KAIKKI MEIDÄN ROAD TRIPISTÄ EUROOPPAAN, MISSÄ KÄYTIIN JA MITÄ MAKSOI?

Unelmien road trip tehty ja tässä postauksessa KAIKKI meidän automatkasta Eurooppaan (linkeistä tarkempiin reissupostauksiin)!

Olin haaveillut Euroopan road tripistä kauan! Tänä vuonna saatiin onnistumaan lomat niin hyvin, että päästiin vihdoin toteuttamaan tämä haave. Mietittiin vähän matkan kestoa ja päädyttiin kolmeen viikkoon. Siinä ajassa ehdittäisiin tehdä aika kiva lenkki ja nähdä monta upeaa paikkaa. Aloitettaisiin Saksasta ja matkan varrelle osuisi myös Belgia, Ranska, Italia, Sveitsi, Luxemburg, Tanska ja Ruotsi. Kolmen viikon road tripillä oltaisiin Ranskassa ehdottomasti eniten, mutta ehdittäisiin nähdä muissakin maissa ihania kaupunkeja ja kohteita.

Rahtilaivalla Saksaan

Reittipohdintojen päätteeksi päädyttiin valitsemaan laivamatka Helsingistä Saksaan. Laivamatka kesti noin 30 tuntia (Huuuh!), eikä laivalla ollut kovinkaan paljon tekemistä (pieni kauppa, saunaosasto porealtaalla, pieni lasten leikkipaikka, kuntosali, kahvila ja ravintola), mutta laiva oli siisti ja viihtyisä ja lopulta aika mukava tapa päästä Suomesta Saksaan. Meillä oli vierekkäin kaksi samanlaista ikkunallista hyttiä, joissa oli parivuoteet ja kerrossängyt. Hytit oli tosi tilavat, mikä oli mukavaa, sillä vietettiin tosi paljon aikaa hyteissä. Oltiin ostettu etukäteen ateriapaketit, joihin kuului kaikki kolme laivalla tarjottua buffetia (seuraavan aamupäivän brunssilla sai käydä kahteen kertaan, eli syödä aamiaisen ja lounaan). Tämäkin oli tosi hyvä juttu, sillä syöminen oli mukavaa ajanvietettä laivalla, jolla ei muuten ollut paljon mitään tekemistä, hah. Buffetit oli myös paremmat, mitä odotettiin!

Kun sitten saavuttiin seuraavana iltana Saksaan, ajettiin me ensimmäiseen majoitukseen yöksi ja heti aamulla taas jatkettiin matkaa. Käytiin ihastuttavassa Zonsin vanhassa kaupungissa, esikoisen Pokemon-korttiasioilla jossain ostoskeskuksessa ja etsittiin seuraava majoitus Kölnin lähistöltä Nettersheimista.
Saksassa myös tankattiin ekan kerran ja samalla kun diesel valui tankkiin ihmettelin mittarissa näkyvää hintaa. Yli 2 euroa litralta! Opittiin, että Saksassa moottoriteiden varsilla polttoaine maksaa useita kymmeniä senttejä enemmän kuin sivummalla.

saksassa autolla

Belgian kautta Ranskaan

Saksasta meidän matka jatkuin kohti Ranskaa. Oltiin jo kotona päätetty ajaa Ranskaan Belgian kautta, mutta ei oltu sen tarkemmin mietitty missä Belgiassa käytäisiin. Samalla kun lähdettiin ajelemaan katselin Google mapsista paikkoja ja päädyttiin pysähtymään Bouillonin kylään. Ja onneksi päädyttiin, kylä oli ihastuttava! Kukkulan päällä näkyi upea linna, jossa olisi ollut mukava vierailla, mutta meillä oli seuraavat kolme päivää suunniteltu niin täyteen ohjelmaa, että päätettiin jättää linnakierros väliin ja ihasteltiin linnaa vain alhaalta kaduilta käsin. Käytiin syömässä ja jatkettiin kohti Pariisia.

