MEIDÄN OMAKOTITALON LAAJENNUKSEN POHJAPIIRROS

Muutama (eli tarkemmin sanottuna KAKSI, hah) on kysellyt jaanko laajennuksen pohjapiirrosta ja koska tällaisia on munkin mielestä ihan superkiinnostavaa katsella, niin tässäpä tämä nyt tulee teidänkin iloksi.

Meillä on tällä hetkellä aika tavallinen yksitasoinen viiden huoneen omakotitalo. Ihan näppärä silloin kun muutettiin tähän kolmehenkisenä perheenä, mutta jännästi aika ahdas nyt, kun meitä asuu täällä tällä hetkellä kahdeksan! Lastenhuoneita on kolme (jokaisessa tällä hetkellä kaksi lasta), meidän vanhempien makuuhuone, sitten on olohuone, keittiö, kaksi vessaa (toinen suihku- ja saunatilojen yhteydessä) ja kodinhoitohuone, jota me ollaan kaikki nämä vuodet käytetty arkieteisenä (sekin toimi pienemmällä perheellä ihan Ok, mutta on melkoinen takki- ja kenkäkaaos nykyään).

Toiveena oli, että laajennuksen myötä saataisiin kaksi makuuhuonetta lisää. Toinen huoneista tulisi yhdelle lapsille ja toinen tulisi yhteiseen käyttöön kodin toiseksi oleskelutilaksi, joka toimisi niin tv-huoneena kuin vierashuoneenakin. Lisäksi haaveena oli ihan OIKEA arkieteinen, että saataisiin kodinhoitohuoneesta kuuden lapsen ulkokamppeet pois.

Nykyisen talon sijoittelu tontille, rakennusoikeus, rakennusala ja tuhat muuta asiaa antoi kohtuullisen tiukat raamit laajennusosan suunnittelulle. Lisäksi haluttiin säästää kustannuksia sillä, että jo olemassa olevat tilat pidettäisiin mahdollisimman ennallaan (eli keittiö ja muut pysyy paikoillaan).

Ja tällainen siitä meidän laajennuksesta sitten lopulta (ENSIN!) suunniteltiin (eli tuo neliömäinen alue on suunniteltu laajennusosa):

talon laajennus

Laajennusosaan suunniteltiin (ja saatiin mahtumaan!) kaikki nämä jutut mitä toivottiinkin. Laajennukseen suunniteltiin uusi sisäänkäynti ja eteisen viereen iso vaatehuone, jonne lapset saisivat omat päiväkotityyliset väliseinälliset naulakot ulkovaatteille ja kengille. Kuopus saisi laajennusosaan oman huoneen ja sinne suunniteltiin myös se toinen oleskelutila. Ihan jeppis tääkin suunnitelma ja tällä tätä koko hommaa lähdettiin aluksi viemään eteenpäin.

KUNNES. Sain mielestäni ihan nerokkaan idean!

Suunniteltu laajennusosa täyttää juuri koko rakennusalan (tuon kuvassa alimmaisena näkyvän seinän suunnalta), mutta JOS rakennusalaa voisi ihan pikkuisen venyttää, eli saataisiin lupa vähäiseen poikkeamaan (rakennusala ylittyisi noin metrillä), niin voitaisiin venyttää ulkoseinää vähän ja se muuttaisi koko pohjaa ihan älyttömästi! Ulkoseinää venyttämällä nimittäin saataisiin tuon tv-huoneeksi suunnitellun huoneen mittasuhteita muutettua niin, että saataisiin yhdellä seinänpätkällä rajattua sinne (oveton) vaatehuone ja samalla saatasiin huoneen kulmaan melko huomaamaton työnurkkaus. Tästä huoneesta tulisikin meidän vanhempien makuuhuone. Samalla arkieteisestä tulisi niin pitkä, että siitä voitaisiin napata siivu meidän vanhempien omaksi kylpyhuoneeksi! Ai että, nyt tästä vasta tulisikin ihana!

Piirsin ideani nopeasti kuulakärkikynällä valkoiselle A4:lle ja lähetin arkkitehdille, joka piirsi muutokset kuviin, sitten haettiin sitä lupaa rakennusalan ylitykseen jne ja tällä suunnitelmalla laajennusta nyt sitten aletaan rakentamaan. (Niin ja sitten keksin vielä, että haetaan lupaa vaaleanpunaiselle ulko-ovelle ja saatiin se lupa ja tästä tulee nyt kyllä niin ihana ja just sopiva meille!)

talon laajennus

Tuo ulkoseinän ihan pikkiriikkinen venyttäminen muutti kyllä koko laajennusosan suunnitelmaa aivan älyttömästi:
A) Olen AINA haaveillut kylpyhuoneesta makkarin yhteyteen
B) Kolmannelle vessalle todellakin on tarvetta!
C) Meidän nykyinen makuuhuone olohuoneen vieressä pariovien takana on ennen toiminut tv/vierashuoneena, nyt saadaan se takaisin siihen käyttöön!
D) Tarvitsen pienen työpisteen, mutta en halua nukkua työhuoneessa. Tuolla nurkassa työpisteelle on juuri sopiva paikka, mutta makkariin ei tule työhuonefiilistä!
E) Tästä vaan tulee nyt kaikin puolin ihana!

Tän laajennuksen myötä meidän aivan tavallinen yksitasoinen omakotitalo on jatkossakin aivan tavallinen yksitasoinen omakotitalo, mutta justiin meidän perheelle räätälöity. Saadaan KAIKKI ne tilat ja toiminnot, joita laajennukselta kaivattiinkin. Ai niin! Nuo portaat tuossa eteisessä vievät parvelle. Arkieteisen päälle tulee pieni parvi, joka on todella matala (siis max 150 cm), mutta varmasti kiva leikki/oleskelupaikka lapsille.

Tällaiset suunnitelmat meillä ja nyt vaan odotellaan, että seuraava porukka tulee hommiin ja meidän miniraksa tästä taas vähän edistyy. Mitään varsinaista aikataulua meillä ei valmistumiselle ole. Kunhan vaan olisi mahdollisimman pian valmista, hah!

Ps. Seuraa Karkkipurkkia myös Instagramissa!

Kivaa viikkoa!