ROAD TRIP EUROOPPAAN: RISTIKKOTALOKYLIÄ RANSKAN ALSACESSA

Saavuttiin Riquewihriin perjantai-iltana ja ihastuin satumaiseen kylään ensisilmäyksellä. Ja nyt pari päivää myöhemmin olen todellakin ihastunut paitsi tähän kylään, koko Alsacen alueeseen, vaikka en ole nähnytkään tästä kuin pienen ripauksen. Tänne olisi kiva palata joskus uudestaankin! Ei etukäteen tiedetty tästä paikasta juuri mitään, oltiin vaan nähty kuvia kauniista värikkäistä ristikkotaloista ja Riquewihrin kylä osui sopivasti meidän matkan varrelle.

Riquewihr on keskiaikainen pieni noin 1100 asukkaan kylä Ranskan Alsacen alueella, lähellä Saksan ja Sveitsin rajaa. Pieni kylä on päivässä koluttu läpi, mutta näitä pieniä kyliä on vieri vieressä vain muutaman kilometrin välein toisistaan vaikka kuinka monta. Alueella on myös muutama isompi kaupunki, esim. tunnettu Strasbourg ja Colmar.

Meillä on majoitus aivan Riquewihrin vanhan kaupungin keskustassa. Tänne ei saa ajaa autolla (paitsi sen verran sai, että saatiin mm. purkaa matkatavarat autosta), vaan auto on jätettävä vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle. Päivisin kaduilla parveilee turisteja, mutta jo alkuillasta kadut hiljenevät. Täällä onkin ollut tosi rauhallista olla ja ollaan nukuttu täällä parhaiten ja myöhimpään koko road tripin aikana!

Parasta täällä on ollut vain haahuilla kylän värikkäillä kujilla. Pysähtyä välillä crepeseille (vihdoinkin löytyi crepeskahviloita! Mun yksi Ranskan toive oli syödä crepeseitä, hah!) ja haahuilla vähän lisää. Toki lähistöltä löytyy linnoja ja vaikka mitä kiinnostavaa nähtävää, mutta ollaan koitettu ottaa nyt vähän rennommin, eikä olla haalittu päiviä täyteen tekemistä.

Ensimmäisenä päivänä bongattiin erään rakennuksen katolta iso haikaranpesä, jossa oli aivan oikea haikara. Ja myöhemmin bongailtiin haikaroita pesineen vähän sieltä sun täältä. Myös matkamuistomyymälät on täynnä monenlaista haikara-aiheista tavaraa. Kiivettiin jonain päivänä viiniviljelmien välissä menevää polkua pitkin kukkulan päälle katselemaan maisemia myös sieltä käsin.

riquewihr
riquewihr
riquewihr
riquewihr

Lauantaina me lähdettiin ajelemaan läheiseen Colmarin kaupunkiin, jonne on vain noin 15 minuutin ajomatka. Matkalla kaupunkiin nähtiin eräässä liikenneympyrässä vapaudenpatsas. Oltiin bongattu patsaita jo aikaisemminkin jossain matkamuistomyymälässä. Ranskan Amerikkaan lahjoittaman vapaudenpatsaan suunnitellut taiteilija on syntynyt ja asunut Comarissa, siksi tällainen patsas löytyy täältäkin!

Colmarin vanhassa kaupungissa sijaitsee La Petite Venise, jonne mekin ihan vahingossa osuttiin ja kohta jo istuttiinkin veneajelulla kaupunkia ihastelemassa. Vaikka itse näitä kyliä ja katuja voisi kierrellä vaikka viikon, on lasten näkökulmasta vanhat kylät jo vähän nähty, kun ensimmäisen on kierrellyt ympäri. Veneajelu toikin mukavaa vaihtelua päivään!

Veneajelun jälkeen oltiin menossa jonnekin syömään, kunnes huomattiin, että kello oli jo sen verran, että meidän täytyisi ehtiä ruokakauppaan ennen kuin se menisi kiinni (isommatkin Lidlit ja muut sulkevat ovensa jo 19.30 ja ovat sunnuntaisin kokonaan kiinni). Seuraavana päivänä olisi sunnuntai, joten kauppaan ei päästäisi silloinkaan. Niinpä hypättiin autoon, käytiin kaupassa ja vietiin ostokset asunnolle. Huilattiin hetki ja lähdettiin lähiravintolaan pizzalle. Paitsi ettei päästykään sinne, sillä se oli jo menossa kiinni! Opittiin, että iltaisin vanhan kaupungin katujen hiljentyessä myös ravintolat sulkevat ovensa. Ehdittiin kuitenkin tilata pizzat ja tarte flambeet (paikallinen ohutpohjainen pitsan tapainen ruoka) mukaan ja etenkin kuopus oli jopa mielissään, että saatiinkin jäädä asunnolle syömään ihan rauhassa. Onhan tämä matkustaminen välillä vähän raskastakin, vaikka kivaa onkin!