bouillon belgia

Neljä yötä Pariisissa

Oltiin varattu majoitus Disneylandin lähistöltä, noin puolen tunnin päästä Pariisista. Käytiin illalla läheisessä ruokakaupassa ja seuraavana aamuna lähdettiin viettämään päivää Pariisin keskustaan. Vaikka autoilut Euroopassa sujuikin hyvin, ei haluttu lähteä Pariisin keskustaan sekoilemaan omalla autolla, vaan ajettiin läheiselle juna-asemalle ja hypättiin junaan. Käytiin Louvressa ja Eiffel-tornissa ja päivä Pariisin keskustassa oli ihana.

Seuraavaksi oli vuorossa kaksi reissun odotetuinta päivää. Päivät Disneylandissa! Liput Disneylandiin kahdeksi päiväksi kuudelta hengeltä maksoi 1000 euroa, kun ostettiin liput jo hyvissä ajoin noin pari kuukautta ennen reissua. Kallista, mutta jokaisen euron arvoista! Oltiin kumpanakin päivänä sellaiset 12 tuntia Disneylandissa ja oltiin kyllä kaikki aika puhki näiden päivien jälkeen. Ja silti olisin voinut olla siellä vielä kolmannenkin päivän, ehkä enemmänkin. Olin pitkään haaveillut, että voitaisiin viedä lapset Disneylandiin ja oli ihanaa päästä toteuttamaan tämä haave! Ei oltu mitenkään erityisemmin odotettu, että lapset ovat tietyn ikäisiä (ollaan oltu esikoisen ollessa kaksivuotias mm. Orlandon Disney Worldissa), mutta tämän ikäisten ja kokoisten kanssa oli aivan ihanaa olla Disneylandissa, kun lapset pääsivät lähes kaikkiin laitteisiin, jaksoivat kävellä, jonottaa ja valvoa ja nauttivat kaikesta kokemastaan.

disneyland pariisi

Ihastuttavat alppikylät

Pariisista lähdettiin ajamaan kohti alppeja. Ranskan alpit oli yksi mun odotetuimmista jutuista tällä road tripillä. Pysähdyttiin matkalla jaloittelemaan Auxerreen ja jäätiin yöksi Tournusiin. Seuraavana päivänä poikettiin Sveitsin puolella Genevessä ja saavuttiin vihdoin ihastuttavaan alppikylään Annecyyn. Enkä vieläkään kestä miten kaunista siellä oli! Kylän keskellä on Annecy-järvi, jonka ympärille kylä on muodostunut. Oltiin Annecyssa kaksi yötä ja lähdettiin ajelemaan seuraavaan alppikylään, Chamonixiin. Ajeltiin pitkin mutkittelevia serpentiiniteitä, pysähdyttiin siivoamaan yksi serpentiiniteistä seurannut oksennus (ONNEKSI suurin osa osui käden ulottuvilla olleeseen tyhjään kangaskassiin ja loput syliin, niin saatiin auto vaatteiden vaihdolla ja muutamalla kosteuspyyhkeellä puhtaaksi ja hajuttomaksi) ja jatkettiin taas matkaa. Kaunista oli Chamonixissakin. Siellä hypättiin 1900 metrin korkeuteen vievän junan kyytiin ja käytiin ihastelemassa maisemia ylhäältäkin käsin.

Chamonix oli muuten road tripiä suunnitellessa mun ”ykköskohde” alpeilla. Ei löydetty kuitenkaan sieltä meille sopivaa majoitusta ja päädyttiin siksi Annecyyn. Ja onneksi päädyttiin, pidin Annecysta paljon enemmän, vaikka olisin varmasti viihtynyt hyvin Chamonixissakin. Moniin road tripin varrella käytyihin kaupunkeihin tuskin tullaan palaamaan uudelleen, sillä Euroopassa on niin paljon kiinnostavia paikkoja, joissa ei olla vielä käyty, mutta Annecyyn olisi kiva mennä joskus uudestaankin.

