HELPPO MUHKUPIPO – IHAN ITE TEIN!

Tässä se nyt on. Muhkupipo, jonka neulomisesta aloin haaveilla noin vuosi sitten!

Meinasin turhautua matkan varrella ainakin tuhat kertaa, sillä aluksi en osannut luoda edes aloitussilmukoita! Aika monen YouTube-videon ja muun ohjeen jälkeen sain lopulta silmukat puikoille ja seuraavaksi opettelin neulomaan oikeita ja nurjia silmukoita. Sitten olisi pitänyt opetella kaventamista ja muuta oudon kuuloista ja lopulta päädyin neulomaan kaulurin. Ja toisen. Ja aika monta lisää.

Tänä talvena kaivoin puikot ja langat taas esille ja päätin opetella myös ne kamalan kuuloiset kavennukset. Eikä ne lopulta ollutkaan vaikeita! Niinpä mun puikoilta kohta tipahti muhkupipo, juuri sellainen, jollaisesta silloin vuosi sitten haaveilin. Jee!

muhkupipo ohje

Tämän pipon neuloin Novitan Kivikko-pipon ohjeella, ja ohje todellakin sopii myös tällaisille aloittelijoille. Riittää oikeastaan, kun osaa luoda aloitussilmukat ja neuloa oikeita ja nurjia silmukoita. Ne kamalan kuuloiset kaventamisetkin on oikeastaan vain sitä, että tietyissä kohdissa neulotaan kaksi silmukkaa yhteen. Toki aivan perusasiatkin, kuten vaikka pyöröpuikoilla suljettuna neulominen oli mulle aluksi aivan hepreaa, mutta onneksi KAIKKEEN löytyy neuvo youtubesta, hah!

Lankana mulla oli Novitan Hygge Wool ja puikkoina 10-koon 40cm pyöröpuikot. Pipo neulotaan luomalla ensin 52 silmukkaa, joita lähdetään neulomaan suljettuna neuleena 2 oikein, 2 nurin. Tätä jatketaan, kunnes pipo on noin 33cm korkea ja sen jälkeen aloitetaan kavennukset seuraavasti: 1. kavennuskerros: neulo 2 silmukkaa oikein yhteen, 2 silmukkaa nurin ja toista tätä kierros loppuun. 2. kavennuskerros: neulo 1 silmukka oikein, 2 silmukkaa nurin yhteen ja toista tätä kierros loppuun. Neulo tämän jälkeen kaksi kierrosta 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta. Neulo sitten 2 silmukkaa oikein yhteen koko kierros, jolloin lopulta jäljellä on 13 silmukkaa. Katkaise lanka ja pujottele se silmukoiden läpi ja päättele lanka. Ja ta-daa, käsissäsi on aivan itse neulomasi muhkupipo!

Alkuperäisen ohjeen löydät täältä.

muhkupipo novita

Ps. Tämä ei todellakaan ole ainoa neuletyö, jonka olen tehnyt, vaan puikoilta on tipahdellut useampiakin pipoja ja pantoja, näistä lisää myöhemmin!

Mukavaa joulun odotusta!