colmar
colmar
colmar
colmar
colmar
colmar

Hunawihristä Ribeauvilleen

Sunnuntaina lähdettiin taas yhteen lähikylään tutustumaan. Ensin kuitenkin ajettiin noin 10 minuutin ajomatkan päähän (nämä etäisyydet todellakin on lyhyitä!) Hunawihriin Naturo Parciin eläimiä katsomaan.

Oltiin bongattu jo useiden rakennusten katolta haikaroita pesineen ja toivoin, että nähtäisiin puistossa haikaroita enemmänkin. Ja niin nähtiinkin! Puistossa oli aivan valtavasti haikaroita, mutta myös muita eläimiä. Pesukarhuja, kilpikonnia, maatilan eläimiä ja muita. Puisto oli juuri sopivan kokoinen meille, sillä kaivattiin tämän tapaista tekemistä pariksi tunniksi, ei koko päiväksi. Oltiin kierrelty puistossa juurikin pari tuntia, nähty pesukarhujen ruokintahetki, ne haikarat ja monet muut eläimet ja alettiin olla valmiita jo siirtymään seuraavaan paikkaan, kun kuopus vielä kerran halusi loikkia mutaisen lätäkön päälle aseteltuja puulaattoja pitkin. Nämä oli siis aivan sitä varten, että niiden päältä sai kulkea. Tällä kertaa kuitenkin kuului molskahdus ja kohta lätäköstä kahlasi hätääntynyt ja nilkkojaan myöten mustan paksun mudan peitossa oleva lapsi. Hups. Onneksi meillä sattui olemaan autossa se kassi, jossa kaikkien sandaalit olivat! Ei olla niitä juuri tarvittu kuin uintireissuilla, joten ei oltu tuota kassia edes viety asunnolle. No, nyt sandaalit tulivat tarpeeseen.

Puistosta ajeltiin taas muutaman minuutin päähän seuraavaan kylään, Ribeauvilleen. Ihana kylä tämäkin! Oltiin jo niin nälkäisiä, että mentiin suoraan syömään, sitten kierreltiin ihan vähäsen ja lähdettiin takaisin Riquewihriin asunnolle huilaamaan.

naturoparc
eläinpuisto ranska
eläinpuisto ranska
eläinpuisto ranska
eläinpuisto
ribeauville

Ollaan nähnyt road tripin varrella monia kauniita kaupunkeja. Moniin tuskin tullaan palaamaan enää uudestaan, sillä Euroopassa on vaikka miten paljon kiinnostavan kuuloisia paikkoja ja seuraavalla reissulla on kiva nähdä taas jotain meille aivan uutta. Mutta tänne Alsaceen olisi kyllä kiva palata joskus uudestaan, sillä ei ehditty nähdä Alsacen lukemattomista kylistä kuin vasta muutama. Täällä järjestetään joulumarkkinoita ja voisikin olla ihana tulla tänne joulumarkkinoiden aikaan!

Meillä oli täällä Riquewihrissä myös tämän reissun ihanin majoitus. Sijainti vanhan kaupungin keskustassa oli tietenkin ihana ja idyllinen, mutta myös itse asunto oli kaikkein parhain. 120 neliötä kahdessa kerroksessa, tilavat makuuhuoneet (täälläkin kyllä vain kaksi makkaria yläkerrassa ja alakerrassa levitettävä vuodesohva olohuoneessa), siisti, fressi ja kauniisti sisustettu. Osa asunnoista on ollut meille vähän liian ahtaita, nuhruisia, joku ankealla sijainnilla jne. Osa asunnoista on ollut ihan hyviä ja vastannut meidän odotuksia, mutta tää Riquewihrin asuntol oli kyllä ihan lemppari. Täällä olisi senkin takia voinut viettää aikaa vielä muutaman yön lisääkin.

Kolme yötä satumaisessa Riquewihrissä takana ja nyt on aika pakata taas auto ja seuraavaksi suunnataan Luxemburgiin ja Saksaan.

riquewihr ranska

Kivaa päivää!