Alpeilta matka jatkui Mont Blanc vuoren läpi tehtyä tunnelia pitkin Italiaan.

Annecy Ranska

Torinosta Sveitsin läpi Ranskaan

Koko road trip oli tähän saakka ollut ihan pökerryttävän ihana! Torinossa meidän majoitus oli vähän kurja. Asunto oli meille vähän ahdas. Tai oikeastaan kyllä ihan tilava, mutta avointa tilaa, eli kukaan ei saanut sellaista omaa rauhaa ollenkaan. Sijaintikin oli vähän ankea ja meluisa. Mutta oli kyllä ihanaa olla Italiassakin, vaikka Torino ei meidän lempparikohteisiin päätynytkään. Olisi ollut mukava kierrellä Italiaa enemmänkin ja katseltiinkin Maggiore- ja Comojärven suunnilta majoitusta, jos oltaisiin lähdetty Torinosta sinne, mutta ei löydetty mitään meille sopivaa. Joku toinen kerta sitten.

Italiasta lähdettiin Sveitsin kautta takaisin Ranskaan. Tälle osuudelle osui kyllä road tripin upeimmat autoilumaisemat, kun ajeltiin ihan huomaamattamme lähes 2000 kilometrin korkeudessa! Yritettiin poiketa Montreauxissa, mutta pysäköintimittariin kävi vain kolikot, eikä meillä ollut kuin euroja mukana. Niinpä jatkettiin matkaa, poikettiin pikaruokalaan hampurilaisille ja ajeltiin Ranskaan.

sveitsi autolla

Ranskan Alsace

Oltiin aikaisemmin tällä road tripillä oltu Ranskassa jo viikko, ensin Pariisissa ja sitten alpeilla. Nyt tultiin takaisin Ranskaan, lähelle Sveitsin ja Saksan rajaa Alsacen alueelle. Ja voi vitsit miten ihanaa aluetta tämä oli! Majoituttiin aivan ihastuttavassa Riquewihrin kylässä keskellä värikkäitä ristikkotaloja. Meidän majoitus oli myös koko road tripin ihanin, kauniisti remontoitu kaksikerroksinen asunto vanhan kaupungin keskustassa.

Käytiin ajelemassa muutaman minuutin päässä Colmarin kaupungissa ja parissa pienemmässä kylässä. Lasten kanssa kolme yötä Riquewihrissä oli juuri sopiva, mutta muuten täällä olisi saanut vaikka viikon kulumaan. Jäin myös haaveilemaan joulutorireissusta näihin maisemiin, olisipa ihanaa sellainenkin!

riquewihr

Luxemburgin kautta Saksaan

Ennen kuin sanottiin Alsacelle heipat, ajeltiin vielä Strasbourgiin crepeseille, kun osui sopivasti matkan varrelle. Oltiin menossa Luxemburgin kautta takaisin Saksaan. Luxemburgissa käytiin vähän kävelemässä ja katsomassa maisemia. Ja sain ekan lomakiukun. Tai nälkäkiukun? Olisin halunnut jonnekin kivaan ravintolaan ja ärsytti, kun päädyttiin mäkkäriin syömään. Mutta muuten Luxemburgissakin oli kivaa ja road trip jatkui taas ihan mukavissa tunnelmissa ja ilman mäkkäreitä.

Luxemburgista ajettiin Saksaan Kölnin lähistölle yöksi sinne samaan majoitukseen, jossa alkumatkastakin oltiin. Oli tuttu vuokraemäntä, tuttu kävelyreitti ruokakauppaan ja tuttu koira kurkkimassa takapihalla. Seuraavana päivänä matka jatkui taas. Googlattiin missä käytäisiin ja päädyttiin Hamelniin. Meillä ei ollut mitään odotuksia, mutta Hameln olikin jotenkin tosi kivan oloinen kaupunki. Sadekuuron ja parkkisakon saattelemana lähdettiin ajelemaan Hamelnista meidän majoitukseen Hampurin lähistölle. Kuviteltiin, että oltiin varattu jokin ihana maatilamajoitus, mutta majoitus olikin aika rähjä ja lattia niin vino, että kävellessä vähän huimasi. Mutta seuraavana aamuna aamiainen oli katettu pöytiin niin kauniisti, että voisin ehkä mennä uudelleenkin, hah.

