiin hakemassa ruokakaupasta iltapalaa ja vietettiin ilta asunnolla, joka oli meille vähän ahdas ja vähän ankealla sijainnilla parkkihallin vieressä. Mietittiinkin, että oltaisiin tässä majoituksessa vain yksi tai kaksi yötä suunnitellun kolmen sijaan ja lähdettäisiin Maggiore- tai Comojärvelle päin, josta päästäisiin kätevästi myöhemmin jatkamaan matkaa Sveitsiin ja sieltä Ranskaan, mutta ei löydetty mitään meille järkevää majoitusta. Mutta siksi me varattiinkin kaikki majoitukset etukäteen, kuudelle hengelle on tietenkin tosi paljon vähemmän tarjontaa kuin vaikka kahdelle. Jäätiin siis Torinoon kolmeksi yöksi, kuten oltiin alunperin suunniteltukin.

Seuraavana päivänä lähdettiin Torinon keskustaan kiertelemään. Käytiin pizzalla, vähän kaupoissa (lähinnä lelukaupoissa lasten ostoksilla), kuplateellä esikoisen toiveesta jne. Huomattiin taas se, mikä ollaan jo aikaisemminkin hoksattu. Tässä elämäntilanteessa (ja ehkä muutenkin) tykätään enemmän pienistä kylistä kuin suurkaupungeista. Toki esim. Pariisi oli yksi reissun kohokohdista, mutta muuten ollaan tykätty kierrellä pikku kaupunkeja. Meillä oli kyllä kiva päivä Torinon keskustassa, ja kuopus olisi halunnut sinne seuraavanakin päivänä (eniten varmasti ison lelukaupan takia), mutta päätettiin lähteä seuraavana päivänä ajelemaan vähän sivummalle. Poikettiin jonnekin pieneen vesipuistoon, käytiin jäätelöillä ja illalla pysähdyttiin johonkin Torinolaiseen lähiöön pizzalle.

Jos meille olisi tupsahtanut ylimääräinen viikko tälle road tripille, niin se olisi ollut ihana käyttää Italiaa kierrellen. Nyt kuitenkin tehtiin kolmen yön pikavisiitti Torinoon ja sen jälkeen matka taas jatkui.

torino
torino
torino

Sveitsin halki Ranskaan

Eilen lähdettiin aamulla ajelemaan Torinosta Sveitsin halki takaisin Ranskaan. Ajettiin taas niin monen tunnelin halki, etten edes muista ja kurvailtiin pitkin mutkittelevia serpentiiniteitä (eikä kukaan voinut pahoin tällä kertaa, huh!). Välillä käytiin auton navigaattorin mukaan 1900 metrin korkeudella ja taas saatiin ihastella huikeita vuoristomaisemia niin alhaalta laaksoista kuin vuoren rinteillä meneviltä teiltä käsin.

Oltiin poikettu Sveitsissä jo aikaisemmin tällä reissulla, silloin Genevessä ja nyt ajettiin Genevejärven toiselta puolelta. Kurvattiin Montreauxiin tarkoituksena poiketa mäkkäriin lounaalle ja käydä samalla kävelemässä siinä lähistöllä. Saatiin kuin ihmeen kaupalla autolle parkkipaikka, mutta pysäköintiautomaattiin ei käynyt luottokortti, vaan ainoastaan kolikot, eikä meillä ollut kuin euroja. Samaan aikaan viereiseen autoon kirjoitettiin pysäköintisakkoa ja me päätettiin kurvata muualle.

Löydettiin muualta se mäkkärikin ja syötiin tän reissun kallein pikaruokalounas. Jos edellisenä iltana Italialaisessa pitseriassa oltiin syöty noin 80 eurolla, maksoi Sveitsissä hampurilaisateriat mäkkärissä meidän porukalle lähes 90 euroa. Myöhemmin matkan varrella haettiin vielä huoltoaseman kaupasta kylmävitriinistä kaksi valmiskylmäkahvia ja lapsille suklaapatukat 17 eurolla. Siis 17 euroa kahdesta kylmävitriinin valmiskahvista ja neljästä suklaapatukasta! No, oltiin kyllä varauduttikin, että Sveitsissä on kallista, mutta onneksi ei oltu siellä pidempään, hah!

Muuten Sveitsissä kyllä oli kaunista monin paikoin ja etenkin reitti Torinosta Montreauxiin oli huikea! Vaikka tällä kertaa vain ensin poikettiin pikaisesti Geneveen ja nyt myöhemmin ajeltiin Sveitsin halki Italiasta Ranskaan, jäi kyllä sellainen olo, että Sveitsiinkin olisi kiva palata myöhemmin ja tutustua kaupunkeihin ja vuoristomaisemiin paremmin.

road trip eurooppaan
sveitsi autolla
sveitsi autolla

Suloisin Riquewihr

Koko tämän road tripin ajan ollaan hyvin vältytty liikenneruuhkilta, mutta Sveitsin läpi ajaessa niitä osui matkalle koko reissun edestä. Oli paljon ”normi ruuhkia”, mutta myös yksi jokeen suistunut auto, jonka ympärillä parveili paloautoja ja muita hälytysajoneuvoja ja tie siltä osuudelta oli hetken ihan tukossa. Selvittiin ruuhkista ja päästiin lopulta perille meidän määränpäähän, Ranskan Riquewihriin.

Ja taas: EN KESTÄ! Onneksi tultiin tänne, sillä tää on taas maailman suloisin paikka! Asutaan keskellä vanhaa kaupunkia, joka on täynnä mitä suloisempia kapeita kujia värikkäine rakennuksineen. Täällä on ihanaa! Niin ihanaa, että oli pakko päästä kiertelemään lähikujia jo illalla, mutta tänään kolutaan koko kylä perusteellisesti läpi. Myös asunto tälllä Riquewihrin vanhan kaupungin keskellä on ihanin tähän mennessä ja täällä oli myös niin hyvät pimennysverhot, että nukuttiin koko porukkaa kymmeneen! Taidettiin olla myös eilisestä ajomatkasta väsyneitä. Äsken haettiin take away kahvit ja nyt odotellaan, että saadaan pyykkikoneesta pyykit kuivumaan ja sen jälkeen lähdetään koluamaan jokainen ihana kadunkulma, joka tästä suloisesta kylästä löytyy. Sellaista nyt ainakin tälle päivälle suunnitelmissa.

riquewihr
riquewihr
riquewihr

Eilisen ajot: Torino – Sveitsi – Riquewihr noin 492 km

Palaan varmasti Riquewihriin vielä myöhemmin omassa reissupostauksessa, sillä tähän mennessä ollaan päästy kurkkimaan vasta muutamalle lähimmälle kujalle!

Aurinkoista päivää!