Saksasta lähdettiin lautalla Tanskaan, ajeltiin Juutinrauman siltaa pitkin Ruotsiin ja jäätiin Värnamoon aikaisemmilta reissuilta tuttuun maantiehotelliin yöksi.

luxemburg autolla

Reissupäivät 20 ja 21

Viimeisenä road trip päivänä ajeltiin vielä Tukholmaan. Aikaa meillä oli vain muutama tunti, mutta ne käytettiin sitäkin paremmin. Tavattiin isäni ja veljeni. Illalla ajettiin laivaan ja oltiin kaikki jo aika puhki, mutta onnellisia. Oltiin vähän sekaisin kaikesta siitä ihanasta, mitä oltiin viimeisten viikkojen aikana koettu. Käytiin taas laivan buffetissa, joka oli kyllä paljon suppeampi kuin aikaisemmilla kerroilla. Mutta saatiin toki mahamme täyteen. Mies jäi hyttiin makoilemaan, mutta me lasten kanssa kierreltiin laivaa kuin viimeistä lomapäivää yömyöhälle asti.

Ja sitten herättiinkin ennen kukonpierua reissupäivään nro 21 ja oltiin saavuttu Suomeen. Takana upeita maita, kaupunkeja, kyliä ja reissukohteita. Ihania matkakokemuksia ja hauskoja muistoja. Auton mittariin lähes 5000 kilometriä kertyneenä. Olipa ihana reissu!

Mitä me suunniteltiin etukäteen?

No melkein kaikki, hah! Rakastan listoja, kalenterimerkintöjä ja matkasuunnitelmien tekoa. Oltiin suunniteltu etukäteen maat, joissa käytäisiin ja katseltu etukäteen millaista reittiä ajettaisiin. Joku muu saattaa lähteä road tripille niin, että suunnittelee matkaa sen edetessä, mutta itse en koskaan pystyisi sellaiseen!

Varattiin kaikki majoitukset (peruutusmahdollisuudella, jos muutettaisiin matkan varrella mieltä) etukäteen jo ihan siksi, että kuudelle hengelle on paljon vähemmän valikoimaa kuin vaikka pariskunnalle. Toki aina voi varata kaksi hotellihuonetta, mutta me haluttiin majoittua pääasiassa asunnoissa, joissa on erillisiä makuuhuoneita, oma keittiö, pyykinpesukone jne. Vaikka valmiit aamiaiset ovatkin mun lemppareita, saa reissubudjetin paljon kohtuullisemmaksi valmistamalla itse omat aamiaisensa. Omasta jääkaapista on myös kätevä laittaa lapsille iltapalaa vielä ennen nukkumaanmenoa.

Miten matka meni lasten kanssa?

Meidän kaikki lapset on jo koululaisia ja tämän ikäisten kanssa on jo tosi helppo matkustaa. Vaikka ollaan kyllä aina tykätty matkustaa lasten kanssa ja kuopus on ollut ensimmäisellä road tripillä jo alle vuoden ikäisenä. Lapsilla oli jo omiakin toiveita matkalle ja kuopus esim. toivoi näkevänsä Mona Lisan ja siksi käytiinkin Louvressa. Esikoinen taas oli katsellut reitin varrelle osuvia pelikauppoja, joista voisi ostaa eri maiden Pokemon-kortteja, joten näitäkin ostoksia käytiin tekemässä. Meillä on ollut aina tapana tehdä matkoilla vähän kaikkien lemppareita ja niin tehtiin tälläkin reissulla. Eli välillä ihasteltiin ristikkotalokyliä tai vuoristomaisemia ja sitten poikettiin uimarannalle, eläinpuistoon tai jäätelöille.

Juteltiin myös ennen matkaa lasten kanssa siitä millaiselle matkalle ollaan lähdössä. Että välillä istutaan pitkiäkin aikoja autossa (mitoitettiin ajopäivät kyllä niin, että koko kolmen viikon ajalle osui vain yksi megapitkä ajopäivä, kun ajettiin Saksasta Tanskan kautta Ruotsiin). Automatkoille sai aika rennolla kädellä ruutuaikaa kännyköihin (kaikilla on liittymät, joihin kuuluu automaattisesti myös EU datapaketti, eli kännykkää sai käyttää joka paikassa paitsi Sveitsissä). Lasten yhteisessä käytössä oli myös autotelineessä oleva iPad, jossa ei ole nettiliittymää, mutta johon ladattiin kotona ja majoituksissa ohjelmia ja elokuvia Netflixistä ja Disney plussalta. Oli myös Aku Ankan taskukirjoja ja muita kirjoja, mutta näitä luettiin yleensä majoituksissa, harvemmin automatkoilla. Eväitäkin oli jonkin verran varattu automatkoille (lähinnä joitain pähkinäpusseja, pussismoothieita ja muuta pientä naposteltavaa), mutta ei enää niin paljon kuin lasten ollessa pienempiä.

Tosi ihana reissuporukka meillä oli ja koska vaan lähtisin samalla poppoolla road tripille uudestaan! Ja niin lähtisi lapsetkin. Ja toivottavasti joskus taas lähdetäänkin!

louvre

Oliko kolme viikkoa sopiva aika?

Meille tälle reissulle kolme viikkoa oli juuri sopiva aika. Ehdittiin tehdä matkaa rauhassa, jäädä useammaksi yöksi moniin kaupunkeihin, eikä oltu jatkuvasti siirtymässä paikasta toiseen. Ihan viimeisinä päivinä, kun ajeltiin Tanskan läpi Ruotsiin, oltiin jo vähän väsyneitä, eikä oikein jaksettu enää pysähtyä Tanskassa mihinkään. Tanskassa ollaan kyllä oltu ennenkin ja Ruotsin halki ajaminen on puuduttavan tylsää, joten ehkä reissuväsymys johtui vain siitä. Samalla nimittäin oli sellainen olo, että olisipa ollut ihanaa venyttää matkaa vielä viikolla tai parilla. Kierrellä vaikka sitä Italiaa tai jatkaa jonnekin ihan toiseen suuntaan. Mutta tällä kertaa kolme viikkoa oli juuri sopivasti.

Millaisella autolla oltiin reissussa?

Meillä on Opel Combo Life XL, eli kompaktin kokoinen pikku paku seitsemälle hengelle. Auto toimii dieselillä. Etsittiin pari vuotta sitten sähköautoa seitsemälle ja tätä samaa automallia olisi ollut mm. Peugeotilla sähkönä. Harkittiin jo sen ostamista, mutta luovuttiin ajatuksesta kuitenkin siksi, että autossa oli meidän tarpeisiin liian pieni range (eli se matka, minkä täyteen ladatulla akulla pääsee). Tykästyttiin kuitenkin automalliin, koska tässä on jokaisella penkkirivillä hyvin tilaa ja kolmas rivi vähän muita ylempänä, eli sieltä myös näkee hyvin (meillä on kakkosautona 7-paikkainen kaupunkimaasturi, jonka viimeisimmälle riville ei mahdu mukavasti juuri kukaan, eikä sieltä varsinkaan näe juuri mitään). Niinpä ostettiin tämä dieselversio ja ajalteltiin, että jäädään vielä odottamaan kunnes tulee kohtuuhintaisia isoja sähköautoja paremmalla rangella.

Ja tämä auto toimi kyllä oikein hyvin road tripilläkin! Matkatavaroille ei jää kovinkaan paljoa tilaa taakse viimeisen penkkirivin ollessa käytössä, mutta silti saatiin kuuden hengen matkatavarat autoon ihan hyvin mahtumaan!

road trip eurooppaan

Mitä kolmen viikon road trip Euroopassa maksoi?

Meitä on niin monta (kaksi aikuista ja neljä lasta), että mihin tahansa matkustaminen on kallista. Koitettiin pitää matkabudjetti kohtuullisena valitsemalla edullisia (keskimäärin 150 euroa/ yö) majoituksia ja valitsemalla majoitukset omalla keittiöllä, jolloin voitaisiin ainakin aamu- ja iltapalat syödä omassa keittiössä.

Näin meidän matkabudjetti koostui:

 • Laivamatka Helsingistä Saksaan 1032 €
 • Laivamatka Tukholmasta Turkuun 333 €

Nähtävyydet/ muut puuhat:

 • Disneyland 2 päivää 1008 €
 • Louvre (lapsilta ilmainen) 44 €
 • Eiffel-torniin porrasliput 2. tasanteelle (hissilippuja ylös ei saatu) 38,50 €
 • Chamonix juna 122 €
 • Pieni vesipuisto Torinossa 48 €
 • Veneajelu Colmarissa 36 €
 • Kattohaikarapuisto Hunawihrissä 59 €

Ruoat:

 • Finnlines buffetit 370 €
 • Viking Glory buffet 136 €
 • Muut ruoat (ruokakaupat, ravintolat) 2446 €
 • Majoitukset 2477 €

Tiemaksut ja muut vastaavat:

 • Tietullit noin 138 €
 • Mont Blanc tunneli 55 €
 • Vinjetti Sveitsiin 42 €
 • Sveitsissä tunneli/tiemaksu tms en muista enää mikä 31€
 • Lautta Saksasta Tanskaan 129 €
 • Juutinrauman silta noin 70 €
 • Polttoaineet 505 €

Yhteensä kolmen viikon road trip Euroopassa kuudelta hengeltä maksoi noin 9119,50 euroa.

Lopulta majoitukset maksoivat vähemmän mihin oltiin varauduttu (keskimäärin alle 140 €/ yö), ruokaan meni vähemmän rahaa mihin oltiin varauduttu ja nähtävyyksiin/ muihin lomapuuhiin kului vähemmän rahaa kuin oltiin ajateltu. 9125,50 euroa jaettuna kolmelle viikolle ja kuudelle hengelle tekee ”vain” noin 506 euroa/ hlö/ viikko, eli saman verran kuin jokin edullinen pakettimatka rantalomakohteeseen. Ei kuitenkaan olla mitään kovia rantalomailijoita, joten koen, että saatiin paljon enemmän rahoille vastinetta tällaisella reissulla.

Budjettia olisi ehkä saanut pienemmäksi tekemällä toisenlaisia valintoja. Toisaalta en oikein tiedä mistä me oltaisiin voitu säästää, sillä ei oltaisi oltu valmiita tinkimään enempää oikeastaan mistään. Tietulleja voi välttää valitsemalla reitit toisin, mutta tietullit on niin pieni osa koko matkabudjetista, ettei kyllä niitä mietitty ollenkaan. Ja vastaavasti tällaisen road tripin voisi tehdä paljon suuremmallakin budjetilla panostamalla esim. kalliimpiin majoituksiin tai syömällä kaikki ateriat aamiaisista alkaen ravintoloissa. Ollaan kuitenkin tosi tyytyväisiä niihin valintoihin, joita me tehtiin, eikä oltaisi tehty mitään toisin. Vaikka toki tällaisista reissuista aina jotain oppii ja seuraavalla kerralla voisi tehdä ehkä joitain valintoja eri tavalla.

riquewihr ranska

Karkkipurkin löydät myös Instagramista!

Sellainen oli meidän automatka Eurooppaan.
Just meidän näköinen reissu ja meidän unelmien road trip!